CDR.cz - Vybráno z IT

Knihovna začne zdarma půjčovat "drony", otevře tak nové možnosti učení

nepřehlédněte
phantom-dron.jpg
Americká University of South Florida ke studijním účelům poskytne mimo papírových knih také moderní technologie v podobě poloprofesionálních kvadrokoptér.

Kvadrokoptéry Phantom 2 Vision od lídra trhu DJI již znáte z letošního ročníku akce IT Výlet. Létají v okruhu až 1,5 km do výšky přes 800 metrů, jedná se o velmi kvalitní stroj v případě verze Vision+ s profesionálním kamerovým úchytem, který zaručuje stabilitu videa i při náročných obratech. Pokud najdete pro "drona" praktické využití, nemusí být cena kolem 30 000 korun až tak velkou překážkou.

Integrovaná kamera natáčí video v kvalitě 720p na paměťovou kartu (která je sympaticky součástí balení) a dokáže streamovat živě do mobilního zařízení přes wifi připojení. Výhoda například oproti oblíbenému AR.Drone od firmy Parrot je mimo jiné relativně dlouhá výdrž na baterii - cca 25 minut.

dji-phantom-2-vision-view-02.jpg

Okolí Ralska, foto: CDR.cz

Právě tyto kvadrokoptéry nyní půjčuje knihovna univerzity na Floridě zdarma svým studentům. Na šmírování studentek čtvrtého ročníku ale můžete zapomenout, studenti musí absolvovat kurz létání a během práce s Phantomy bude vždy přítomen dozorující personál. Tak se alespoň k problémům ohledně možného narušování soukromí vyjadřuje univerzita, jestli to bude ve finále neodbytným právníkům stačit, ještě uvidíme.

Floridská univerzita světu ukazuje zajímavý koncept, jak dostat nejmodernější technologie také mezi studenty non-IT škol. Podle zástupců univerzity by si tak mohli například architekti prohlížet reálné budovy z výšky. Upřímně doufáme, že si z takového nápadu vezmou inspiraci i české knihovny a brzy si mimo literatury půjčíme v centru studenstva i další nejmodernější technologie.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Knihovna začne zdarma půjčovat "drony", otevře tak nové možnosti učení

Úterý, 24 Červen 2014 - 17:55 | HKMaly | Studentky čtvrtého ročníku University of South...

Zobrazit diskusi