CDR.cz - Vybráno z IT

Nový světový rekord: Robot z LEGA složil Rubikovu kostku za necelé 4 sekundy

Známá logická skládačka se stala terčem robotického zájmu. Nejnovější robot CubeStormer 3 ji dokáže poskládat v neuvěřitelném čase, který nepřekoná žádný člověk.

Když v roce 1974 maďarský sochař a architekt Ernő Rubik vynalezl barevný mechanický hlavolam, zřejmě netušil, jak velkou oblibu si získá. Od svého zrodu se Rubikova kostka stala oblíbenou logickou hříčkou po celém světě. V dnešní době existuje mnoho variant, ale základní typ 3x3x3 má každou stranu rozdělenou na 9 čtvercových plošek.

Oficiální světový rekord z března 2013 v nejrychlejším složení Rubikovy kostky 3x3x3 drží mladík jménem Mats Valk z Holandska, který to dokázal za 5,55 sekundy. To však není nic proti nejnovějšímu robotovi CubeStormer 3, který kostku zvládl složit za 3,253 sekundy. Robota sestrojili David Gilday a Mike Dobson z Velké Británie, kteří na něm spolupracovali s firmou ARMMobile. Jedná se o nástupce robota CubeStormer II, který spatřil světlo světa před třemi roky. Už v té době byl robot dost rychlý. Výsledný čas 5,35 sekundy mluví za vše, nicméně jeho třetí generace je o poznání rychlejší.

Mozkem robota CubeStormer 3 složeného ze stavebnice LEGO je smartphone Samsung Galaxy S4. Robot řeší hlavolam v reálném čase. Fotoaparát snímá kostku a program podle aktuálního stavu rozhodne, jaký krok má robot udělat. Přenos příkazů probíhá přes Bluetooth. "Nový robot umí myslet třikrát rychlejší než jeho starší předchůdce. Naším skutečným cílem je ukázat, čeho lze dosáhnout s dostupnou technologií, abychom inspirovali mladé lidi k většímu zájmu o vědu, technologii, inženýrství a matematiku," řekl k projektu Dominic Vergine, zástupce společnosti ARMMobile.

I když lidé nemají proti robotům ve složení Rubikovy kostky žádnou šanci, lidská rasa si drží vlastní rekordy. Většina jedinců na světě má problém se správným složením kostky rukama, ale představte si, že nohama to jde také velmi dobře. V roce 2011 v této disciplíně vytvořil světový rekord Annsi Vanhala z Estonska, když celou Rubikovu kostku složil nohama za 31,56 sekund. Bohužel se neradoval dlouho, o rok později rekord vylepšil Fakhri Raihaan z Indonésie s časem 27,93 sekund. Na jeho výkon se můžete spolu s dalšími unikátními rekordy podívat na následujícím videu. Za zmínku stojí například složení 32 Rubikových kostek poslepu za 55 minut.

A ještě jeden neoficiální rekord na závěr. Louise Cormier sestavil kostku 7x7x7 za necelých 20 minut nohama. Jen pro zajímavost, největší Rubikova kostka, která byla kdy složena, měla velikost 122x122x122.

Z kostek Lega si můžete poskládat funkční klávesnici a další vychytávky, stačí se inspirovat v našem předchozím článku.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový světový rekord: Robot z LEGA složil Rubikovu kostku za necelé 4 sekundy

Středa, 10 Září 2014 - 11:18 | Tom | a to v takovych porovnavacih soutezich je vzdy...

Zobrazit diskusi