CDR.cz - Vybráno z IT

Lenovo U510: Když se patnáctipalcový notebook rozhodne být ultrabook

U510_product tour_08 copy
Specifikace utrabooků podle Intelu jsou vcelku benevolentní, pokud do nich chcete vměstnat klasický Ultrabook. Ale co když do nich chcete vměstnat plnohodnotný notebook? Lenovu se to téměř podařilo.

Kapitoly článků

2.  Ovládání, konektivita, závěr a galerie

Nikoho ovšem nepotěší, když se podívá na spodek notebooku. Prostá jednoduchost, nikde ani šroubek. Ouha, něco se porouchalo, a jediné co můžete dělat, je servis. Čištění chlazení taktéž, a ještě hůř, baterku si taky nevyměníte. To tedy nutí k trochu slušnějšímu zacházení, aby se baterka neodporoučela za půl roku.

U510_product%2520tour_06%2520copy

S ohledem na naše CDR diskuse jsem postřehl, že většině uživatelů numerická klávesnice překáží. Osobně nevím tedy jak, písmenka už větší stejně nebudou, a toto je z mého pohledu příjemný bonus. Klávesnice má známý layout typický pro notebooky Lenovo, včetně zmíněného Y580, jen má lehce přehodnocené některé funkční klávesy – z nepochopitelného důvodu nevyužívá šipky, na které se dá navyknout pro jas a hlasitost, nebo stránkové ovládací klávesy. Bohužel tyto, které potřebujete asi nejčastěji, jsou v horní řádce. 

Klávesnice je ovšem podsvícená a oproti Y580 svítí o dost více, takže bloudit příliš nebudete. Navíc je trochu přehodnocen i přístup – funkční klávesy mají defaultně funkci funkční, a po stisknutí Fn se mění na klasické F* klávesy s čísly. (Změnit je to možné v BIOSu, kdyby to někomu vadilo.) A je tu ještě jedna užitečnost – NumLock a CapsLock mají indikaci zapnutí pomocí ledky přímo v klávese, což vidím jako velmi dobrý nápad. Samsung má na svém 900X totéž, ale jen pro indikaci WiFi. Snad to jednoho dne někdo zkombinuje a využije této možnosti pro všechny vhodné klávesy (vypnutý touchpad, vypnutý displej, zapnuté Fn, zkrátka cokoliv. Hledat diody někde po boku notebooku je poměrně nepohodlné, jednoduší je, když je světýlko tam, kde se daná funkce zapíná.

U510_standard_05 copy

O pohyb se pak stará klasický clickpad s podporou multitouche. U510 nabídne (stále ještě bohužel bráno jako nadstandardní) konektivitu v podobě trojice USB (1x 3.0 s neustálým napájením pro nabíjení mobilu – lze vypnout v BIOSu), HDMI, miniVGA (redukci si musíte obstarat zvlášť), konektor pro sluchátka (tentokrát na levé straně, už by to také mohli přestat střídat), čtečku SD karet a LAN. Na levém boku je pak jedna zajímavost - tlačítko "Novo", kterým notebook zapnete rovnou s volbou, co chcete dělat – jít do BIOSu, do systému, bootovat z flashdisku, spustit obnovu systému. Všechno podstatné na jednom místě, za mě super! Snad se to rozšíří. Co by se ale šířit nemělo, je mikrofon na boku vedle konektoru sluchátek. Hloupěji jsou umístěné už jen reproduktory, a také konektor napájení, který je poměrně vzadu v kulaté části – po slepu se špatně hledá a nejde díky prohybu ani nahmatat.

A nyní zmíněné integrované repro, které samozřejmě spolupracuje s "Dolby Home Theater 4" a má "enhanced bassy". Zde se ovšem hodí doplnit, že tato vlastnost je dostupná pouze po připojení něčeho s bassovým reproduktorem. Integrované reproduktory jsou mizerné a navíc ještě mizerně umístěné na zadní straně těla notebooku, jak jsem již avizoval výše. Zvuk se tedy odráží od displeje a nadšeně míří otravovat vaše uši. Toto je snad nejhorší místo pro umístění reproduktorů obecně, tedy za předpokladu, že k tomu nejsou navrženy. (U U510 se ale (asi) předpokládá používání sluchátek. :-)) 

U510_product tour_13 copyU510_product tour_14 copyU510_product tour_11 copy

Notebook jako takový tedy není žádná extra třída, přesto bych ale byl nerad, aby vyznělo, že je úplně špatný. Nabízí nadstandardní výkon, zajímavou výdrž baterie při ztlumení všeho možného, plnou patnáctipalcovou výbavu včetně mechaniky, klávesnice, pevného disku, to vše při velmi mobilních rozměrech a dobré hmotnosti. K tomu všemu má nálepku "Ultrabook" a stojí od 13 do 21 tisíc (v závislosti na výbavě). Pro studentstvo velmi zajímavá koupě.

Já osobně bych Lenovo U510 nevzal kvůli displeji, který byl pro mě zklamáním po všech stránkách. Jelikož mi to nedalo spát, kontaktoval jsem i kvůli němu Lenovo s obavou, zda-li není náš testovaný kousek nějak poškozený. Napadlo mě, zda je problém skutečně v použitém displeji, nebo zda-li například není nešvar v grafickém ovladači – s něčím podobným jsem se totiž setkával dříve často na desktopových Radeonech HD4000. Z Lenova oficiálního vyjádření zaznělo, že "si nikdo zatím nestěžoval". (Tedy pro mě zpráva, že se zřejmě o žádnou chybu nejedná.)

Hodnocení Lenovo U510:


Klady
+ Šasi (design, rozměry, hmotnost)
+ Výkon (poměr cena/výkon mezi ultrabooky)
+ Klávesnice (podsvícení a za mě i numerika)
+ SSD
+ DVD mechanika
+ Cena

Zápory
- Displej (rozlišení, pozorovací úhly)
- Reproduktory a mikrofon
- Unibody (nemožno rozebrat, vyčistit, vyměnit baterii)

Pokud vám ale na věrnosti barev a zvuku moc nesejde a domníváte se, že jsem moc hnidopich a je pro vás důležitá spíše cena, mobilita a výbava, je to notebook pro vás. Jedno nám ale Ideapad U510 napověděl – budoucnost těla notebooků je zde. Už máme poměrně úsporné komponenty a pokročilé výrobní procesy, můžeme si dovolit udělat i takto tenké tělo, které zvládne uchladit i poměrně výkonné komponenty a které se nepřelomí o špatně umístěnou učebnici. Nic to ale nemění na faktu, že při současném vývoji jsou optické mechaniky více a více zbytečné. Pro pohodlnější instalaci systému možná (individuální), ale málokdo si ještě, zejména z řad "typických zákazníků – studentů", kupuje filmy nebo hry na DVD. Spíš se těším na nějaké ty ultrabooky s podobnou konfigurací bez mechaniky a ještě tenčím tělem. Jedním z nich by mohl a vlastně (mohu říci na základě zpráv) měl být Samsung Chronos...

Poděkování:

Za zapůjčení produktu Lenovo U510 pro účely testování děkujeme společnosti Lenovo:
lenovo logo
U510_standard_04 copy

Lenovo U510

 

Kapitoly článků
2.  Ovládání, konektivita, závěr a galerie

Galerie ke článku

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lenovo U510: Když se patnáctipalcový notebook rozhodne být ultrabook

Čtvrtek, 24 Říjen 2013 - 10:14 | Tomáš Bohuněk | Věřím, že podobná diskuse by zde nebyla od věci,...
Čtvrtek, 24 Říjen 2013 - 09:08 | Miroslav Varga | Ďakujem za odpoveď. Mohli by ste mi prosím vás...
Středa, 23 Říjen 2013 - 23:26 | Tomáš Bohuněk | Zdravím též, nechci ti nic rozmlouvat, ale...
Středa, 23 Říjen 2013 - 23:16 | Miroslav Varga | Zdravím, som študent a tieto vianoce si chcem...
Sobota, 4 Květen 2013 - 23:39 | Tomáš Bohuněk | No myslel jsem i ty bez numeriky, zda jsi zkoušel...
Sobota, 4 Květen 2013 - 23:32 | corwin78 | Ten princip je špatný už z konceptu. Ostatně k...
Sobota, 4 Květen 2013 - 22:23 | Tomáš Bohuněk | Ani E530? Teda problém že se někdo netrefí, to...
Sobota, 4 Květen 2013 - 22:09 | corwin78 | Už jsem to v diskuzích na CDR.cz a DIIT.cz...
Sobota, 4 Květen 2013 - 18:25 | Tomáš Bohuněk | Aha, tak o tobě jsme v článku mluvili... :) Mohl...
Sobota, 4 Květen 2013 - 18:23 | Tomáš Bohuněk | A přitom je v článku i spousta humoru a...

Zobrazit diskusi