CDR.cz - Vybráno z IT

Konkurence pro Windows? Ubuntu míří i na tablety, SDK bude k dispozici již zítra

ubuntu-tablet-promo
A kruh se pomalu uzavírá. Počítače, televize, telefony a nyní tablety. V Canonical rozhodně nezahálí a na světlo boží ve včerejších odpoledních hodinách vypustili informace o připravovaném mobilním Ubuntu upraveným pro tablety. Linux zdaleka neřekl své poslední slovo…

AKTUALIZOVÁNO: Stáhněte si Ubuntu OS Touch Developer Preview


I když není vývoj tabletové verze Ubuntu nic překvapivého, rozhodně velmi potěšil fakt, že se i na tomto projektu již nyní dychtivě pracuje. V Canonical činnost na této verzi poměrně úspěšně tajili, a i když se samozřejmě dalo očekávat, že postupem doby dojde určitě k migraci i na větší dotykové plochy, tedy vyskočení Ubuntu Phone OS z ryze mobilní platformy, souběžnost vývoje velmi mile překvapila.

A ještě více překvapila informace, že SDK systému včetně dokumentace a instalačních podrobností bude uvolněna ve stejný den (zítra), jako mobilní verze pro smartphony. Instalace je však opět limitována zařízeními, nainstalovat systém půjde jen na zařízení z řady Nexus, a to konkrétně na Nexus 7 a Nexus 10. Možná si v tento okamžik řada z vás vzpomněla, že Ubuntu jako takový byl již před časem pro Nexus 7 portován, tedy existuje jeho alternativní verze, která na tabletu této značky již poměrně dobře funguje. Ano, tento fakt pouze potvrzuje kompatibilitu a bezproblémovost instalace alternativního firmware u této řady přístrojů, které jsem již nastínil v předchozím článku. Ale pozor, tyto verze nemají spolu nic společného.

Ubuntu pro tablety od Canonical nabízí optimalizované uživatelské rozhraní pro dotykové ovládání a stejně jako Phone OS chce nabídnout i funkci potenciálního desktopového operačního systému. Tedy připojit periférie a používat zařízení jako stolní či přenosný PC. Tablet se také bude těšit kompatibilitě plnohodnotných desktopových aplikací, které byly sestaveny pro provoz i na ARM čipech, tedy včetně podpory kancelářských aplikací, webových prohlížečů, editačních či vývojových nástrojů aj.

ubuntu-tablet

Podobně jako Ubuntu Phone OS podporuje systém uživatelská gesta, posuvnou nabídku oblíbených programů v levé části obrazovky atd. Mimoto se také můžeme těšit na podporu pro vícero uživatelských účtů, připínání mobilních aplikací do pravé části obrazovky a zároveň s tím spouštět a používat jinou aplikaci v levé části (multitasking), hlasové ovládání a mnoho dalšího. Více vám prozradí následující oficiální upoutávkové video.

Velkým lákadlem tabletového Ubuntu má být jeho konstantnost a unifikace aplikací. A to je přesně ten hlavní argument Canonicalu, který má vyzdvihnout Ubuntu nad Windows, respektive aktuální separátnost Windows Phone 8/7.8, Windows RT a Windows 8 aplikací. Ubuntu chce nabídnout přenosnost a kompatibilnost daných apps mezi zařízeními, samozřejmě s možností pro vývojáře přidat speciální funkce a vylepšení pro danou kategorii koncového zařízení. (Respektive nastavení podmíněného chování a možností ovládání v případě ukotvení v dokovací stanici a připojení periférií apod.) Microsoft si však tento neduh plně uvědomuje a dle posledních zpráv vše nasvědčuje tomu, že na unifikaci již také pracuje.

ubuntu-tablet_03ubuntu-tablet_01ubuntu-tablet_04

O dostupnosti prvních plně funkčních zařízení nemá cenu aktuálně diskutovat, podobně jako Ubuntu Phone OS je projekt dost na začátku, takže dříve jak v roce 2014 se nejspíše s prvními tablety, které budou hostit tabletový Ubuntu, nesetkáme. Hovoří se také o doporučené konfiguraci, kterou bude muset koncový tablet minimálně splňovat. Situace ukazuje na to, že Ubuntu nastaví laťku poměrně vysoko; jako minimální konfigurace se aktuálně uvádí dvoujádrový CPU (ARM Cortex-A15), 2 GB RAM a minimálně obrazovka 7 palců.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konkurence pro Windows? Ubuntu míří i na tablety, SDK bude k dispozici již zítra

Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 06:06 | RedMaX | Klid, to drive nez 2014 na konci clanku znamena...
Středa, 20 Únor 2013 - 20:49 | HML HLM | Jak vás tady tak delší dobu pozoruju, tak vy...
Středa, 20 Únor 2013 - 16:44 | HKMaly | Zatim to vypada, ze se MS nechce prodavat...
Středa, 20 Únor 2013 - 14:12 | šarik | Běda falešným prorokům. Aby tě Tux kopl!
Středa, 20 Únor 2013 - 13:07 | BTJ | Ta A15ka se zda byt vic jak 2x rychlejsi nez A9,...

Zobrazit diskusi