CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se na první geologickou mapu Měsíce, kterou NASA skládala desítky let

NASA poskládala data za desetiletí výzkumu pomocí misí Apollo i pomocí satelitních snímků a vytvořila velice podrobnou geologickou mapu Měsíce.

Zdroj: Pixabay

Až do dnešních dnů se často spekulovalo o geologickém složení určitých oblastí na Měsíci. I pro obyčejného smrtelníka je patrné, že Měsíc má velice složité geologické členění, které je naznačeno světlými a tmavými oblastmi viditelnými i pouhým okem. 

To přimělo skupinu vědců shromáždit veškeré dostupné údaje pořízené misemi Apollo a současné satelitní snímky a vytvořit historicky první velice podrobnou geologickou mapu Měsíce. Nemá se jednat jen o ucelený přehled, ale také má sloužit pro budoucí mise mířící na Měsíc. Dokáže totiž pomoci určit, které lokality jsou příhodné pro přistání a další výzkum. 

Zdroj: Engadget

Za celým projektem je spolupráce mezi Lunar Planetary Insitute v Texasu a Astrogeology Science Centre v Arizoně s tím, že obě tyto instituce spadají pod NASA. „Lidé byli fascinováni Měsícem od pradávna a zároveň doufají v další prozkoumání jeho povrchu. Je neskutečné, jak podrobná mapa se podařila vytvořit," doplňuje Jim Reilly, bývalý astronaut NASA. 

Tvorba přitom nebyla vůbec jednoduchá, protože v sobě zahrnovala několik desetiletí sbírání dat a využití sofistikovaného geografického softwaru pro poskládání celé skládanky. Mapu je možno si prohlédnout zde.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Podívejte se na první geologickou mapu Měsíce, kterou NASA skládala desítky let

Žádné komentáře.