CDR.cz - Vybráno z IT

NZXT H630 - Sen o POŘÁDNÉ skříni.

H630
Když jsme na tuto skříň koukali na obrázku, vůbec nám velká nepřipadala. Když ji přivezli, málem jsme si mysleli, že nám poslali ledničku. Tohle není skříň pro žádné Raspberry, tohle je slušně vypadající serverovna.

Kapitoly článků

Chlazení

Obě bočnice jsou plné a pokryté 6mm odhlučňovacím materiálem (je dostupná i bočnice s plexisklem), a airflow je veden zpředu a spodu dozadu a nahoru. Sání vpředu probíhá z pravé strany předního panelu skrze průduch s vyjímatelným prachovým filtrem a také skrz vzdušné perforace v předním plechovém dílu. Velké jsou i perforace v koši pro pevné disky, což je jedině plus. V podlaze jsou průduchy až přímo díry a opět výsuvné prachové filtry, možná větší mohly být průduchy pro zdroj. Zadní mřížka je z bezpečnostních důvodů trochu hustší. Horní výfuk je podobný tomu přednímu, tentokrát na levé straně, a prachový filtr zde není. V horním i předním dílu je odhlučňovací materiál.

H630 hdd fanH630 hdd cagesH630 bottomH630 hdd cages 2

V základu je zde „pouze“ přední 200mm a zadní 140mm ventilátor, ale možných konfigurací je nespočet: Vpředu a na stropě 2x 200, 2x 140 nebo 3x 120. Na podlaze 2x 140 nebo 2x 120, vzadu pak 1x 140 nebo 1x120. Specialitkou jsou dvě výklopné pozice pro 140 nebo 120mm na klecích pro pevné disky pro přesměrování toku a například aktivnějšímu ofuku základní desky, operačních pamětí a grafických karet. To dělá celkem 11 ventilátorů!

H630 cooling topH630 cooling bottom

Počítá se i s vodním chlazením, dvojice 240, 280 nebo 360mm radiátorů může být umístěna vpředu a na stropě. Při umístění vpředu je potřeba vyjmout všechny 3 klece pro pevné disky, ale tím možnosti jejich umístění nekončí, o tom později. Samozřejmostí je umístění malého radiátoru dozadu namísto větráku – něco jako Corsair H70. 

H630 multi

Možnosti chlazení jsou tedy obří a je potřeba vyřešit jen napájení ventilátorů. Na zadní straně traye je rozdělovač až pro 10 ventilátorů se společným PWM. Bohužel toto PWM je veškeré žádné a rozdělovač je připojen na 12V 4pin, což přináší i neduhy – ten 200mm větrák vpředu je na plných otáčkách docela dost hlučný a dost tak odbočuje od motta skříně „Clean. Modern. Silent.“ Uživatel si už ale určitě rád poradí a 12V přepojí na 5V, připojí na regulátor nebo dá třeba dva ventilátory do série. Na druhou stranu třeba externí regulátor by jistě pokazil vnější design skříně, takže by bylo fajn, kdyby k tomu nějaký poskytli sami z NZXT, nejlépe skrytý SW-programovatelný regulátor.

H630 fan hub

Instalace

Instalace je jedna báseň. Začněme pevnými disky, které mají speciální plastový šuplík a šroubky jsou nahrazeny tyčkami v gumovém pouzdře, což je minimalistická forma odstranění vibrací, ale funguje. 2,5“ disky je však nutno přišroubovat šroubky (v balení). Šuplíky jsou ovšem z humusného plastu a docela se kroutí – pro instalaci 2,5“ disků tak nejsou vhodné všechny (na naší fotce šuplík třetí shora). Instalace je rychlá a snadná. Koše jsou otočeny o 90° a já pouze lehce nechápu tu dnešní módu, aby byly disky přístupné z opačné strany. Jo, super, schovají se tam i kabely, ale tak je to snad počítač a nějak očekáváme, že uvnitř kabely budou! Musíte tedy demontovat obě bočnice, abyste mohli manipulovat s disky, jinak žádná výtka. 

H630 hdd boxH630 hdd suplikH630 odd mountH630 expansion

Ve 5,25“ pozicích je nějaký čupr mechanismus výsuvných tyček pomocí klipsu, ale trefit pozici mechaniky není úplně hračka. CoolerMaster zde používá daleko jednodušší systém velkého šroubu. Specialitka pak přichází na scénu v případě dvojice 2,5“ SSD, se kterými se počítá na zadní straně traye! Docela šikovné místo, kam je zastrčit, a to i v případě, že využijete přední pozici pro radiátor pro ultraherní sestavu. Jo taková si dvojici SSD zaslouží a víc netřeba.

H630 ssd trayH630 ssd mounted

Pak pravdě přijde na řadu triviální instalace zdroje, který sedí na gumových podložkách, může být ventilátorem vzhůru i dolů. Následuje základní deska, karty.. Vše rychle a snadno, nikde nic nepřekáží, protože je všude neskutečné množství místa. Jojo, velké skříně mají i takovouto výhodu. Pak se vrhneme na cablemanagement – otvorů je spousta, jsou velké a jsou v nich gumové vložky, které nevypadávají. Za základní deskou je 20 mm místa, kolem až 27 mm místa (počítá se, že kabely povedou okolo desky a ne za ní), což je opravdu mnoho, i když pozor – volně natažené kabely se snadno obtisknou do měkké odhlučňovací hmoty. NZXT vám však přidá hromadu svazovacích pásků, stejně jako mračna šroubů a tak vůbec.

H630 insideH630 accessoriesH630 cmsH630 cms our

Plus je i za bočnice, které nejsou výsuvné, ale výklopné, což velice usnadňuje jejich demontáž a jsou i stranově zaměnitelné. Horší je to s předním a horním panelem – tyhle nacvakávací plastové kolíky už jsou také přežité a dobře umístěný šroub je daleko efektivnější a rychlejší – na demontáž panelu potřebujete: 2 vychrtlé ajťáky, kleště, šroubovák, stůl, světlo, bohatý slovník, tyčinku Mars a přinejmenším 5 minut času. No fakt jako, nemohli jsme to sundat a báli jsme se, že něco ulomíme. Plastové kolíky mají bohužel trvalé následky. Navíc když pro vyčištění předního filtru musíte to čelo sundat. Tohle je za tři černé bludišťáky.

Tagy: 
Kapitoly článků

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NZXT H630 - Sen o POŘÁDNÉ skříni

Středa, 8 Leden 2014 - 20:27 | Jakub Rydlo | Clanek celkem dobry. S dobre vybavenym zazemim by...
Středa, 8 Leden 2014 - 20:23 | Jakub Rydlo | Nezlobte se velebnosti, ale odkud se nasava...
Úterý, 7 Leden 2014 - 11:13 | Nick | Problém je v tom, že externí disky pro běžného...
Úterý, 7 Leden 2014 - 07:39 | Apache Sixtyfour | Nezlobte se velebnosti, ale je to hnus. Skadiaľ...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 22:08 | lto | Plotnovy disk bezne dava cez 100MB/sec .. USB2...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:16 | petr ib | raději jsem se toho nedotýkal a jen připojil...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:06 | Zog Zogothowics | No jo musí se s tím před firmu. Ale s pořádným...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:58 | Zog Zogothowics | Cigaretový kouř + vlhkost od baru. Za většinu...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:55 | petr ib | jj, jsou hospody, kde pc uvnitř vypadalo na...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 14:49 | petr ib | tlakový vzduch je určitě na čištění dobrý, ale...

Zobrazit diskusi