CDR.cz - Vybráno z IT

Roboti mají pomoci vyhrát boj s ebolou!

Ebola
Sice pozdě, ale přece. Amerika projedná možnosti, jak využít robotiku k zamezení šíření zákeřné nemoci. Workshop se uskuteční příští měsíc.

Smrtící virus ebola řádí po světě, nakažených přibývá a nejsou ušetřeni ani humanitární pracovníci, kteří se i přes přísná bezpečnostní opatření nakazili od infikovaných osob. Světová zdravotnická organizace (WHO) má dnes ohlásit konec epidemie eboly v Nigérii. Stále je nutné být na pozoru, virová nákaza ještě není u konce.

Virus eboly usmrtil v Africe přes 4500 lidí, nakaženo je více než 9200 lidí. Robotické společnosti z celých Spojených států společně pracují na řešení, které by mohlo pomoci v boji proti smrtící epidemii eboly. Vědci uvažují nad několika způsoby, kde by mohli roboti přiložit ruku k dílu. Jednak by se mohli stát prostředníky mezi ošetřovateli a nemocnými pacienty, kterým by podávali léky a jídlo, mohli by pomáhat s dekontaminací vybavení, se spalováním těl obětí nemoci nebo pouze dělat společnost nemocným v karanténě, aby se zamezilo zbytečnému šíření infekce.

Wpi Robot Sprayer

Jeden z robotů vytvořený na Worcester Polytechnic Institute

"Umíme si představit řešení v naší laboratoři z inženýrského hlediska, ale je potřeba se ujistit, že to bude fungovat i v praxi," řekla Robin Murphy, profesorka na Texas A&M University a ředitelka CRASAR (Center for Robot-Assisted Search and Rescue). Konkrétní odpovědi na otázku "Jak mohou roboti pomoci?" mají být zodpovězeny na workshopu, který se uskuteční 7. listopadu pod vedením Robin Murphy. Zúčastní se jej zdravotníci, záchranáři a vědečtí pracovníci ze společnosti Safety Robotics, úřadu pro vědeckou a technologickou politiku Bílého domu, univerzit Texas A&M, Worcester Polytechnic Institute a Kalifornské univerzity v Berkeley.

Ebola 1

Murphy si klade za cíl, aby všechna odvětví úzce spolupracovala. Jen tak se inženýři dozví, co by zdravotníkům skutečně pomohlo při práci s pacienty. Potřeby pracovníků budou posléze porovnány s tím, co mohou nabídnout inženýři se svými roboty. Důležité je, že prioritou není zcela nahradit lidské ošetřovatele, pouze minimalizovat jejich kontakt s nakaženými.

Taskin Padir, odborný asistent robotiky na Worcester Polytechnic Institute, již vytvořil prototyp pojízdného robota s možností upevnění dvou sprejů pro dekontaminaci postižených oblastí. Existujícímu modelu robota přidal dvě ramena, protože nebyl čas vymýšlet něco nového. Konečně správný přístup k problému, který má smysl.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Roboti mají pomoci vyhrát boj s ebolou!

Pondělí, 20 Říjen 2014 - 18:47 | corwin78 | Myslím, že ideálním robotem na boj s ebolou by...

Zobrazit diskusi