CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - WRC 6 pomalu dohání DiRT, ale ani se Škodovkou zlato nevyhrává

Wrc 6 Screen 6 2
Rally závody to mají letos poměrně zajímavé, jelikož vyšlo několik titulů, které se na tento typ automobilové kratochvíle zaměřily. Jedním z nich je i WRC 6, které se letos pokouší dostat opět do předních pozic.

Možná to není úplně fér, ale nový přírůstek v sérii WRC nejde nesrovnat s aktuálním králem rally závodů, kterým je počin od studia Codemasters. Na rovinu přiznáme, že DiRT Rally zůstává nepokořen. Na druhou stranu můžete zapomenout na WRC od studia Milestone, které opravdu za moc nestály, nový díl je mnohem dále. 

Série WRC nikdy nepatřila mezi hardcore simulátory, tudíž je nutné k novému dílu i takto přistupovat. To znamená, že rozdíl mezi asfaltem a sněhem je znatelný, ale například jízda po kačírku a štěrku tak rozdílná není. Je to ale škoda. Dále rozhodně zapomeňte na počítání s přenášením váhy, jako tomu je u konkurence. 

Licence je prim

Hlavním tahounem WRC 6 jsou opět licence, stejně jako u předešlých let. Naleznete zde tedy všech 14 rally, které letošní ročník obsahuje, z nichž je každá doplněna pěti závody. Jednotlivé tratě jsou proti loňsku upravené. A poměrně znatelně, jelikož jejich projetí je poměrně rizikovou záležitostí. Okraje jsou plné příkopů, stromů, kmenů, kamenů a diváků. A jakýkoliv střet znamená znatelné zpomalení. 

Wrc 6 3Wrc 6 4

Kdo by to považoval za umělé navyšování obtížnosti, měl by částečně pravdu, ale na druhou stranu, přesně tyto nástrahy je možné najít i ve skutečných závodech. Úpravu doznal i systém obtížnosti, který byl v minulosti kritizovaný za poměrně nízkou laťku. Možná byly tyto stížnosti vyslyšeny až příliš, jelikož rozdíl mezi jednoduchou a střední obtížností může být klidně okolo 15 vteřin, což je u takových závodů velmi hodně.

Zmatený navigátor

Asi největším problémem nového dílu je spolujezdec. Za prvé je nutné brát v potaz fakt, že čísla u nahlašovaných zatáček vůbec neodpovídají doporučenému rychlostnímu stupni, což může být hlavně zpočátku dost matoucí. Za druhé samotný navigátor občas hlásí informace zcela mimo. Nejednou se stane, že zahlásí snadnou zatáčku a přesto se jedná o vracečku, nebo naopak hlásí obtížné odbočení, ale daný úsek je možné projet na plný plyn.

Wrc 6 7

Wrc 6 6Wrc 6 14Wrc 6 12

Díky tomu se ve výsledku hráč neodváží k riskantnější jízdě a nebude se pokoušet řezat zatáčky, jelikož nikdy není 100% jistota, že nahlášená zatáčka je opravdu taková, jak mu je oznámeno. Dalším malým mínusem je celkem omezený vozový park, který obsahuje pouze auta aktuální sezóny a nic víc. Našince však zajisté potěší přítomnost značky Škoda.

Slušné zpracování

Technické zpracování je krapet záludné. Co se zvuků týče, tam asi není nic co vytknout. Motory zní skvěle, navigátora je slyšet dobře (i když by měl radši mlčet), tudíž zde si nelze stěžovat. Horší je to s grafikou, která má momenty, kdy titul vypadá fantasticky, ale občas se ukáže i stinná stránka, například když do obrazu vlezou větve stromů, které mnoho krásy nepobraly.

Wrc 6 5Wrc 6 8Wrc 6 9

Tvůrci v tomto ohledu vsadili hodně na fakt, že se rally nejezdí pomalu a auto by mělo být neustále v pohybu. Prostředí tedy spoléhá na rozmazání pohybu a kterékoliv zpomalení bije do očí. 

Ovladatelnost aut je v rámci svého žánru solidní. Jak jsme psali, nečekejte realismus jako v DiRT Rally, ale ze současné nabídky se jedná o nadprůměr. Jasným plusem hry je možnost si zahrát i ve split screen režimu, což se u závodních her poslední dobou často nevidí. Pro zájemce o multiplayerová klání na horkém křesle tedy skvělá volba. 

Wrc 6 13Wrc 6 1

Ve hře dvou hráčů na jednom zařízení se lehce změní pravidla, jelikož zmizí navigátorův hlas. Možná se to zdá jako maličkost, ale při všech těch nervech a nutnosti sledovat trať není zcela ideální chtít po hráčích, aby se koukali na infografiku. Na druhou stranu je jasné, že není možné na rozdělené obrazovce dávat instrukce dvěma závodníkům najednou.

Verdikt

Výsledek není nejhorší, ale ani zdaleka nejlepší. Oproti předešlému dílu se jedná o znatelný krok vpřed, a tak WRC 6 ukazují, že změna studia byla dobrá volba. Časem by se mohla série dostat kvalitou o laťku výš. Krále však najdete jinde. 

Tagy: 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - WRC 6 pomalu dohání DiRT, ale ani se Škodovkou zlato nevyhrává

Pondělí, 5 Prosinec 2016 - 09:14 | KreX | Nevím jak je to tedy v tomhle WRC6, ale pokud vím...
Neděle, 4 Prosinec 2016 - 22:20 | RedMaX | OK, dik, po tom DIRT Rally se podivam.
Sobota, 3 Prosinec 2016 - 08:27 | Snehulak | Mno tak ja taky pamatuju CM2 , ale nejlepsi bylo...
Pátek, 2 Prosinec 2016 - 22:03 | RedMaX | Stejne bylo nejlepsi Colin McRae Rally 2, nejvic...

Zobrazit diskusi