CDR.cz - Vybráno z IT

Nový Zéland zakázal softwarové patenty, budou následovat další státy?

403787-new-zealand-parliament-bans-software-patents
Odvážný krok novozélandských zákonodárců v oblasti patentové ochrany stojí za povšimnutí. Přesto však existuje klička, jak jej obejít. Má tato norma smysl?

Po debatě, jež trvala bezmála pět let, prošel na Novém Zélandu poměrně zajímavý zákon. Jelikož se nejedná o nějaké hloupé regulace či normy, nýbrž se novinka dotýká IT průmyslu jako takového, dovolujeme si této informaci věnovat pozornost. Co tedy zákon říká? Počítačové programy podle něj nejsou považovány za vynálezy a v důsledku toho nemají nárok na právní ochranu formou patentů.

Nicméně norma je poněkud volnější a šikovní právníci by mohli IT firmám pomoci. V čem? Procesy jsou i přes novelu stále chápány jako patentovatelné vynálezy, proto tedy software, jenž je nedílnou součástí procesu pro zlepšení hardwaru, naopak pod aplikaci patentu schován být může. Je to tudíž o právních kličkách, což ostatně v dnešní době nikoho nepřekvapí.

403787-new-zealand-parliament-bans-software-patents

Otázkou je, do jaké míry bude možno ony kličky využít a jak moc se to té které vývojářské společnosti vyplatí. Samozřejmě by musela dokázat, že její software skutečně do řekněme benevolentnějšího výkladu (resp. jakési výjimky) spadá. Jako příklad lze uvést kód ovládající automatickou pračku. Bude-li tento interní operativní kód inovován tak, že pračka vyplivne oblečení čistší a spotřebuje méně elektrické energie nežli dříve, pak patent lze uplatnit.

Nový návrh zákona, jenž měl za účel nahradit starší legislativní znění, tzv. Patents Act z roku 1953, tak hlásá: "Ochrana softwaru prostřednictvím patentování je neslučitelná s modelem open-source. Skupina předkladatelů tvrdila, že ve vývoji softwaru není přítomen jistý 'tvořivý krok', neboť 'nový' software permanentně a konstantně staví na existujícím softwaru." Když se nad tím zamyslíme, kdo chce, logiku by v tom najít mohl.

800px-Tasman_Valley_-_Aoraki_Mount_Cook_-_Canterbury

Pro návrh hlasovalo 117 zákonodárců. Jedna z nich - MP (členka parlamentu) Clare Curran - cituje jistého vývojáře: "Je téměř nemožné, aby byl software vyvinut, aniž by byl porušen některý ze stovek tisíců patentů po celém světě." Podstatné je však dodat, že nová právní úprava se vztahuje pouze na nové patenty. Ty stávající již platné jsou tudíž nenarušeny a platit budou dále.

Je otázkou, zdali a jaké státy by Nový Zéland mohly následovat. V USA se to zjevně hned tak nestane, vezmeme-li v potaz význam Silicon Valley a tamních velkých společností. Ostatně, pokud vývojáři na aplikaci tvrdě pracovali, mají dle mého soudu na eventuální patent plné právo.

800px-Romney_Ewe_and_Lamb

Mohlo by vás zajímat:

 

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový Zéland zakázal softwarové patenty, budou následovat další státy?

Čtvrtek, 19 Září 2013 - 17:43 | petr ib | u copyrightu bych problém neviděl v délce, ale v...
Pondělí, 16 Září 2013 - 14:56 | HKMaly | Hlavnim problemem specifickym pro software je, ze...
Pondělí, 16 Září 2013 - 14:50 | HKMaly | Jasne, to riziko, ze nekdo zacne parazitovat na...
Neděle, 15 Září 2013 - 22:07 | petr22 | U umeleckych del by z toho byl prusvih - protoze...
Sobota, 14 Září 2013 - 22:04 | Michal Hak | ja jsem odpurce patentu. ale kdyz se nad tim...
Sobota, 14 Září 2013 - 16:19 | Patrik Borýsek | Ono normy obecně bývají psány co nejsložitěji -...
Sobota, 14 Září 2013 - 14:08 | Xspy | "Skupina předkladatelů tvrdila, že ve vývoji...

Zobrazit diskusi