CDR.cz - Vybráno z IT

Raspberry Pi bude ještě svižnější: Nově si zahrajeme i Quake 3 ve Full HD

nepřehlédněte
Optimalizuj, optimalizuj, nebo se z toho zblázníš. Nějak podobně znělo zadání vývojářské soutěže od tvůrců populárního minipočítače Raspberry Pi. Cílem bylo optimalizovat Quake 3 natolik, aby plynule běžel i na slabém čipu uvnitř levného počítače. Povedlo se!

Raspberry Pi dosáhlo nedávno milníku v podobě 2,5 milionu prodaných kusů. K tomuto výročí jsme se dokonce dočkali zveřejnění dokumentace k čipu Broadcom VideoCore IV, což je z hlediska vývojářské komunita velmi důležitá záležitost. Software pro Raspberry nyní konečně bude moci využít jeho možností. Nutností však bylo, aby někdo provedl úpravy potřebných knihoven.

Ačkoliv je zjevné, že má zařízení omezený výkon, se správnou optimalizací se dá dosáhnout zajímavých výsledků. Již při uvedení Raspberry na trh jsme mohli vidět, že tvůrci úspěšně demonstrovali možnost krabičky fungující hrou Quake 3. Běžela však v omezeném rozlišení, frameratu a systém navíc na uzavřeném ovladači VPU.

K prodejnímu výročí se tvůrci rozhodli vyhlásit soutěž o 10 000 dolarů (cca 200 000 Kč), jejímž cílem byl port ARM ovladače grafické části čipu a demonstrace jeho výkonu v prostředí hry Quake 3. Podmínkou ještě bylo, že "hra dokáže běžet uspokojivě a s dostatečným snímkováním".

Výhru měl získat tvůrce první úspěšné ukázky bezproblémového běhu. Netrvalo to ani měsíc a zástupci organizace Raspberry mohou peněžní odměnu předávat. Simon Hall, známý vývojář zabývající se zmíněným minipočítačem, úpravy zvládl a zahrát si plynulý Quake díky němu můžeme i my. Hlavní pointou však je hlavně úspěšné portování otevřeného ARM ovladače, který v budoucnu usnadní život dalším vývojářům.

Psali jsme o Raspberry Pi:

"S potěšením vám oznamuji, že máme vítěze. Simon Hall je dlouholetým Pi hackerem, který v minulosti vytvořil první ARMv6 akcelerované knihovny a napsal DMA kernel modul, který se doposud nachází uvnitř Raspbianu," řekl Eben Upton, zakladatel Raspberry Pi. "Cena zkrátka nemohla putovat na lepší místo."

Co pro hraní budeme potřebovat?

  • Ideálně 512MB verzi Raspberry Pi s nahranou distribucí Raspbian
  • Připojení k síti
  • 1080p monitor
  • SD kartu s kapacitou 8 GB a více
  • Kompilace hry prý trvá kolem 10 hodin
  • Odkaz na detailní návod - oficiální stránky Raspberry (jen budeme muset vyčkat, než tvůrci skončí s aprílovým designem)

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Raspberry Pi bude ještě svižnější: Nově si zahrajeme i Quake 3 ve Full HD

Žádné komentáře.