CDR.cz - Vybráno z IT

Vytvořte si vlastní cloud s Raspberry Pi: arkOS udělá z levného minipočítače soukromý server

raspberry_cloud
Sháníte uplatnění pro své Raspberry Pi? Vytvořte si z něj soukromý server se spoustou funkcí či hosting pro webové stránky. Díky minipočítači za pár korun a bezplatnému operačnímu systému arcOS je to otázka několika kliknutí!

V dnešní době je na internetu dostupná spousta služeb, které umožní každému odkudkoli přistupovat k datům nezávisle na použitém zařízení či systému. Tým vývojářů se jménem CitizenWeb Project pracuje na vývoji operačního systému arkOS, navrženém právě pro spuštění podobných aplikací po síti z prostředí Raspberry Pi.

Uživatel si tak snadno sám nakonfiguruje, jakou službu chce na svém "miniserveru" provozovat. Stačí nainstalovat příslušné pluginy a zvolit základní konfiguraci. Problémem tak není ani vytvoření vlastního webového hostingu, lokálního stream serveru, nebo file serveru pro sdílení dat ve stylu Samby.

arkos-genesis-owncloud

Do budoucna se počítá i se spoustou dalších pluginů a funkcí, jako je vlastní mailserver, vzdálený kalendář a spousta dalších. Projekt vzniká jako open source, což je skvělá zpráva pro komunitu i vývojáře. Tvůrci navíc zmiňují další výhody, jako je vysoká bezpečnost a nezávislost na externích službách, které uživatele často bez jeho vědomí šmírují, viz nedávná kauza s NSA.

Nechybí možnost konfigurace Firewallu, instalace nejrůznějších redakčních systémů (Wordpress, Drupal, Joomla...) a dalších podobných webových služeb, jako je třeba vlastní RSS čtečka, která se stala po zrušení Google Readeru často instalovanou službou na domácích serverech nadšenců.

perexcloud

Samotný systém pro správu a tvorbu serveru se jmenuje Genesis a může sice běžet i na dalších Linuxových distribucích, ale navržen byl právě pro arkOS. V tuto chvíli se celý projekt nachází ve fázi alpha verze, ale naprostá většina funkcí bez problémů běží, jak se můžete ostatně sami přesvědčit. Po spuštění vlastního serveru si samozřejmě můžete nastavit, kdo všechno k němu bude mít z vnější sítě přístup a nemusíte se tak bát, že vám na server "poleze" někdo jiný.

arcOS

Instalace krok za krokem

Nejprve je potřeba stáhnout aktuální verzi programu arkOS Installer, kterou si vyberte na oficiálních stránkách softwaru v závislosti na operačním systému. Po stažení stačí do PC, případně externí čtečky, vložit SD kartu s velikostí minimálně 8 GB a spustit stažený soubor. Ten je vytvořen tak, aby si i méně zkušený uživatel bez problémů poradil a pokud budete pečlivě dodržovat všechny kroky, neměl by být žádný problém.

V bodech:

  1. Stáhněte arkOS Installer – MacOS, Linux (Windows se teprve připravuje)
  2. Vložte do PC prázdnou paměťovou kartu s velikostí alespoň 8 GB
  3. Spusťte instalaci
  4. V případě Linux balíčku v terminálu zadejte cestu ke složce se souborem a spusťte soubor ./Installer.py
  5. Instalátor vás následně provede procesem

Uživatelé Windows budou mít průběh instalace trošku jiný, neboť pro systém z dílen Microsoftu zatím oficiálně dostupný není. Přesto se nejedná o neřešitelný problém, viz návod níže.

arcOS_linux

Instalace arkOS v prostředí Microsoft Windows

I přes prozatímní absenci instalátoru není pro uživatelé MS Windows arkOS nedostupný. Nejjednodušší variantou je stažení obrazu (image) operačního systému arkOS z oficiálních stránek a následné rozbalení na kartu za pomoci některého z dostupných nástrojů. Tvůrci doporučují Win32DiskImager.

raspberry_pi_server_hosting

Dalším z řešení je spuštění LiveCD Linuxu a provedení instalace dle pokynů výše. Zdatnější uživatelé si nepochybně poradí sami, pro ty ostatní doporučujeme vyzkoušet např. Ubuntu Linux, který je uživatelsky velmi přívětivý.

Stáhnout jej můžete z oficiálních stránek, přičemž není problém zvolit spuštění (bez instalace) jak z CD, tak z flashdisku. Poté na stránkách vývojářů arkOS stáhněte verzi instalátoru právě pro Ubuntu a Debian.

Raspberry Pi díky komunitě neustále překvapuje

Když jsme o Raspberry Pi poprvé psali, zdaleka jsme nevěděli, jaký úspěch na zařízení čeká a co vše dovede nadšená komunita. Nespočet projektů a nevšedních kutilských kousků své řady ještě nepochybně rozšíří. Majitelé malého zařízení za 700 Kč tak rozhodně svého nákupu litovat nemusí a mohou se v budoucnu těšit třeba na blížící se podporu Androidu.

I přes menší výkon dokáže krabička doslova divy, jak se můžete přesvědčit v sérii našich článků:

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vytvořte si vlastní cloud s Raspberry Pi: arkOS udělá z levného minipočítače soukromý server

Pátek, 17 Leden 2014 - 17:19 | Lubomir Spacek | Uděláme vše za Vás http://raspberry-hosting.com/...
Úterý, 5 Listopad 2013 - 14:59 | Josef Zeman | Ahoj -poběží ArcOS i na jiném HW? (Intel apod.) -...

Zobrazit diskusi