CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko uvalilo zákaz na iPhone a další produkty od Apple ve veřejné správě

Zdroj: Shutterstock

Ruská federace zakázala všem zaměstnancům ve veřejné správě k 17. červenci používat jakékoliv produkty a služby společnosti Apple ze strachu ze špionáže americké zpravodajské služby.

Představitelé Spojených států amerických už v minulosti zakázaly používat telefony a technologie čínské společnosti Huawei ze strachu ze špionáže. K podobnému kroku se odhodlali i představitelé Ruské federace v případě společnosti Apple. V Rusku totiž mají nově zaměstnanci pracující ve veřejné správě zákaz používat prakticky jakékoliv produkty od společnosti Apple.

Zajímavé je, že Apple oficiálně na tamním trhu vůbec neobchoduje. Jeho produkty jsou tam ale velice populární a přichází na trh v rámci šedé ekonomiky. Tento zákaz pak přišel přímo z Ministerstva obchodu a byl vydán 17.července a vztahuje se na všechny produkty a služby společnosti Apple.

Zdroj: Shuttestock

Nedá se říci, že by se jednalo o naprostou novinku, protože již v minulosti některé části veřejné správy a ministerstva vydaly doporučení či opatření zakazující využívat technologie americké společnosti Apple pro pracovní účely. Ze strany Ruské federace se pak nejedná o paranoidní jednání, protože Federální bezpečností služba již minulý měsíc uvedla, že odhalila špionážní operace ze strany zpravodajských služeb USA.

Navíc měla být tato špionáž prováděna právě přes zařízení společnosti Apple, která mají údajně obsahovat i monitorovací software. V tuto chvíli platí zákaz používání iPhonů a iPadů pouze pro zaměstnance veřejné správy. Dá se ale očekávat, že tento zákaz se časem rozroste i na běžné uživatele. Vznikla by tak poměrně zajímavá situace, protože Apple má na ruském trhu podíl necelé třetiny, a je tak suverénně nejsilnějším výrobce mobilních telefonů na tamním trhu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rusko uvalilo zákaz na iPhone a další produkty od Apple ve veřejné správě

Úterý, 18 Červenec 2023 - 18:10 | Potooczech | Takže tam nemáte kontakty? Ty rozhodně nejsou...
Úterý, 18 Červenec 2023 - 15:03 | jk3 | Všechno, co mám v chytrém telefonu, považuju za...
Úterý, 18 Červenec 2023 - 14:38 | Jack FX | Vážně? Všichni zadavatelé reklam prodávají data...
Úterý, 18 Červenec 2023 - 11:52 | ozana | Federální bezpečností služba již minulý měsíc...

Zobrazit diskusi