CDR.cz - Vybráno z IT

Povodňový speciál: Zařízení, která vydrží skoro všechno a pár tipů, jak ochránit elektroniku před vodou

S4_proof
Elektronika a vysoká vlhkost, nebo nedej bože dokonce voda samotná. To je kombinace, které bychom se měli ve většině případů pokud možno vyvarovat. Jaké produkty na trhu si s ní ale bez problémů poradí, jak ochránit stávající a co dělat když už se zařízení namočí?

Každý z nás vlastní nejrůznější technické hračky, jejichž cena bývá mnohdy v řádu desítek tisíc korun. Mobily, tablety, notebooky, právě tato zařízení bývají na případné namočení velmi náchylná a málokdo si s nimi troufne vylézt na déšť.

r-WATER-DAMAGE-large570

Nepřehlédněte:

Jste-li však extrémisté a chcete být připraveni na velkou vodu, vybrali jsme z každé kategorie pár kousků, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Současně si řekneme pár tipů, jak namočení předcházet a co dělat v případě, že už je pozdě a elektronika si "zaplavala".

Smartphone CAT B15 - odolná cihla

Říká se, že nic není odolnější, než stará dobrá Nokia 3310. To možná s velkou nadsázkou platilo do doby, než na trh vstoupily smartphony pod značkou Caterppilar, které v odolném těle skrývají slušně vybavený smartphone s operačním systémem Android.

S modelem CAT B15 můžete za cenu kolem 8 000 Kč házet, přejíždět jej automobilem, nebo se s ním třeba koupat. Vysokou odolnost garantuje splnění certifikace odolnosti IP67 (označení certifikace si vysvětlíme níže). Pokud tedy pracujete u záchranných složek a chcete mít telefon stále při sobě i v terénu, mohl by být CAT B15 tím pravým společníkem.

under_water
Stará dobrá Nokia 3310. Pamatujete si na téměř nezničitelnou konstrukci a hru Snake?

Smartphone Evolve Predator 2: skvělá výbava a odolnost za pár korun

Odolné telefony Evolve Predator rozhodně neurazí. Za cenovku kolem 4500 Kč dostanete dualSIMový smartphone s integrovanou vysílačkou, jež v určitě velmi dobře poslouží i jako navigace. Není proto žádným překvapením, že jsme zařízení doporučovali jako společníka pro případný život v postapokalyptickém světě.

EVOLVE_Predator_GX880_1

Když chci tradiční smartphone, co nevypadá jako cihla?

Pokud nechcete sahat po obrovské obrněné cihle, určitě se neváhejte prodrat portfoliem Sony. Jejich chytré telefony již nějakou dobu mívají úpravu na odolnost proti polití a nějakému tomu drobnému máčení. Na velké cachtání to nebude, ale v případě pádu do louže stačí vyndat, pro jistotu opláchnout a vesele fungujete dál. Za zmínku stojí např. model Xperia GO. Voděodolnost ale postupně začínají propagovat i další výrobci. Samsung chystá voděodolnou verzi své populární vlajkové lodi Galaxy S4.

Tablety pod vodou

Máčet tablet na dešti asi není úplně běžný postup a je zde i menší pravděpodobnost, že se takové zařízení do zmíněné situace dostane. Polévání i malé máčení opět bez problémů zvládne třeba Sony Xperia Tablet Z, ale raději to podle testů moc nezkoušet. Nicméně nebojte, mysleli jsme i na horší zacházení.

Sony-Xperia-Tablet-Z-in-the-water

Odolný tablet: "Jmenuje se Earl"

Pokud jste fanoušky odolných zařízení, tento kousek vás jistě potěší. Nový projekt Earl je právě ve výrobě a jedná se o opravdu zajímavě navržený odolný tablet. Tvůrci vedle odolného těla s certifikací IP67 vsadili na technologie jako e-ink displej s vysokým rozlišením, který má výhodu skvělé viditelnosti i na přímém slunci a vedle GPS uvnitř najdeme také integrovaný čip pro podporu systému GLONASS.

earl_tablet_002EARL_tablet

V případě výpadku elektřiny vydrží na baterii celých 20 hodin a snadno jej nabijeme pomocí integrovaného solárního panelu. Je však otázkou, zda by v našich končinách při současném počasí fungovalo nabíjení ze slunce dostatečně. Nicméně i zbytek výbavy je na skvělé úrovni a cena 270 dolarů (5 400 Kč) i s poštovným do ČR nám přijde až podezřele nízká. Předobjednat si jej můžete na stránkách výrobce: http://www.meetearl.com/

Odolné produkty poznáte podle označení IPX

Pokud se budete poohlížet po odolné elektronice, určitě sledujte označení tzv. stupně krytí. Ten udává stupeň ochrany před vniknutím cizích těles do útrob zařízení a zároveň odolnost proti vniknutí vody. První škála se pohybuje v rozmezí 1-6, druhá 1-8. Nejvyšším stupněm odolnosti je tedy IP68.

257954_hammered_phone

První číslo - odolnost před nebezpečným dotykem a vniknutím cizích těles:

  • IP0x - Bez ochrany (Někdy X)
  • IP1x - Ochrana před nebezpečným dotykem dlaní a vniknutí předmětů větších než 50 mm³
  • IP2x - Ochrana před nebezpečným dotykem prstu a objekty většími než 12 mm³
  • IP3x - Ochrana před objekty většími než 2.5 mm³
  • IP4x - Ochrana před objekty většími než 1 mm³
  • IP5x - Částečná odolnost proti prachu a odolnost před nebezpečným dotykem jakýmkoli předmětem (bez ohrožení funkčnosti zařízení)
  • IP6x - Kompletní odolnost proti prachu

Druhé číslo - odolnost proti vniknutí vody:

  • IPx0 - Bez ochrany (Někdy X)
  • IPx1 - Ochrana proti svisle kapající vodě (např. kondenzace)
  • IPx2 - Ochrana proti svisle kapající vodě pod úhlem až 15° od normální polohy
  • IPx3 - Ochrana proti vodní tříšti pod úhlem až 60° od normální polohy
  • IPx4 - Ochrana proti stříkající vodě ze všech úhlů
  • IPx5 - Ochrana proti proudu vody (12,5 litrů za minutu, tlak 30 kN/m²)
  • IPx6 - Ochrana proti silnějšímu proudu vody (vlnobití - 100 litrů za minutu, tlak 100 kN/m²)
  • IPx7 - Ochrana proti ponoření do vody (ponoření na 30 minut do hloubky 1 metr)
  • IPx8 - Ochrana proti nepřetržitému potopení do vody (hloubku určí výrobce zařízení)

Teče vám do bot? Ochraňte před vodou alespoň svou elektroniku, postačí pouzdra

Pokud už nějaké to zařízení vlastníte, není hned nutné pořizovat kvůli vyšší odolnosti nové. Na trhu je nespočet krytů a pouzder pro mobilní telefony, tablety i notebooky, které je umožní ovládat i za deště. Zároveň nebudete muset při letních radovánkách na vodě řešit, zda se vám elektronika nenamočí.

Waterproof-Bag-for-iPad-3-LP-ID3-32-

Může se jednat o pouzdro na míru (např. pro iPhone je nabídka široká), nebo o univerzální uzavíratelný obal, do nějž vložíte zařízení nejrůznějších rozměrů. Problém v takových případech nebývá ani s ovládáním kapacitních displejů přes kryt.

PSP dive waterproof bag (White)

V bodech: Co dělat, když už je zařízení mokré?

  1. Nezapínejte jej, případně okamžitě vypněte!
  2. Odpojte od napájení.
  3. Vyndejte napájecí baterii.
  4. O záruku už jste pravděpodobně přišli, zařízení pro rychlejší vyschnutí rozeberte na menší části (pouze pokud si troufáte, není nutností!).
  5. Snažte se opatrně dostat pryč všechnu kapalinu.
  6. Zařízení čistěte - ideálně lihem a vysoušejte jemným hadříkem, nebo vatovými tampony.
  7. Nechte vše důkladně vyschnout, ideálně několik dní. Proces můžete urychlit např. fénem.

f20130506103826-phone-repair-1

Co se spotřebiči a bílou elektronikou?

Postup je podobný a jedno pravidlo platí stále – odpojte vše od napájení a nechte oschnout. Ideálně co nejrychleji vyhledejte servis, kde vám poradí jak postupovat, případně zařízení rovnou zkusí vyčistit a opravit (ne vždy je to možné a hlavně výhodné). Při povodních některé e-shopy nabízely zdarma zákazníkům opravu elektroniky zničené povodní. Jedná se o chytrou formu propagace a těží z ní obě strany. Takové nabídky určitě sledujte a případně neváhejte využít.

water-damaged-television

Máte i vy nějaký osvědčený tip, jak ochránit elektroniku před vlhkostí a vodou?

Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Povodňový speciál: Zařízení, která vydrží skoro všechno a pár tipů, jak ochránit elektroniku před vodou

Středa, 5 Červen 2013 - 09:12 | rman | Pro tenhle pripad doporucuju schovavat si...
Středa, 5 Červen 2013 - 09:07 | rman | Earl je tak levnej, protoze je to eInk cernobilej...
Úterý, 4 Červen 2013 - 17:47 | Damel | Ten je porovitý.
Úterý, 4 Červen 2013 - 16:18 | HKMaly | Neni mikrotenovy sacek co rozdavaji zdarma v...
Úterý, 4 Červen 2013 - 09:38 | ydog | menší elektroniku (telefony, turistické navigace...
Pondělí, 3 Červen 2013 - 19:05 | Max Power | jen k tem obalum, pokud se musi otevrit, kdyz je...

Zobrazit diskusi