CDR.cz - Vybráno z IT

Sony kvůli phabletu vykoupalo modelky a Xperia Honami se nakonec znovu jmenuje Z1. Vlajková loď vynikne skvělým výkonem a 20,7Mpix fotoaparátem [IFA 2013]

Sony Xperia Z1 + QX10/QX100 - Obrázek 2
Sony nezklamalo a představilo nejnovější smartphone z vlastní produkce, který má rozhodně co nabídnout. Místo předpokládaného názvu "Honami" se opět bude jmenovat Z1 a díky přídavným objektivům potěší i nadšené fotografy.

Jak jsme vás informovali v nedávném článku, včerejšek, tedy středa 4.9., byl "dnem D" pro japonskou společnost Sony, která oficiálně představila novou vlajkovou loď své mobilní divize. Phablet Xperia Honami byl předmětem mnoha spekulací a došlo i na nějaké ty tradiční úniky informací.

Koupání dívek se smartphonem je laciné a efektivní lákadlo na lidi

Mluvilo se o kvalitní vodotěsné konstrukci po vzoru modelu Xperia Z, výkonném hardwaru a velkém displeji s Full HD rozlišením. Díky dnešnímu úniku informací jsme už od rána měli povědomí o tom, jak bude nový chytrý telefon doopravdy vypadat a tudíž i jaké bude rozložení všech ovládacích prvků. Design se shoduje s prvními uniklými obrázky a videem, které vypustilo samo Sony. Potvrdila se i hardwarová konfigurace, která stojí za to.

xperia_Honami_Z1_finalni_foto_006_uvodxperia_Honami_Z1_finalni_foto_007

Psali jsme o Sony Xperia Honami:

Nechybí 1080p displej s technologií TFT Triluminos a úhlopříčkou 5", výkonný čip Snapdragon 800 MSM8974 a jako operační systém byl doopravdy použit Android verze 4.2.2, který by měl na čtyřjádrovém čipu o frekvenci 2,3 GHz běžet bez jakýchkoli problémů a ještě vám zbude spousta výkonu na další aktivity. Smartphone dostal 2 GB operační paměti RAM a výkonný grafický čip Adreno 330. 

Model Sony Xperia Honami
Operační systém
Android 4.2.2
Procesor čtyřjádrový 2,3 GHz, Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 s grafickou částí Adreno 330
Paměť
2 GB RAM
16 GB ROM
paměťové karty microSD
Rozhraní
GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
UMTS/HSPA: 850/900/1900/2100 MHz
Wi-Fi
Bluetooth 4.0
NFC
LTE
Displej
5", 1080 x 1920 bodů
Rozměry a váha
144 x 73,9 x 8,3 mm, váha 170 gramů
Fotoaparát
20,7 Mpix, Dual LED, xenonový blesk
Napájení Li-Ion akumulátor, 3000 mAh

V prodeji budou hned tři různá barevná provedení. Samozřejmostí je bílá a černá, kterou doplňuje modrofialová. Nemalými rozměry a váhou 170 gramů není phablet žádný prcek, ale vzhledem k výbavě se není čemu divit. Rámeček kolem displeje tvoří hliník a smartphone díky své vodotěsnosti splňuje certifikaci IP55/IP58 (více o certifikacích naleznete v našem starším článku).

xperia_Honami_Z1_finalni_foto_003xperia_Honami_Z1_finalni_foto_004

4K Video a přídavné objektivy

Původně se hovořilo o schopnosti nahrávat Full HD video, ale realita je ještě o kus příjemnější. Xperia Z (Honami) si poradí i s nahráváním 4K videa. Na čem jej pak budeme přehrávat je otázkou, ale ta možnost zde je.

xperia_Honami_Z1_finalni_foto_009

Exmor RS CMOS čip o velikosti 1/2,3″ zvládá zmiňovaných 20,7 Mpix, což je úctyhodná hodnota. Zajímalo by nás, jak to bude s kvalitou fotografií, které Sony zatím v původní kvalitě neuvolnilo. Připraveny jsou i speciální aplikace pro režimy focení a objektiv QX100, díky němuž mají mít fotografie ještě lepší kvalitu. Připojitelný bude přes WiFi, má vlastní procesor Bionz pro zpracování obrazu a NFC pro párování.

xperia_Honami_Z1_finalni_foto_002

Termín uvedení na trh je stanoven na konec září, přičemž na oznámení ceny si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Kolik byste za podobné zařízení byli ochotni dát vy?

IFA je v plném proudu a CDR je při tom

Veletrh IFA v Německu vypouští do světa první střípky o zajímavých produktech a technologiích, což značí jediné - v technologickém světě bude opět živo. Dění na veletrhu pro vás sledujeme přímo z místa a tak se můžete těšit na kupu článků plnou novinek a zajímavostí z veletrhu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony kvůli phabletu vykoupalo modelky a Xperia Honami se nakonec znovu jmenuje Z1. Vlajková loď vynikne skvělým výkonem a 20,7Mpix fotoaparátem [IFA 2013]

Čtvrtek, 5 Září 2013 - 07:48 | Jan Novák | Nic proti, ale ty Japonky při představování Z...

Zobrazit diskusi