CDR.cz - Vybráno z IT

LG Optimus Vu - další kříženec telefonu a tabletu se chystá do ČR

LG Optimus Vu2
Chytrý telefon s operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich od společnosti LG zaujme zejména díky svému rozměrnému displeji s neobvyklým poměrem stran, výkonné čipové sadě NVIDIA Tegra 3 a celkově velmi vyvážené výbavě. Již brzy se dostane také na český trh, kde by chtěl konkurovat takovým modelům, jako je Samsung Galaxy Note, Galaxy S3 či HTC One X.

LG patří v oblasti chytrých telefonů se systémem Android mezi poměrně důležité hráče. Nesvědčí o tom jen poměrně velké množství telefonů v nabídce, ale také zajímavé inovační snahy. Jen vzpomeňte jeden z prvních komerčně dostupných telefonů s dvoujádrovým procesorem LG Optimus 2X či jeden z prvních telefonů s 3D displejem LG Optimus 3D. A na trh se chystá další smartphone tohoto výrobce, který by se mohl zařadit na současnou špičku - LG Optimus Vu.

Telefon se nejdříve začal prodávat na asijských trzích, kde sklidil poměrně slušné úspěchy, a proto se jej LG v mírně upravené variantě nakonec rozhodlo poslat i do USA, Evropy a některých dalších částí světa.

Pojďme se hned na začátek podívat na nejcharakterističtější vlastnost novinky, kterou je její rozměrný displej. Ten se může pochlubit úhlopříčkou pět palců a také nezvyklým rozlišením 1024 x 768 bodů (256 PPI). Rozlišení je sice o něco nižší než u nejbližší špičkové konkurence (ta nabízí často rozlišení 1280 x 800 bodů), vynahradit by to ale mohl právě poměr stran 4:3, který řada uživatelů považuje za výhodnější. Na druhou stranu je u mobilních telefonů velmi vzácný, takže bude zajímavé sledovat reakce uživatelů. Po technologické stránce se jedná o IPS panel, který by měl nabídnout věrné podání barev, dobrou čitelnost i z větších úhlů a také pohodlné použití na přímém světle.

Další zajímavou součástí výbavy je pak čipová sada NVIDIA Tegra 3, která ve variantě pro Evropu dvoujádrový procesor nahradila procesorem Snapdragon S3. Tegra 3 v případě (nejen) tohoto telefonu nabídne čtyři výpočetní jádra pro běžný provoz, výkonný grafický čip schopný bez problémů pracovat s FullHD displejem i moderními 3D hrami a také páté úsporné jádro, které je používáno při činnostech, kde není potřeba vysokého výkonu.

LG Optimus Vu

LG Optimus Vu nabídne 32 GB vestavěné vnitřní paměti, bohužel ale bude postrádat slot pro paměťové karty. Operační paměť nabývá hodnotu 1 GB.

Jako operační systém slouží již výše zmiňovaný Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich, časem by se snad mohla objevit i aktualizace na novější Android 4.1. Telefon bude již v základu doplněn o několik aplikací schopných využívat většího displeje, výrobce vyzdvihuje zejména aplikaci Quick Memo Notebook pro práci s poznámkami.

Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení osm megapixelů a chybět mu nebude ani automatické ostření, LED blesk, obrazová stabilizace, geotagging či detekce tváře. Záznam videa bude dostupný ve FullHD rozlišení, tedy 1920 x 1080 bodů. Nad displejem se nachází druhý fotoaparát vhodný zejména pro videohovory s rozlišením 1,3 megapixelu.

Rovněž v komunikační výbavě si telefon vede velmi dobře. Kromě rychlých datový přenosů HSPA se mohou uživatelé spoléhat také na Wi-Fi (802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot), Bluetooth (3.0) nebo NFC. Konektorová výbava čítá microUSB 2.0 port, jack pro připojení sluchátek a zmenšenou variantu HDMI výstupu pro připojení k televizoru.

Napájení přístroje zajišťuje Li-Ion akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 2080 mAh, vzhledem k výbavě telefonu lze ale tuto kapacitu považovat za minimální použitelnou hodnotu. Ani tak určitě nebude problém telefon při větším vytížení vybít za několik hodin.

Zcela jistě nadprůměrné jsou také rozměry 139,6 x 90,4 x 8,5 mm a hmotnost 168 gramů. Inu, ne nadarmo jsou telefony s úhlopříčkou displeje pět a více palců často považovány spíše za tablety...

LG plánuje svůj Optimus Vu nasadit do volného prodeje. O tom, u jakých prodejců a kdy se tak stane, se v současné době projednává.

Oficiální cena telefonu v současné době není známa, pokud ale bude chtít být LG úspěšné, bylo by cenu rozumné nasadit pod úrovní konkurenčních modelů Samsung Galaxy S3 či HTC One X, které jsou již na trhu delší dobu, a mohou se těšit poměrně velké přízni.

Stručná charakteristika:

Operační systém
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Procesor
NVIDIA Tegra 3
Paměť
32 GB uživatelské paměti
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi 802.1 (802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot)
Bluetooth 3.0
NFC
Datové přenosy HSPA
MicroUSB 2.0
Audio jack 3,5 mm
MicroHDMI
Displej
IPS, 5 palců, 1024 x 768 bodů, 4:3
Fotoaparát
8 mpx, automatické ostření, LED blesk, geotagging, stabilizace obrazu
Záznam FullHD videa
Čelní fotoaparát s rozlišením 1,3 mpx
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 2080 mAh
Rozměry
139,6 x 90,4 x 8,5 mm
Hmotnost
168 g

 

Zdroje: 

Tisková zpráva výrobce, engadget.com, gsmarena.com

Diskuse ke článku LG Optimus Vu - další kříženec telefonu a tabletu se chystá do ČR

Žádné komentáře.