CDR.cz - Vybráno z IT

Létající kamera? Kvadrokoptéra Bebop ovládaná mobilem doletí až 2 km přes WiFi!

nepřehlédněte
Bebop Dronebig
Nová konstrukce, lepší kamera a zajímavější příslušenství. Parrot představil novou kvadrokoptéru ovladatelou smartphonem, která slibuje lepší možnosti doletu a díky vestavěnému navigačnímu čipu se zvládne sama vrátit na místo vzletu, nebo obletí určenou trasu.

Stačí vzít smartphone, zapnout WiFi a můžete začít létat. Tak tomu alespoň bylo u minulých generací oblíbené létající "hračky" AR.Drone, kterou jsme pro vás nedávno otestovali. Výrobce Parrot se rozhodl, že po delší odmlce vydá nástupce létajících kvadrokoptér AR.Drone a změní jej téměř k nepoznání. Bebop Drone vypadá jako kamera s vrtulkami!

Novinka váží kolem jednoho kilogramu a o pohon se stará čtveřice plastových vrtulek s funkcí automatického zastavení v případě nárazu, stejně jako tomu bylo u AR.Drone 2.0. Na rozdíl od něj má však úplně jiný tvar a překvapivě je dokonce o něco menší. Kontrukce však vypadá promyšleněji, stejně jako ochranný kryt pro vnitřní létání a propracovaný systém "pohybu" kamery.

Bebop Drone Listyle 14 1024 X 683

Skycontroller - vložte smartphone či tablet a prodlužte dosah ovládání až na 2 km

Novinkou vedle WiFi připojení, kdy se stačí připojit k přístupovému bodu vytvořenému kvadrokoptérou, je příslušenství Skycontroller. Jedná se o speciální úchyt s joysticky a integrovanými anténami, k němuž se připojíte z mobilního zařízení a poté jej uchytíte do speciálního krytu. Ovládací centrála pak vypadá přinejmenším efektně.

Parrot Bebop Drone Hands On Sg 281 600 X 370

Praktický je i tvar, kdy je myšleno na stínění slunce dopadajícího na displej. Pohyb páčkami bude nepochybně také mnohem přesnější, než při patlání po dotykovém displeji.

Oproti předchozí generaci, která v nejlepších podmínkách mohla být přes WiFi ovládána na vzdálenost necelých 80 metrů, si Bebop díky 4 MIMO anténám polepšil na hodnotu kolem slušných 180 metrů. Integrovaná 802.11ac WiFi (2,4/5 GHz) ve spolupráci s ovladačem navýší vysílaný výkon na 36 dBm, což dokonce převyšuje povolené normy. Uvidíme, jak bude mít tento fakt Parrot ošetřený a zda nedojde k nějakému omezení. Výsledný dosah se při ideálních podmínkách pohybuje kolem 2 km.

Bebop Drone Listyle 56 1024 X 683

Lepší kamera a konečně se stabilizací

Nedávno jsme testovali kvadrokoptéru DJI Phantom 2 Vision, u níž jste mohli zaznamenat mechanicky ovládanou kameru. Tohoto řešení využívá nejeden výrobce i u konkurenčních modelů. Parrot na tuto funkci však šel trochu jinak a efektu "pohyblivé" kamery dosáhl i bez mechanických částí.

Integrovaná kamera zvládne pořizovat 13 Mpx fotografie a při záznamu videa si oproti předchozí hodnotě 720p polepšila na Full HD rozlišení. Sází na tzv. efekt rybího oka a zabírá úhel až 180°. Uživatel však plných 180° neuvidí. Díky vysokému rozlišení kamery se vždy zobrazuje jen výřez z toho, co snímač zachytí. Pomocí ovládací aplikace pak tedy půjde "pohybovat" kamerou (měnit oblast výřezu) a koukat do stran. Zkreslení způsobené zahnutím čočky eliminuje integrovaný software a výsledný obraz tak vypadá, jako by k deformaci prakticky nedošlo.

Navigujte jako profík

Ovládací aplikace vychází z té pro předchozí modely, ale přibylo několik funkcí navíc. GPS modul bylo v AR.Drone 2.0 nutné dokoupit dodatečně za poměrně vysokou cenu pohybující se kolem 3 000 Kč. Bebop Drone ve svých útrobách navigační čip a anténu ukrývá již v základu. Podporována je trojice systémů - GPS, GLONASS a dokonce prý i GALILEO. Létat po vzoru minulé generace půjde i tak, že v aplikaci označíte body na mapě a zbytek již zařízení vykoná za vás.

Parrot Bebop Drone Hands On Sg 241 600 X 355

Na dlouhé létání to ani tentokrát nebude. Mluví se o pouhých 12 minutách, tedy stejně jako v případě AR.Drone 2.0 před nákupem akumulátoru s vyšší kapacitou. Horší to oproti předchozím generacím bude s pořizovacími náklady. Bebop Drone podle prvních informací vyjde na vysokých 1 000 dolarů (kolem 20 000 Kč), což je oproti 300 dolarům za AR.Drone 2.0 znatelný nárůst.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Létající kamera? Kvadrokoptéra Bebop ovládaná mobilem doletí až 2 km přes WiFi!

Středa, 14 Květen 2014 - 02:05 | Jan Honza | Nevím kdo má jaké info ale já si díky Jailbreaku...
Úterý, 13 Květen 2014 - 16:28 | NemamRad Registracie | Teraz vazne, fakt (aj) GALILEO? Nez ten ziska...

Zobrazit diskusi