CDR.cz - Vybráno z IT

Legendární Palm ožívá. Pod záštitou TCL bude chtít využít komunity

nepřehlédněte
4464
Palmy se vrací na scénu. Je to skutečně dobrá zpráva, která bude znamenat pro firmu nový a duchaplný začátek?

Palm Pilot byl jednoznačně před lety jasným symbolem pro osobní digitální asistenty - PDA zařízení. Společnost to však zkusila i se smartphony. Právě ty se vyrazily poprat o zájem veřejnosti v době, kdy se již na trhu začaly usazovat silné konkurenční a renomované značky. Vlastní WebOS se nepovedlo Palmu řádně prosadit a ani posléze nový majitel HP nedokázal křivku prodejů ohnout ve svůj prospěch. Nakonec značku zabil kompletně po letech celou se vším všudy. WebOS však před časem o sobě dal znovu slyšet, aktuálně pohání ve své aktualizované verzi Smart řadu televizorů od LG.

A samotný Palm se chystá reinkarnovat a navázat tam, kde skončil. Vrací se do mobilního odvětví, a to jako dceřiná společnost čínského TCL, který vlastní například značku Alcatel OneTouch. Palm, Inc. tak vzniká jako nová firma se sídlem v Kalifornii.

167410

TCL Communication Technology Holdings

I když není jasné, co TCL se značkou Palm přesně zamýšlí, drobná skepse se přeci jen nabízí. Podobně jako u Kodaku by se mohlo v takřka nekonečném seznamu androidích telefonů objevit jednoduše několik dalších zařízení, které ponesou jen nově na zádech známé logo Palm. Nešlo by tak samozřejmě o nic jiného, než vyždímat po letech ze staré značky maximum a postavit na tom řádný marketing.

Palm Pre Android

Na druhou stranu v oficiální tiskové zprávě se objevuje prohlášení, že si TCL na Palmu nejvíce cení vlastní komunity, kterou považuje za klíčovou sílu značky. Je tedy možné, že by se potenciálně mohlo TCL chopit příležitosti a připravit nějaký nový systém, který by měl základy na uvolněných zdrojových kódech WebOS. Nelze však vyloučit, že se nakonec sáhne po osvědčeném a dostupném, a tím nemusí být samozřejmě jen Android. Díky Alcatelu má TCL zkušenost i s Firefox OS, jako alternativní možnost se nabízí i Windows Phone.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Legendární Palm ožívá. Pod záštitou TCL bude chtít využít komunity

Pátek, 9 Leden 2015 - 14:33 | Pepík Jan | Na 180 si moc dobře pamatuji. Byla to zajímavá...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 23:06 | Anonym | Nové značky na androidovom trhu dokážu poriadne...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 17:06 | Roxx | Treo 650 mam stale v supliku. Nedavno jsem ho...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 15:41 | Jan Machacek | No, Palm na pole mobilu vstupoval jeste v dobe,...

Zobrazit diskusi