CDR.cz - Vybráno z IT

Ověřili jsme: Je možné připojit ovladač pro PS4 k Xbox One/360 a naopak?

nepřehlédněte
S probíhajícími zápůjčkami herních konzolí jsme se rozhodli také vyzkoušet a na vlastní oči se přesvědčit, i když bych asi měl spíše napsat utvrdit, jak to s tou zpětnou a vzájemnou kompatibilitou herních ovladačů pro PS4, Xbox 360 a Xbox One vlastně je.

Tento článek jsme se rozhodli sepsat jako takový jednoznačný verdikt nad tématem zpětné a vzájemné kompatibility herních ovladačů předních dvou herních konzolí. Tato otázka nabyla na síle právě s příchodem nové generace PlayStation a Xbox. Jelikož se nám podařilo najednou sehnat PS4, Xbox 360 a Xbox One, rozhodli jsme se tyto otázky zodpovědět na základě reálného vyzkoušení a ověření stavu věci hezky v praxi.

Žádná senzace se samozřejmě konat nebude. Všichni jistě tušíme, že i přes spekulace „oni slíbili“ a „ten tvrdí“ se jen dostaneme k tomu, co již ostatně dříve například napsal no-X o hrách pro Xbox One. Jde přeci o peníze, a to ve všech směrech. Zpětná kompatibilita není vítanou záležitostí. Jsou to otevřená vrátka do části světa, kde již nepůjde zákazníka znovu zkasírovat. I když Sony nás v tomto směru vyvedlo trochu z omylu, kdy si za upgrade kompatibilnosti u svých PS3 her nechává zaplatit.

Lze připojit PS3 DualShock ovladač ke konzoli PS4 a naopak?

Jednoznačně ne. PS3 ovladač nenabízí takové funkce, jaké vyžaduje konzole PS4 pro své hry, a není tak žádná možnost tento ovladač připojit.

Lze připojit ovladač pro Xbox 360 k Xbox One a naopak?

Opět musíme říci ne. Podobně jako Kinect senzor a další příslušenství, ani v tomto případě nelze připojit k nové konzoli Xbox One. Pokud chce majitel konzole mít další ovladač například pro multi-hraní, musí si dokoupit originální příslušenství k tomu určené. I když Xbox One disponuje HDMI IN vstupem, díky kterému lze připojit Xbox 360 či například i PlayStation 4 a další konzole a zařízení, neznamená to, že je budeme moci ovládat jedním ovladačem. Xbox One v tomto případě hraje pouze roli jakéhosi rozcestníku – zařízení na vstupu se samozřejmě ovládá svým vlastním ovladačem.

Lze připojit PS4 DualShock ovladač k Xbox One a naopak?

Z hlediska konkurenčního boje obě společnosti zatvrzele blokují i vzájemnou kompatibilitu nových herních ovladačů a tak není cesty (ani vzduchem či po kablíku), jak ovladače vzájemně použít k ovládání konkurenčních zařízení.

Lze připojit PS3/PS4 DualShock ovladač k Xbox 360 a naopak?

Odpověď zde není tak jednoznačná jako výše, pokud chceme být důslední. Respektive přímé bezdrátové připojení ovladačů ke konkurenční konzoli možné samozřejmě není. Avšak řada zpráv ze zahraničí hovoří o tom, že za určitých podmínek lze drátově tuto komunikaci zrealizovat. Lze totiž zakoupit specifický USB dongle, který ve spolupráci se softwarem JoyToKey namapuje konkurenční ovladač na konkrétní herní konzoli. USB adaptér Cronos dle ohlasů podporuje připojení PS3/Xbox 360 ovladačů k PC/Xbox 360/PS3 konzoli. Podporuje prý i připojení PS4 ovladače ke konzoli Xbox 360, i když ve specifikacích o tom oficiální zmínka či aktualizace zatím není. Jeho pořizovací cena však není vůbec příjemná, podle ceníku oficiálního distributora Amazon stojí adaptér cca 80 EUR, tedy 2190 CZK.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ověřili jsme: Je možné připojit ovladač pro PS4 k Xbox One/360 a naopak?

Pátek, 14 Březen 2014 - 11:02 | ren | Vynechali jste jedinou funkcni kombinaci a to DS4...
Úterý, 11 Březen 2014 - 10:09 | usiR3v | este ze Xbox360 ovladac je celkom lahko...

Zobrazit diskusi