CDR.cz - Vybráno z IT

Mapy Google dokážou vybrat nejlepší trasu pro elektromobily

Společnost Google se rozhodla vylepšit aplikace Google Mapy a umožnit majitelům elektromobilů zvolit si svůj typ pohonu. Google Mapy tak mohou vybrat tu nejoptimálnější trasu přímo pro něj.

Zdroj: Shutterstock

Celý svět se snaží bojovat s emisemi uhlíku a globálním oteplováním a v důsledku toho vlády po celém světě podporují elektromobily, protože jim přijdou více ekologické. Elektromobily ale potřebují speciální infrastrukturu v podobě nabíječek. Až do nedávna bylo pro majitele elektromobilu poměrně komplikované naplánovat ideální cestu tak, aby vůbec mohl dojet od jedné nabíječky k druhé.

Vývojáři Google si tohoto problému jsou vědomi a přišli s novinkou pro svou aplikaci Mapy Google. Již dříve přišli s „ekologickou“ trasou pro automobily na plyn, ale tato trasa byla spíše nejplynulejší s nejmenším počtem zastávek a rozjezdů pro optimalizaci paliva. Elektromobil však potřebuje přesný opak, a to nízkorychlostní zastávkový provoz.

Zdroj: Shutterstock

Tuto ekologickou trasu proto vývojáři rozšířili o výběr pohonné hmoty na plyn, naftu, elektriku a hybrid. Během příštích týdnů bude tato funkce implementována u uživatelů ve Spojených státech amerických, Evropě a Kanadě. Google podotýká, že pokud vyberete správný typ motoru, můžete získat tu nejoptimálnější trasu vzhledem k energetické účinnosti.

Vývojáři pak vycházeli z údajů od Národní laboratoře pro obnovitelné zdroje energie a údajům z Evropské agentury pro životní prostředí. Díky těmto údajům i díky trendům uživatelů byli vývojáři schopni sestavit pokročilý model strojového učení trénovaný na nejoblíbenějších typech motorů v daném regionu. Až aktualizace Google Map přijde do vašeho telefonu, stačí, když kliknete no možnost nabídky vpravo nahoře a vyberete „Možnosti trasy“. Následně v dolní části obrazovky uvidíte volbu „typ motoru“ a můžete vybrat i „upřednostňovat trasu s nízkou spotřebou paliva.“

Diskuse ke článku Mapy Google dokážou vybrat nejlepší trasu pro elektromobily

Pátek, 9 Září 2022 - 16:47 | Gaunter | Lebo elektromobily sú naša budúcnosť. https://ibb...

Zobrazit diskusi