CDR.cz - Vybráno z IT

Ubuntu Touch Developer Preview uvolněno k volnému stažení

Ubuntu Phone OS - prostředí
[aktualizováno] Sliby se mají zpravidla plnit! Vývojáři z Canonical před několika málo minutami zprovoznili stránku s průvodcem instalací a patřičnými odkazy na jednotlivé verze systému Ubuntu Touch. Toto Developer Preview budete schopni nainstalovat na poslední dva telefony a tablety z řady Google Nexus.

Oficiální web pro stažení: Informace, rozcestník a průvodce instalací najdete zde na Wiki.


Projekt Canonicalu, na Linuxu založený operační systém Ubuntu Phone OS, vzbudil podstatně velkou vlnu empatie a podpory z řad uživatelů a nadšenců nejen linuxových operačních systémů. I když první ostré nasazení a veřejné uvolnění k běžnému používání se plánuje až na říjen tohoto roku, vývojářská funkční verze bude již k volnému stažení od 21. února, tedy ještě před sebeprezentováním na mobilním veletrhu MWC v Barceloně. Touch Developer Preview bude možné nainstalovat, provozovat a testovat na telefonech z řady Google Nexus, konkrétně tedy Samsung Galaxy Nexus a Google Nexus 4. Canonical zvolil tyto dva telefony naprosto záměrně a úmyslně, protože je to právě řada Nexus, která je výrobcem (například Google využívá právě svůj Nexus pro vývoj Androidu) odemknuta pro nainstalování alternativních firmwarů bez nějakých dalších obstrukcí/hackingu. V minulosti jsme tak mohli sledovat portování i jiných operačních systémů (například webOS) právě na hardware Nexusu.

DÁLE K TÉMATU

Systém se aktuálně samozřejmě nachází ve velmi počáteční fázi, proto ho zásadně nedoporučujeme používat jako hlavní systém telefonu, ale spíše si jej nechat na hraní a pro případný feedback vývojářům, kteří jej právě z tohoto důvodu uvolnili pro veřejnost. Canonical si slibuje díky potenciálnímu velkému zájmu o rychlejší vychytání chybiček a nedostatků, a směrem k inovátorům dodat tak dostatek času pro rozvoj aplikací na tuto platformu.

Vzhledem k tomu, že je Ubuntu Phone OS teprve na samém začátku, nebude prozatím možné spouštět desktopové aplikace. Do budoucna však sdílení kódu a prvků z operačního systému pro stolní a přenosné počítače je priorita a úkol číslo jedna (dá se říci, že právě na tom je postavena filozofie systému). Aktuálně však Canonical nabádá a povzbuzuje vývojáře psát pro začátek aplikace speciálně jen pro mobilní platformu. Vedle SDK tak bude k dispozici (uvolněna) i řada šablon a návodů, jak tvořit správně a jednoduše APPS.

phone-photo-galleryUbuntu Phone OS for perex

 

Do října tak čeká vývojáře ještě dlouhá cesta; znovu tedy podotýkáme, že od aktuálního Preview neočekávejte funkčnost stolního počítače. Zapojení do dokovací stanice, připojení periférií a mít v zásadě plnohodnotný Ubuntu desktop je zatím hudbou budoucnosti.

DOPORUČUJEME: Velký rozbor Ubuntu Phone OS: revoluční systém pro smartphony se blíží

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu Touch Developer Preview uvolněno k volnému stažení

Sobota, 23 Únor 2013 - 17:56 | bager | neurazajte jollu ze ju stavate do rovnakej roviny...
Pátek, 22 Únor 2013 - 09:55 | Kosac | vaš příspěvek je patrně ironie.. prej G300 :) a...
Úterý, 19 Únor 2013 - 08:31 | Richmond | A nebo taky HTC, kde je stejný odpočet jako na...
Úterý, 19 Únor 2013 - 03:19 | RedMaX | jiste, jolla, firefox os a buhvi co jeste,...
Pondělí, 18 Únor 2013 - 13:58 | Michal Dobrodenka | vzdy je tu jolla mobile :)
Pondělí, 18 Únor 2013 - 12:06 | RedMaX | Aha, takze velky kecy a mozna to vydaji v rijnu,...

Zobrazit diskusi