CDR.cz - Vybráno z IT

Koukněte na panorama Marsu složené z 1 200 fotografií o 1,8 miliardách pixelů

Rover Curiosity, jehož cílem je zjednodušeně zkoumat složení půdy a klima Marsu, pořídil v loňském roce sadu 1 200 fotografií, ze kterých bylo následně poskládáno panorama o 1, 8 miliardách pixelů.

V loňském roce v době, kdy se v Severní Americe slavil Den díkůvzdání měla většina obyvatelstva volno. Proto dostal volno i malý rover Curiosity, který tou dobou byl na Marsu a měl neustále plné ruce práce. Během čtyřech dní, kdy měl „pauzu“ měl alespoň čas pořídit úchvatné a dech beroucí panorama povrchu Marsu z místa na straně hory Mount Sharp a zachycuje oblast Glen Torridon.

Problém s těmito panoramaty obecně je, že je nezbytné zachytit je za denního světla a je potřeba velké množství času, takže doba svátku byla ideální. Zpět na zem poslal rover sérii 1 200 fotografií, jejichž čistý čas pořizování byl zhruba 6,5 hodiny. Tyto fotografie pak byly spojeny v jedno panorama obsahující 1,8 miliard pixelů.

Ashwin Vasavada z Laboratoře pro tryskový pohon NASA prohlásil: Zatímco mnozí v našem týmu byli doma a užívali si krocana, Curiosity vytvořil tuto hostinu pro oči. Toto je poprvé během mise, kdy jsme věnovali naše operace stereofonnímu 360stupňovému panoramatu.“

V současné době rover Curiosity provádí náročné stoupání dál směrem k Mount Sharp k formaci nazvané Greenheugh pediment. Cílem jeho bádání je zjistit co možná nejvíce informací ohledně geologického, geomorfního a klimatického vývoje Marsu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Koukněte na panorama Marsu složené z 1 200 fotografií o 1,8 miliardách pixelů

Sobota, 7 Březen 2020 - 14:41 | Jáchym Flídr | Už na tom pracujeme.
Sobota, 7 Březen 2020 - 12:22 | DRK | Vážně nejdou ti spamboti nějak odfiltrovat?

Zobrazit diskusi