CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW - Nintendo odhalilo hybridní konzoli Switch. Přinášíme shrnutí

Nintendo Switch 01
Konzoli Switch jsme ve světě po dlouhou dobu znali pod kódovým označením NX. Až donedávna jsme ale o zařízení nevěděli nic víc. I když jsme nyní o něco chytřejší, ještě zdaleka nevíme vše. Všechny dosavadní informace jsme shrnuli v článku.

O konzoli NX kolovaly poslední měsíce různé zvěsti. Jedni říkali, že půjde o náhradu kapesního handheldu 3DS, jiní naopak spekulovali, že půjde o konkurenta XONE a PS4. Pravda se ale nakonec ukázala někdy mezi. NX, nebo dnes už oficiálně Switch, je přenosné zařízení, na kterém můžete hrát doma i na cestách.

Proces na první pohled působí jednoduše. Doma zařízení necháte zasunuté v Nintendo Switch Docku, které zařízení připojí k televizi a veškeré hry můžete hrát jako na klasické konzoli. Nintendo Switch Pro Controller vypadá jako poměrně standardní konzolový ovladač a pravděpodobně nijak nepřekvapí.

Čeká-li vás dlouhá cesta, zařízení vyndáte z Docku, které se samo přenastaví do přenosného módu. Na obě strany zařízení napojíte takzvané Joy-Con ovladače, což jsou drobounké "lišty", díky kterým můžete hry na zařízení ovládat i na pochodu.

Při dlouhých cestách letadlem nebo autobusem je možné tyto mini-ovladače odpojit, zařízení opřít stojany připevněné na zadní straně a simulovat tak domácí hraní. Touto cestou můžou hrát na jedné konzoli i dva hráči, každý s jedním mini-ovladačem. Jestli bude Joy-Con ovladače nutné kupovat separátně nevíme.

Switch podporuje i možnost lokálního multiplayeru, podaří-li se vám sehnat skupinku přátel, můžete hrát společně tváří v tvář.

Nintendo Switch 03

Není zatím úplně jasné, co najdeme "pod kapotou" konzole, víme ale, že ji bude pohánět technologie Nvidie. To mimochodem pro Nvidii znamená první systém v této konzolové generaci poháněný její technologií, protože Xbox One i Playstation 4 běží na AMD. Zásah Nvidie se navíc zdá není jen strany hardwarové, ale i softwarové.

Kromě speciálně upraveného Tegra procesoru (původně používaným v hanheldu Shield od Nvidie) je společnost odpovědná i za základní operační systém. Vytvořila i jak nový fyzikální engine, tak i NVN API, aby zařízení v podobě handheldu dosáhlo stejného výkonu jako konzole. Více se o technologii můžete dočíst v blogovém postu Nvidie zde

Starosti o to, zda hybrid nezůstane plavat na moři sám, Nintendo také svižně smetlo ze stolu, když představilo svých 48 partnerů, kteří už souhlasili pracovat s novou konzolí. Nejedná se o žádné malé ryby. Namátkou můžeme vyjmenovat Activision, Ubisoft, Epic Games, Take Two, From Software nebo EA. Mimo to Nintendo už uzavřelo dohodu o spolupráci i s technologickými společnostmi jako Unity, Criware, AutoDesk, Havok, Rad, Fmod a Wwise.

Nintendo Switch 08

Zatím není jasné, kdo na čem pracuje, ale při nejmenším máme jistotu, že konzole nezůstane pouze s hrami předvedenými v traileru (The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Skyrim, Mario, Splatoon, nespecifikovaný NBA titul a Mario Kart). Switch bude veřejnosti dostupný v březnu 2017. Cenovku Nintendo nezveřejnilo. 

Nintendo Switch 04

Switch značí velký odklon od původní PR strategie Nintenda. Nejvíce o tom může vypovídat rozdílnost traileru na Switch a Wii (neplést s Wii U). Zatímco Wii se snažilo do své sítě zachytit co vůbec největší publikum, i to, které nebylo v herní scéně nijak více zainvestované, jako například důchodci, Switch má svou cílovku jasnou. Jde po nás hráčích a za nás můžeme říct, že zatím úspěšně. Otázkou zůstává, jak Nintendo plánuje po vydání Switch naložit s Wii a 3DS, vzhledem k tomu, že Switch obou zařízením přímo konkuruje.

Nintendo Switch 07

I když na nás zařízení zapůsobilo, čeká jej ještě mnoho zkoušek. Vůbec první a nejdůležitější bude výdrž baterie. Nintendo slibuje napříkald možnost hrát Skyrim při cestování letadlem. Ccelý takový proces, spolu s čekáním na letadlo, odbavováním a letem může zabrat zhruba 6 hodin. To je doba, kterou při hraní nevydrží většinou ani notebooky, a je velkým otazníkem, jak obstojí Switch.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW - Nintendo odhalilo hybridní konzoli Switch. Přinášíme shrnutí

Úterý, 1 Listopad 2016 - 19:59 | Pepa Zdepa | A já myslel, že dneska už se hraje max. na...
Středa, 26 Říjen 2016 - 11:27 | Zog Zogothowics | což o to uzavřený systém být může ale musí být...
Pondělí, 24 Říjen 2016 - 15:59 | Xspy | No , telefonovat by to NX už dávno mohlo ....
Neděle, 23 Říjen 2016 - 22:55 | petr22 | Samozrejmne ze to ma vlastni system, Android kde...
Pátek, 21 Říjen 2016 - 21:03 | HKMaly | No, jestli to ma specialni operacni system tak...
Pátek, 21 Říjen 2016 - 17:22 | Xspy | Tak nevím nevím .... Tohle je přece starý koncept...

Zobrazit diskusi