CDR.cz - Vybráno z IT

Navštívili jsme nové brněnské laboratoře Honeywell pro měření záření z přístrojů

nepřehlédněte
Honeywell Brno Cdr 3
V Brně se investuje ve velkém a nově vznikající laboratoře posunou místní výzkumné centrum americké společnosti na pozici evropské jedničky. Jak vypadá bezodrazová komora pro měření elektromagnetického záření z přístrojů a na co padnou další investice?

V Brně v tuto chvíli vzniká největší výzkumné centrum společnosti v Evropě. Testují se zde nejrůznější technologie, jako jsou speciální popruhy pro případ pádu dělníků z výšek, nebo se zde měří a modeluje vyzařování elektronických přístrojů. Výzkumníci se tak snaží zjistit, zda zařízení splňují směrnice a normy.

V rámci otevíracího ceremoniálu jsme měli možnost nahlédnout do prostor trojice laboratoří, z nichž dvě jsou určené pro testování elektromagnetického záření z přístrojů. Nejčastěji se do speciální bezodrazové komory s výkonnou anténou podívají zařízení ve stylu bezdrátových termostatů a chytrých regulátorů. Spousta z testovaných výrobků bude z oblasti tzv. chytré domácnosti.

Honeywell Brno Cdr 2

Andrew Schapiro, velvyslanec USA a Suresh Venkatarayalu (prezident Honeywell Technology Systems) při tiskové konferenci k otevření nových laboratoří

A jak to vše vypadá? Uvnitř speciální komory, která je celá z vnější strany vyrobená z vodivého kovového materiálu, se nachází speciální feritové absorbéry (mělo by se jednat o směs polystyrenu a feritu). Tyto výběžky mají za úkol absorbovat záření uvnitř komory a zabránit tak odrazům signálu.

Honeywell Brno Cdr 5Honeywell Brno Cdr 9

Kontrolní stanice odkud technik řídí proces měření. Vpravo dole na obrázku 3D model elektromagnetického záření

Pokud si říkáte, proč je na fotografiích vidět také spousta bílých ploch z polystyrenu, odpověď je překvapivě jednoduchá. Vzhledem k tomu, že absorbéry také velmi dobře pohlcují jakýkoliv zvuk, je v komoře až nepřirozené ticho.

Honeywell Brno Cdr 1Honeywell Brno Cdr 10

Aby se tedy pracovníkům lépe pracovalo a "nešíleli" z toho, byl použit polystyren, který dovoluje o něco normálnější šíření zvuku. Že se nejedná o pouhý výmysl můžete vidět na videu níže, kde se jedná o komoru určenou pro změnu právě k měření hlasitosti. Některým lidem se absolutní ticho líbí, jiné zkrátka dohání k šílenství.

Americká společnost Honeywell není na poli výzkumu a automatizace žádným nováčkem. Založena byla již roku 1906 a v tuto chvíli má kolem 132 000 zaměstnanců, z čehož  jich v ČR pracuje kolem 4 000. Důležitou oblastí má být právě Brno, kde je prý vysoká koncentrace vědeckých mozků.

10 milionů dolarů investuje do nových laboratoří v Brně

Investice do rozvoje výzkumného centra zaměřujícího se především na oblasti Letectví a Automatizace a řízení znamená samozřejmě i nová pracovní místa. Honeywell Technology Solutions pro nové laboratoře shání na 300 nových pracovníků, což by neměl být poblíž moravské metropole problém sehnat. Počítá se ale i se zahraniční účastí - v tuto chvíli je zde zaměstnáno na 28 různých národností a celkově v Brně pracuje více než 1500 inženýrů v prostorách o rozloze 33 000 m².

Tagy: 
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Navštívili jsme nové brněnské laboratoře Honeywell pro měření záření z přístrojů

Pondělí, 16 Březen 2015 - 18:00 | J D | V Honeywellu si zařídili novou EMC laboratoř na...
Pondělí, 16 Březen 2015 - 15:17 | Miroslav Jasso | Sice ste navštívili laboratoře, ale žádné...
Pondělí, 16 Březen 2015 - 10:34 | DTS maniac | Kdyby radši místo krávovin zase vařili pořádný...

Zobrazit diskusi