CDR.cz - Vybráno z IT

NZXT H630 - Sen o POŘÁDNÉ skříni.

H630
Když jsme na tuto skříň koukali na obrázku, vůbec nám velká nepřipadala. Když ji přivezli, málem jsme si mysleli, že nám poslali ledničku. Tohle není skříň pro žádné Raspberry, tohle je slušně vypadající serverovna.

Když jsme tam tedy umístili naši skromnou testovací sestavu (omluvte cable(ne)management, současný redakční zdroj má krátké kabely), můžeme začít hovořit o provozních vlastnostech. Bohužel i náš testlab je zatím relativně malý a tato recenze je spíš taková sonda do hlubin vás, čtenářů, zda máte o tento obsah zájem - pak se teprve provede investice do testovací sestavy. Nějaká exaktní čísla tedy nebudou, ale nevěšte hned hlavu.

H630 our system

Samozřejmě nejdůležitější je, jak dobře skříň větrá a jak izoluje od hluku. To první je prosté. Jak jste viděli, možnosti chlazení jsou obří a pokud skříň adekvátně vybavíte, nemůže se v ní nic cítit špatně. Dvojice 200mm ventilátorů vpředu i na nízkých otáčkách dovede potichu vehnat dovnitř kvanta vzduchu a spodní dvojice se „zaměřovačem“ na grafiky jistě pomůže. Metoda chlazení je jasná: přetlak. Prostě tam budete hnát čerstvý vzduch a tím ten ohřátý vnitřní vytlačíte.

Grafické karty jsou problém v každé skříni, pokud nemají radiální chladič se stoprocentním výfukem ven, ale tady prostě není možné, aby se přehřály. Vzduchu sem můžete dostat asi nejvíc ze všech možných skříní a boční sání by zde nikterak nepomohlo, jen by zničilo hlukovou izolaci. Kdo si ale koupí tohle monstrum a bude tam chtít více jak 2 grafiky, měl by rozhodně zvážit vodní chlazení, které řeší vše, a zde se velice elegantně skryje.

H630 features cooling

Testovat tedy teploty nemá moc smysl, protože skříň chladí tak moc, jak chcete. Zajímavější je to ale s hlučností. Skříň je vhodnější pro umístění vpravo od uživatele a je možné škoda, že i stropní panel není otevřen doprava. Přední panel tak rozhodně takto funguje jako odhlučňovač, ale s tím velkým 200mm křiklounem nic nenadělá. Zde je ale problém ve větráku samotném. Jde o NZXT FZ-200, který by měl běžet na 700 otáčkách, při 20 dBA, ale on působí docela hlučně a mně se nepodařilo zjistit proč. Skříň se ho snaží ztlumit dobře, ale všemocná není. Být to na mě, větrák vyměním za nějaké 140mm Enermaxy T.B. Silence, o kterých vím, že jsou neslyšné (9 dBA). Tak obří průtok stejně málokdo potřebuje. Pokud skříň osadíte podobnými ventilátory, pak ani v opravdu tiché místnosti nebudete o počítači vědět. Lépe už to odhlučnit nelze, pokud to má i dýchat.

Provozní vlastnosti jsou tedy bez pochyby skvělé. Můžeme srovnat například s Cooler Master HAF, která dokáže větrat více a chladit lépe, ale její schopnosti hlukové izolace jsou takřka nulové, neboť je děravá jako řešeto. Zajímavé by bylo srovnání odhlučnění s Fractal Define R4, ale to je jednak poněkud menší skříňka a navíc to budeme moci brzo ověřit, až bude připravena řádná testovací sestava. CDR dělá POŘÁDNÉ IT a tak jsme se rozhodli, že POŘÁDNOU H630 budete moci obdivovat v naší redakci nastálo.

H630-White

A myslím, že je celkem jasné, že se nám skříň líbí. Pokud jí lze něco vytýkat, tak možná instalaci disků z pravé strany, špatně odnímatelný přední a horní panel, volné krytky slotů pro rozšiřující karty (které jsou tak děravé, že jsou tam stejně zbytečné a domácí kutil si s nimi jistě poradí) a nečekaně hlasitý 200mm ventilátor. Za 149 dolarů (3000 korun) doporučené ceny, resp. 139 euro na Caseking.de, trochu přehnaných 4100 korun na Alze a 3800 korun na CZC je to však naprostá KickAss skříň, která má vše, po čem jen můžete snít a ode mě dostává jen požehnání. Můžete si v ní vyladit vše přesně tak, jak si přejete, a jen pár drobných úprav udělá z tohoto skvělého kousku skříň excelentní.

NZXT-h630-design
Výhoda velkých skříní: Můžete si podle libosti pohrát s osvětlením i náplní skříně :)

Tabulka kladů a záporů je dnes trošku složitější, protože nelze považovat za zápor, že skříň nemá něco, co není standardní výbava, respektive nemá to téměř žádná, například regulátor ventilátorů. Je tedy nutné brát tyto zápory s rezervou. Každý navíc požaduje jiné vlastnosti.

Hodnocení


Klady
+ design, kvalita zpravování
+ velikost, prostor
+ neomezení možnosti chlazení
+ odhlučnění, prachové filtry
+ bezšroubkové HDD šuplíky a modulární koše
+ cablemanagement
+ příslušenství (mračna šroubků a pásek)
+ cena, resp. možnosti za tu cenu
+ udělátka: I/O lampička

Zápory
- hlasitější 200mm ventilátor
- nemá regulaci ventilátorů
- čelní a stropní díly se špatně sundavají

Zvažte
instalace HDD z pravé strany
drnčící krytky slotů karet

Poděkování

Za produkty pro účely testování děkujeme Caseking.de:
NZXT-h630-mini
NZXT H630
(Obrovská KickAss skříň)
Cena: 139,90 EUR*
caseking.140x100.white
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na Caseking.de

 

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NZXT H630 - Sen o POŘÁDNÉ skříni

Středa, 8 Leden 2014 - 20:27 | Jakub Rydlo | Clanek celkem dobry. S dobre vybavenym zazemim by...
Středa, 8 Leden 2014 - 20:23 | Jakub Rydlo | Nezlobte se velebnosti, ale odkud se nasava...
Úterý, 7 Leden 2014 - 11:13 | Nick | Problém je v tom, že externí disky pro běžného...
Úterý, 7 Leden 2014 - 07:39 | Apache Sixtyfour | Nezlobte se velebnosti, ale je to hnus. Skadiaľ...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 22:08 | lto | Plotnovy disk bezne dava cez 100MB/sec .. USB2...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:16 | petr ib | raději jsem se toho nedotýkal a jen připojil...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:06 | Zog Zogothowics | No jo musí se s tím před firmu. Ale s pořádným...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:58 | Zog Zogothowics | Cigaretový kouř + vlhkost od baru. Za většinu...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:55 | petr ib | jj, jsou hospody, kde pc uvnitř vypadalo na...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:49 | petr ib | tlakový vzduch je určitě na čištění dobrý, ale...

Zobrazit diskusi