CDR.cz - Vybráno z IT

Nový ovladač pro Xbox One a Windows 10 je určen pro lidi se zdravotním omezením

Společnost Microsoft se rozhodla, že vyjde vstříc lidem, kteří mají zdravotní postižení a nemohou plnohodnotně ovládat klasický gamepad. Vytvořila speciální adaptér na Xbox s 19 jacky, na který si může každý uživatel připojit množství různých ovladačů.

Průměrný zdraví uživatel, který má dvě ruce s pěti prsty na každé z nich, si ani neuvědomuje, jak se postupně hry stávají stále náročnější na ovládání. Pro lidi s postižením to může být neřešitelný problém. Právě pro tyto uživatele začala společnost Microsoft připravovat nový ovladač pro Xbox One a Windows 10. Měl by jít do prodeje již v průběhu letošního roku. Zařízení je vybaveno celkem 19 jacky, které pojmou množství joysticků, tlačítek či jiného příslušenství. 

"Můžu si přizpůsobit, jakým způsobem budu pracovat s adaptérem Xbox Adaptive Controller na čemkoliv chci. Pokud chci hrát celou hru nohama, mohu. Můžu přizpůsobit ovládání svému tělu a svým potřebám a můžu to kdykoliv změnit. Zkrátka můžete připojit, cokoliv vás napadne a jdete na to. Nastavení nezabere skoro žádný čas," říká Solomon Romney, odborník z Microsoft Store, oddělení pro vzdělávání, který sám od narození postrádá prsty na levé ruce.

Hlavní důraz je zde kladen na konektivitu, přizpůsobitelnost a jednotlivé schopnosti a potřeby všech hráčů. Nejde však o řešení typu all-in-one pro každou existující hru. Na druhou stranu mohou být možnosti Xbox ovladače celkem široké díky možnosti použití dalších periferií. Celé zařízení je napájeno baterií, která má udávanou výdrž až 25 hodin, s možností napájení pomocí USB-C. 

Cena ovladač činí 2 100 Kč. 

Co tomu předcházelo?

V roce 2015 byl společností Microsoft uveden do prodeje ovladač Xbox Elite, který byl zaměřen na speciální úzkou skupinu uživatelů skládající se zejména ze sportovců. Díky tomu však Microsoft nečekaně objevil i další skupinu uživatelů. Jsou to právě ti, kteří mají nějaké omezení, které jim zabraňuje použití klasických gamepadů.

V roce 2017 přišly hned dvě vylepšení. Jedna byla ve prospěch lidí se zrakovým postižením, a to aktualizace softwaru Xbox One. Druhé vylepšení bylo pro lidi, kteří mají problémy s držením gamepadu oběma rukama současně či se současnou manipulací všemi tlačítky.  

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový ovladač pro Xbox One a Windows 10 je určen pro lidi se zdravotním omezením

Sobota, 26 Květen 2018 - 16:06 | Gaunter | Windows 10 je určen pro lidi se zdravotním...
Úterý, 22 Květen 2018 - 01:45 | pg | A koho že ten uživatel průměrně zdraví?
Pondělí, 21 Květen 2018 - 15:56 | Tomas A | Dvojplatnička :)

Zobrazit diskusi