CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme AR.Drone 2.0 - Kvadrokoptéru s WiFi a mnoha senzory [IT výlet]

nepřehlédněte
Ar Drone 2 4
Stačí vzít smartphone či tablet, nabitou baterii a jde se létat. Díky speciálním krytům lze dovádět uvnitř budov, nebo kdekoli venku. Vyzkoušeli jsme telefonem ovládaný létající model AR.Drone 2.0. Jaké jsou první dojmy a zkušenosti?

Nejrůznější modely s bezdrátovým ovládáním jsou oblíbenou hračkou nezávisle na věku. V době, kdy nejrůznější kvadro/hexa/oktokoptéry zažívají nemalý boom a pro své aktivity je využívají profesionální fotografové i policie, se nám do redakce dostal model s názvem AR.Drone 2.0. Jaké jsou naše první postřehy z nevšední hračky?

Ar Drone 2

AR.Drone 2.0 - díky WiFi postačí smartphone

AR.Drone je lehkou kvadrokoptérou doslova prošpikovanou elektronikou, jenž ve své druhé verzi přinesla vylepšený design i nové funkce. Na trhu je již poměrně dlouho, ale nutno zmínit, že ve své kategorii stále příliš konkurentů nemá. V tuto chvíli ji seženete za cenu kolem 7 000 Kč a vyniká mj. tím, že místo radiového signálu sází na WiFi.

Proč právě WiFi? Podle tvůrců se jedná o ideální kompromis mezi dosahem a možnostmi, jenž nasazení bezdrátové sítě přináší. Ano, nenabídne sice dolet stovky metrů daleko, ale naopak umožní automatický přenos streamovaného videa a hraní speciálních her (letecká bitva či závody s dalšími AR.Drony).

Drone Pilot

Samotné ovládání probíhá prostřednictvím speciální aplikace FreeFlight, kterou si do Android či iOS zařízení můžete bezplatně stáhnout z marketu. Bohužel pro majitele Androidu je ta pro iOS lépe zpracovaná a nabízí funkce jako Director mode pro natáčení stabilizovaného videa a akčních scén.

S pomocí aplikace provádíte veškeré úkony, jako je kalibrace motorků, nahrávání nového firmwaru do zařízení, nastavování rychlostních či výškových limitů apod.

Kvadrokoptéra krátce po připojení baterie vytvoří přístupový bod, ke kterému se připojíte ze svého mobilního zařízení a zábava může začít. Bohužel lze zařízení zapnout a vypnout pouze připojením či odpojením baterie. Udávaný dosah WiFI připojení je kolem 50 metrů, ale uprostřed polí není problém dosáhnout i větších hodnot. V chystaném článku si ukážeme i "tuning" s použitím WiFi routeru, který v extrémních případech umožňuje dosáhnout hodnot několika stovek metrů.

Ar Drone 2 7

Nás zaujalo právě nahrávání videa z vestavěné HD kamery. Do budoucna díky tomu plánujeme čtenářům nabídnout unikátní pohled na některé světové veletrhy z leteckého pohledu.

Samotné tělo a ochranné kryty nejsou vyrobené z polystyrenu, jak se na první pohled zdá, ale z materiálu EPP, jenž využívají díky lepším vlastnostem letečtí modeláři. Při případném poškození tak není problém model slepit vteřinovým lepidlem nebo dodávanou páskou a můžete pokračovat v letu.

Ar Drone 2 17Ar Drone 2 16

Vlevo AR.Drone se sundaným krytem, vpravo rozhraní pro připojení baterie

Vnitřní elektronika by mohla konkurovat smartphonu

Jak jsme zmiňovali výše, AR.Drone 2.0 je doslova prošpikovaný senzory. Díky tomu je zařízení velmi samostatné a zvládá spoustu úkonů vykonávat samo. Starty, přistání nebo třeba salta tak nejsou problémem bez jakýchkoliv zkušeností s předchozím létáním. Stejně tak se kvadrokoptéra drží na jednom místě a ve stejné výškové hladině i při poryvech větru.

Ar Drone 2 14Ar Drone 2 13

Vlevo pohled na motorek, vpravo ultrazvukový senzor pro měření výšky

Řídící jednotka a senzory:

  • 1GHz ARM procesor (Cortex A8, 800MHz DPS videoprocesor TMS320 DMC64x)
  • 1 GB RAM
  • Operační systém s jádrem Linux 2.6.32
  • Gyroskop s přesností 2000°/s
  • QVGA kamera s 60 fps pro měření rychlosti
  • Tříosý akcelerometr -50 mg
  • Tříosý magnetometr s přesností +/- 10 Pa
  • Ultrazvuk pro měření výšky

Střídavé ložiskové motorky:

  • Výkon 14,5 W
  • 28 500 otáček motorku = 3 500 otáček vrtule za minutu

Ar Drone 2 15Ar Drone 2 1

Vlevo pozice pro baterii, nad níž se nechází USB konektor pro připojení GPS modulu a flashdisku na nahrávaná videa.

Obsah balení

AR.Drone 2.0 je dodáván ve velké kartonové krabici o rozměrech 56,5×56,5×14 cm s vylisovaným vnitřkem. Uvnitř nalezneme vedle základního těla s motorky a elektronikou také dvojici krytů - jeden vnitřní (těžší, rozměrnější, chránící vrtulky), druhý venkovní (lehčí, aerodynamický, bez ochrany vrtulí). Dále nechybí síťová nabíječka, 1 000 mAh baterie pro 12 minut letu, fixační páska pro rychlé opravy, manuál a speciální polepy pro interaktivní hry.

Krabice je poměrně kvalitní a kvůli častému přenášení jsme si z ní udělali jakýsi kufřík. Přestože se cestovní ochranné pouzdro prodává také, není při použití krabice nutné. Každopádně při přenášení/převážení doporučujeme kvadrokoptéru zabalit do krabice.

Odolnost mile překvapí

Po několika prvních letech uvnitř budovy kvadrokoptéra mile překvapila. Nárazy a nouzové pády však tělo nepoškodily a jediný případ, kdy jsme museli měnit některou z částí, byl po pádu přímo na vrtuli při venkovním letu. Stačila však vyměnit kovová tyčka držící převodová kolečka. Divili se i přihlížející airsoftoví hráči na akci Borderwar MILSIM, když se nám povedlo s kvadrokoptérou strefit strom a za chvíli už jsme znovu létali.

Ar Drone 2 5

Výhodou je, že nejeden větší obchod s elektronikou nabízí náhradní díly na AR.Drone, což v případě dokupování nových dílů oceníte. Bohužel je cena opravdu vysoká, takže se mnohdy vyplatí sáhnout po aukčních serverech typu eBay.

Nutností je pro delší létaní nákup dalších baterií, které jsou prodávány v několika provedeních. Originální model s nejvyšší kapacitou se svými 1 500 mAh neoslní. Sáhnout pak lze po čínských výrobcích, kdy můžeme dle zkušeností doporučit 1 800 mAh modely, maximálně pak 2 000 mAh. Osobně jsem si pořídil 2 500 mAh, se kterou je AR.Drone bez tuningu trošku neohrabaný, přestože vydrží až 25 minut.

Baterie Ardrone

Závěrem

AR.Drone 2.0 je bez dodatečných úprav spíše hračkou pro občasné vyblbnutí, která na druhou stranu jen tak neomrzí. Za cenu kolem 7 000 kč dostanete do ruky hotový produkt, se kterým můžete bez okolků rovnou vyrazit do terénu. Při horších povětrnostních podmínkách však létání nedoporučujeme my ani výrobce.

Ar Drone 2 11

Těšte se na tuningový speciál!

Brzy vám přineseme článek, ve kterém si ukážeme možné tuningové úpravy a porovnáme rozdíly v letu oproti původnímu stavu. Použita budou nová ozubená kolečka, ložiska, nebo třeba vrtulky. Stejně tak si ukážeme jak připojit GoPro kameru a celou konstrukci co nejvíce odlehčit. Speciál bude doprovázet řada fotografií a srovnávacích videí.

Na závěr si můžete přečíst také naše zkušenosti s profesionálnějším "dronem" DJI Phantom 2 Vision.

Poděkování

Za poskytnutí produktu Parrot AR.Drone 2.0 děkujeme společnosti RCKING:
Rcking
Parrot Drone 2
Parrot AR.Drone 2.0

Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

intel-logo.png

Partneři projektu:

intel-logo-small.pngaira-logo.png
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme AR.Drone 2.0 - Kvadrokoptéru s WiFi a mnoha senzory [IT výlet]

Úterý, 6 Květen 2014 - 00:02 | Kostel | Nejprve bych poopravil údaj o otáčkách vrtulí....

Zobrazit diskusi