CDR.cz - Vybráno z IT

Rozsudek soudu nad pirátem. Dva roky vězení a pokuta 83 miliónů euro

Pirati Nove
Ve Francii padl exemplární trest pro 41letého provozovatele pirátského webu. Díky serveru Streamiz měli mít piráti přístup k více než 40 000 nelegálním kopiím filmů. Bylo proto jen otázkou času, kdy se na zmíněný web zaměří zábavní průmysl.

V roce 2011 patřily stránky Streamiz mezi druhou nejoblíbenější filmovou pirátskou lokalitu ve Francii. I když se na serveru Streamiz nenacházel žádný video obsah, tak umožňoval zhlédnout skrze různé streamovací video služby nelegální kopie tisíců filmů.

V době největší popularity mezi piráty přistupovalo na stránky Streamiz přes 250 000 unikátních návštěvníků denně. Celkem několik miliónů uživatelů měsíčně mělo díky pirátskému webu přístup k více než 40 000 nelegálních kopií filmů. Podle hrubého odhadu byly všechny filmy zhlédnuty 500 milionkrát. Za dva roky provozu stránek si měl díky příjmům z reklamy přijít provozovatel webu na 150 000 euro.

Jak se zvyšovala popularita pirátského serveru Streamiz, tak se o tento web začal zajímat i zábavní průmysl. Mezi poškozenými mají být např. společnosti Warner Bros, Disney, 20th Century Fox nebo francouzské sdružení autorů. Celou věc tak začala řešit policie.

Provozovatel stránek Streamiz byl zadržen francouzskou policií v roce 2011 ve městě Montrouge (department Hauts-de-Seine), když se pokoušel prchnout ze svého bydliště. Policie po prohledání jeho batohu našla ponožky, které byly naplněny euro bankovkami v celkové hodnotě 30 000 euro.

Muž byl zadržen jen na krátkou dobu a dále byl vyšetřován na svobodě. K soudu se ovšem nikdy nedostavil, a letos padl v případu 41letého Francouze zdrcující rozsudek. V nepřítomnosti u soudu byl odsouzen k uhrazení škody 83,6 miliónů euro poškozeným filmovým společnostem a dále si bude muset odpykat dva roky za mřížemi.

Je takřka jisté, že výslednou sumu odsouzený nebude moci nikdy splatit. Trest je v tomto případě exemplární a slouží jako výstraha pro ostatní piráty, kteří by chtěli ve Francii něco podobného podnikat.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rozsudek soudu nad pirátem. Dva roky vězení a pokuta 83 miliónů euro

Sobota, 24 Únor 2018 - 02:11 | Mastafa | "A odkedy sa google živý odkazmi na...
Pátek, 23 Únor 2018 - 23:27 | Gaunter | Ty si ale vtipálek. Zjavne si nikdy nebol na jeho...
Pátek, 23 Únor 2018 - 16:36 | ps47 3dfx | nepodstatne - pokial ta niekto kto ma prachy chce...
Pátek, 23 Únor 2018 - 14:52 | DRK | Tak jestli tomu dobře rozumím, tak dotyčný ani...

Zobrazit diskusi