CDR.cz - Vybráno z IT

OwnFone - první telefon pro zrakově postižené je v prodeji

Ownfone Mobile Braill
Telefon se základními funkcemi a ryze individuálním přístupem. OwnFone není pouze pro nevidomé, jiné varianty zařízení ocení také lidé důchodového věku nebo děti.

Britská firma OwnFone se sídlem v Londýně začala prodávat první telefon s Braillovým písmem na světě. Firma nabízí své telefony OwnFone také v dalších verzích, které si uživatel může přizpůsobit podle svých potřeb.

Zařízení nemá displej ani klasickou klávesnici. Je vybaven pouze takovým druhem a počtem tlačítek, která potřebujete. Kromě Braillova písma může být tento ultra lehký telefon obdařen maximálně dvanácti obrázkovými nebo textovými tlačítky. Na webových stránkách si sami zvolíte, jaké obrázky nebo jména na telefonu uvidíte. Volitelné je rovněž tlačítko pro tísňovou linku 999. Ovládání je snadné, zvládne ho pochopit jak dítě, tak starý člověk.

Ownfone Buttons

Přístroj OwnFone nemá hlasovou schránku. Je pouze 7 milimetrů tlustý a váží 40 gramů. Defaultní tlačítka zastávají funkce pro přijetí hovoru, zapnutí/vypnutí telefonu a ovládání hlasitosti. Přes integrovanou LED diodu je možné kontrolovat dostupnost a sílu signálu. Baterie vydrží na plné nabití až tři dny, v případě jejího vybití se LED dioda rozsvítí červeně.

Ownfone Mobiles

Základní verze s textovými popisy, dvěma tlačítky a jednobarevným designem přijde na 40 liber, což je v přepočtu přibližně 1350 korun. Nejdražší varianta s Braillovým písmem, čtyřmi kontakty a vlastním obrázkovým motivem stojí 72,5 libry (2450 korun). Pokud budete mít později zájem některé kontakty změnit, stačí zavolat na zákaznickou linku a telefonní čísla vám budou aktualizována. Dodatečné objednání přetisku tlačítek vyjde na další 10 liber (340 korun).

Ownfone Mobile

Zrakově postižení či nevidomí lidé to mají v životě o něco složitější, proto jistě ocení každé nové zařízení, které jim může aspoň trochu ulehčit běžné denní činnosti. Dobrým příkladem je speciální čtečka FingerReader, jež nevidomým předčítá tištěný text. Nemusíte být vždy ostřílený vědec, abyste přispěli svou troškou do mlýna. I dvanáctiletý chlapec si dokázal sám vyrobit tiskárnu na Braillovo písmo z kostek LEGO.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OwnFone - první telefon pro zrakově postižené je v prodeji

Úterý, 16 Září 2014 - 12:57 | logout | "Přístroj OwnFone nemá hlasovou schránku....

Zobrazit diskusi