CDR.cz - Vybráno z IT

LED žárovka s Bluetooth od Samsungu: Nezvedejte se k vypínači, použijte telefon

nepřehlédněte
Samsung se rozhodl, že zákazníkům vedle běžných LED žárovek nabídne také řešení vhodné pro lenochy a chytré domácnosti. Pro rozsvícení světla a nastavování dalších parametrů postačí použít chytrý telefon se speciální aplikací. Budiž světlo!

Osvětlení ovládané přes WiFi a Bluetooth prostřednictvím mobilních telefonů není žádnou novinkou. Za zmínku stojí produkty jako Philips Hue a LIFX, které prostřednictvím bezdrátového připojení umožní nastavení intenzity i barvy osvětlení.

Psali jsme o LED žárovkách:

Nově na trh s "chytrými" žárovkami míří i Samsung, který na veletrhu Light + Building 2014 představí nové modely s příhodným názvem Smart Bulb. Výrobce se místo WiFi rozhodl sáhnout po Bluetooth rozhraní a uživatelům tak chce umožnit snadné ovládání žárovky ze smartphonu či tabletu. Vše, co pro připojení budou muset udělat, je instalace speciální aplikace, která podporuje ovládání až 64 žárovek naráz, bez potřeby dalších zařízení či přístupových bodů.

Samsung se zatím pochlubil především způsobem ovládání a základními parametry. Smart Bulb půjde utlumit až na 10 % jasu a chlubit se bude teplotou chromatičnosti nastavitelnou od 2700K (žluté světlo) po 6500K (bílá). Udávaná životnost je 15 000 hodin, což by mělo znamenat přibližně 10 let běžného svícení. Bohužel však nebude mít Smart Bulb možnost volby jiných barev, jako je tomu u dražších konkurentů LIFX a Hue.

Jednoho dne přijdete z práce a osvětlení si nastavíte třeba z chytrých hodinek

Nové modely mají být efektivnější než stávající generace od Samsungu s označením PAR. Počítáno je s nasazením ovladatelných žárovek hlavně do koncepce tzv. chytrých domácností. Pochlubit se mají vysokým CRI (Color Rendering Index), ale konkrétní čísla zatím výrobce bohužel neprozradil. Pokud však budeme vycházet z parametrů aktuálních řad, můžeme se těšit na minimálně 2 různé modely s vysokým CRI i světelným tokem. Odhadovaná cena by neměla být vyšší něž 40 dolarů za kus (cca 800 korun).

Ukázka LIFX a Philips Hue na videu:

 
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LED žárovka s Bluetooth od Samsungu: Nezvedejte se k vypínači, použijte telefon

Sobota, 29 Březen 2014 - 16:45 | Duck Daffy | Už se těším až takhle budu "omylem"...
Pátek, 28 Březen 2014 - 14:34 | BTJ | Ale bude to doufam rizene PWM na nizke frekvenci...
Pátek, 28 Březen 2014 - 13:33 | mixal 11 | Nastavitelna teplota ? Bluetooth ? z mobilu ?...

Zobrazit diskusi