CDR.cz - Vybráno z IT

Povinná výbava (nejen) ajťáka v postapokalyptickém světě. Co si narychlo pořídit, kdyby šlo do tuhého?

BioLite-CampStove_princip
Všechno se zbortilo, civilizace je v troskách a vy i tak máte k dispozici vědomosti lidstva, několik přístrojů a dokonce i způsob, jak je všechny napájet. Nevěříte? Pojďte se s námi podívat, co by měl mít správný nadšenec pro podobné případy v záloze.

21.12.2012, magické datum pro mnoho obyvatelů naší planety. Přes nemalou bagatelizaci si stejně musíme položit otázku "co kdyby náhodou?". My bychom v případě blížící se nemilé události samozřejmě nejprve zkusili zajistit nějakou tu zásobu potravin a vody, ale to by byl jen vrchol ledovce.

Následující výčet zařízení má dle našeho mínění nemalé uplatnění i v postapokalyptickém světě. S jejich pomocí si vyrobíte elektřinu, dovoláte se a pomohou i uvařit. Nevěříte?

Uvaří vodu a nabije baterie přes USB

Plynový vařič je nepochybně dobrá volba, ale jak dlouho v případě nouze vydrží? Alternativa je velmi jednoduchá a především praktická. Biolite CampStove má podobu malé nádoby, v níž jednoduše rozděláte oheň jakýmkoli dostupným hořlavým materiálem. Součástí "vařiče" je krabička schopná přeměňovat teplo na elektrickou energii.

biolite-campstove-1

Vytvořená energie má hned dvojí využití. Pohání integrovaný ventilátor, čímž dochází k lepšímu hoření a zároveň dokáže napájet volitelné do USB připojené zařízení.

Praktičnost tohoto řešení ukazuje video výše, ale bylo by hříchem nezmínit pár poznatků. K uvaření (převaření) jednoho litru vody prý stačí 46 gramů dřeva a ještě u toho můžete nabíjet. Co by nás zajímalo je doba a palivo potřebné k plnému dobití např. mobilního telefonu. Tato sranda by mohla mnohé potěšit i při běžném kempování. Zakoupit jí lze za cenu 129 dolarů - kolem 3 000 Kč.

Sázka na solární energii: Slunce nás zničí, nebo pomůže

Na trhu je spousta nejrůznějších solárních nabíječek s integrovanou baterií. Tu lze v případě potřeby jednoduše nabít pouhým "vystavením" na slunci. Nabídke e-shopů je v tomto případě opravdu bohatá a výběr něcháme na každém z vás.

Kiwi-Choice-U-Powered-Solar-Portable-Chargersolar_ipad

Solární řešení se zdá být jednoduché a praktické. Pokud však nenastane potřeba úkrytu v podzemí...

Odolný telefon se vším důležitým a integrovanou vysílačkou

Mobilní telefony a komunikační infrastruktura jako taková dostává v apokalyptických filmech na frak jako první. Při tomto scénáři můžeme naprostou většinu současných telefonů rovnou zahodit. Najdou se ale i kousky, které zvládají nejen běžný provoz v mobilní síti, ale v případě nouze si poradí i s funkcí radiové vysílačky.

communicate

Zmiňme například odolný dualSIM Evolve Predator. Ten by měl být ideálním společníkem do náročných podmínek. Nevadí mu mrazy, tedy až -20°C a hodí se i do horka, konkrétně +60°C. Kamarádí se s vodou, blátem, prachem a když se ocitne mimo signál, stále zbývá integrovaná vysílačka.

EVOLVE_Predator_GX880_1

Když k tomu připočteme 1800 mAh baterii, GPS, fotoaparát, odolné tělo s prvky ze slitiny hořčíku, zdá se být prozíravou volbou. Detailní specifikaci nabídne web výrobce. To vše za cenu kolem 5 000 Kč.

Zachovejte vědomosti  a knihy pro budoucí generace. Jak? No přeci digitálně

Jídlo tedy uvaříme, mobil si dobijeme, ale co dělat ve chvílích nudy, mezi sběrem lesního ovoce a odrážením nájezdů zmutovaných veverek? Spousta knih, které jste za celý život nestihli přečíst, teď dostane své místo na slunci.

Stačit k tomu bude některá z elektronických čteček, které staví na technologii tekutého inkoustu. Jejich výběr možná usnadní náš letošní srovnávací test, kde jsme se zástupcům těch dotykových podívali na zoubek. Čtečky vynikají opravdu vysokou výdrží a při běžné zátěži většinou zvládnou až několik tisíc otočení stran.

ctecka_knihy

Do jejich nemalé úložné kapacity se elektronického čtiva vejde požehnaně a pokud se katastrofa bude blížit, mějte po ruce vlastnoručně sestavenou "knihovnu posledního soudu". Tedy několik stovek až tisícovek knih (samozřejmě poctivě nakoupených, OSA přežije vše), jež budou neocenitelnou pomůckou při udržování inteligence a pokroku našeho druhu.

Problémem se v tomto případě jeví životnost uložených dat. Jakožto trvanlivou zálohu tedy zvolte DVD Data Tresor Disc a problém je vyřešen.

Když už zachraňujeme znalosti...

Elektronickou čtečku máme, knihy také, ale jak se dostat k nějakému ucelenějšímu celku informací, který se snaží (alespoň povrchně) pokrýt většinu znalostí? Encyklopedie Wikipedia je fenoménem naší doby a světe div se, má i svojí kompletní offline verzi.

Wikipedia_Offline

Tu stačí stáhnout z následujících stránek a poté nahrát třeba do zmiňované čtečky, kde dnes nechybí webový prohlížeč, v němž jí můžeme pohodlně procházet.

Nic se nestalo?

A co dělat, když jste v očekávání na apokalypsu nakoupili nespočet zmiňovaných produktů a nakonec k ničemu nedošlo? I zde poradíme. Nakupte si zboží přes internet a vybírejte to, které mají obchody skladem a lze si jej ihned osobně vyzvednout. Pokud totiž po Novém roce situace "vychladne", nic nebude bránit starému dobrému navrácení ve čtrnáctidenní lhůtě. Při ponechání ale také neprohloupíme, co kdyby to brzy přišlo?

Pochlubte se i vy. Máte nějaký tip na elektroniku, která v případě katastrofy najde své uplatnění?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Povinná výbava (nejen) ajťáka v postapokalyptickém světě. Co si narychlo pořídit, kdyby šlo do tuhého?

Neděle, 23 Prosinec 2012 - 02:05 | Richmond | Protože jsi rok pozadu, konec měl být 2012 :D
Sobota, 22 Prosinec 2012 - 16:53 | Damel | Doporučuji měď, je diamagnetická. Stíní mnohem...
Sobota, 22 Prosinec 2012 - 01:40 | Archvile | Je hodina a pol po 21.12.2011 a žiaden koniec...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 22:18 | ptipi | Tak si k tomu ještě přikup alobal a krabici od...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 20:20 | Alexandra Stanovska | Hm za predpokladu ze si ho nejaky patentovy trol...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 20:16 | Alexandra Stanovska | Nastartuju Guttenbergov stroj, ten elektrinu...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 11:53 | Radek Liška | "Stačit k tomu bude některá z elektronických...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 11:38 | Pety | Ovšem pokud pak ještě budou dveře nebo pivo.
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 11:05 | Mi Chal | Tyhle tipy moc nepočítají s něčím jako EMP. Pak...

Zobrazit diskusi