CDR.cz - Vybráno z IT

S mobilem na žárovky: LG představilo chytré LED osvětlení s Bluetooth a WiFi

nepřehlédněte
Zapnete si oblíbenou skladbu a chytré osvětlení vám doma udělá malou diskotéku, případně pak upozorní na příchozí hovor blikáním. Nové LED žárovky Smart Lamp od LG budeme moci ovládat smartphonem přes Bluetooth a WiFi.

Trh s LED osvětlením neustále roste a ujet vlak si nechtějí ani přední výrobci spotřební elektroniky. Přestože spousta firem jako Samsung či Philips delší dobu LED žárovky vyrábí, objevil se v poslední době zajímavý trend - nabídnout nevšední řešení, které zvládá „něco navíc“.

Před pár dny jsme si představili nové „chytré“ žárovky Smart Bulb s podporou bezdrátového připojení. Podobné řešení je vhodné nejen pro lenochy, ale hodí se výrobci také pro ucelení portfolia tzv. chytré domácnosti, do níž Samsung své výrobky směřuje. Jak lze vytušit, ovládání bezdrátových LED žárovek probíhá právě přes zmíněný Bluetooth s pomocí mobilního zařízení a speciální aplikace. Ze stejného těsta je i nedávno představená řada LED žárovek od LG.

Smart Lamp, jak zní oficiální název, je LED osvětlení určené pro majitele chytrých zařízení. Mobilní telefony zde dokonce mají hrát ještě větší roli, než u Smart Bulb. Uživatel zkrátka bude moci vedle základního ovládání také využít funkci pro interakci s hudbou (blikání do rytmu apod.) a dokonce prý i pro upozornění na příchozí hovor.

Psali jsme o LED žárovkách:

Ukázka prostředí aplikace pro ovládání osvětlení

Funkce upozorňování na příchozí hovor blikáním se jeví jako zbytečnost, ale na druhou stranu - proč ne... První modely, které dorazí na trh, mají být 10W a odpovídat budou 60W žárovce. Vedle technologie Bluetooth se případný majitel může těšit i na integrovanou WiFi. Bohužel však Smart Lamp neumí měnit barvy, jako třeba Philips Hue či LIFX.

Podporována jsou zatím zařízení s Androidem verze 4.3+ i iOS verze 6 a vyšší. Detailní parametry LED žárovek bohužel LG nezmiňuje, ale pochlubilo se alespoň cenou, která se bude pohybovat kolem 32 dolarů (640 Kč) za kus.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S mobilem na žárovky: LG představilo chytré LED osvětlení s Bluetooth a WiFi

Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 17:16 | Mi B | Tech 20 min. je prumer, tedy nekdy neni potreba...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 17:15 | Mi B | ...
Čtvrtek, 3 Duben 2014 - 13:10 | ondra1 | Tomu moc nerozumím, na co je Vám plné barevné...
Úterý, 1 Duben 2014 - 14:45 | Mi B | Kdyby radeji prisli s tim, jak nahradit klasickou...
Pondělí, 31 Březen 2014 - 14:56 | ica sk | Cooo , blikanie na prichadzajuci hovor je asi...

Zobrazit diskusi