CDR.cz - Vybráno z IT

Vyplatí se koupit repasovaný iPhone? Na co se připravit a na co si dát pozor

Zdroj: Shutterstock

Dvěma nejsilnějšími výrobci mobilních telefonů na trhu jsou Apple se svým iPhonem a Samsung. Bohužel oba dva výrobci nacenili své mobilní telefony poměrně vysoko, a proto jsou pro mnoho uživatelů zkrátka nedostupné. Jediným řešením tak zbývá poohlédnout se například po repasovaném iPhonu. Co to znamená, a na co se připravit? To si povíme v dnešním článku.

Historie iPhona?

Než se podíváme detailněji na repasované iPhony, řekneme si něco o jejich historii, která je velice zajímavá. Ta se začala psát v roce 2007, kdy byl představen první iPhone. Dá se z trochou nadsázky říci, že to byla skutečná revoluce v mobilních telefonech, protože do té doby všichni měli jen klasické tlačítkové mobily.

Toto byl první masivně rozšířený mobilní telefon, který v podstatě definoval celou kategorii chytrých telefonů. Najednou tam byly dosud nevídané prvky, jako velký a dotykový displej, kvalitní přehrávač hudby či rychlý internetový prohlížeč podobný tomu na počítači.

Již následující rok se vývojáři spolu s druhým modelem pustili i do vývoje svého mobilního operačního systému iOS, vlastních aplikací a her, které si od té doby mohou uživatelé zakoupit a stáhnout v obchodě AppStore. 

Zdroj: Shutterstock

Jedním z důvodů raketového startu popularity iPhonu byla i velice důmyslná reklamní kampaň, která začala již několik měsíců před zahájením prodeje prvního modelu a tím pádem z iPhona byl hit ještě před tím, než se vůbec začal prodávat. Při zahájení prodeje se pak stály několikahodinové fronty. Během prvních 30 hodin od zahájení prodeje se pak prodalo více než 270 000 iPhonů.

Proč si vybrat repasovaný model?

Cenová dostupnost

Na prvním místě musíme rozhodně zmínit cenovou dostupnost, protože to je asi hlavním důvodem, proč se většina lidí rozhodne vybrat si repasovaný mobilní telefon. Mobilní telefony, které byste si zkrátka nemohli nikdy dovolit jsou pro vás rázem dostupné a vejdou se vám do rozpočtu.

Repasované mobilní telefony se ale většinou dělí do tří kategorií podle jejich vzhledu na:

  • jako nový

  • velmi dobrý

  • uspokojivý

Cena konkrétního telefonu se samozřejmě řídí několika faktory, jako je třeba model, stáří, poškození či nutnost oprav. Obecně se ale při nákupu repasovaných mobilních telefonů dá ušetřit až 40 % z původní ceny. Některé telefony totiž stačí jen „vyleštit“ a u některých musí prodejce provést rozsáhlou a nákladnou opravu.

Delší životnost

Mezi lidmi koluje několik nepravdivých pověr a mýtů, jako například, že repasované mobilní telefony mají kratší životnost. V praxi nejvíce závisí na tom, kdo repasi provádí. Pokud je provedena dobře, tak vám prodlouží životnost o několik dlouhých let. Mezi repasovanými telefony je například velice populární iPhone 6s, který se začal prodávat v roce 2015. Uživatelé, kteří si ho zakoupí, jej ještě několik let budou využívat.

Zdroj: Shutterstock

Prodloužená záruka

Standardní záruka na mobilní telefony je pak v rozsahu 24 měsíců a na baterie 12 měsíců. V případě repasovaných telefonů je však většinou záruka již prošlá. Nicméně společnosti prodávající repasované telefony vám většinou poskytnou 12 měsíční záruku na repasovaný model.

Podpoříte udržitelnost technologií

Repasování je v souladu s populární teorií o udržitelnosti technologií, protože na výrobu nového iPhonaje spotřebováno množství vzácných materiálů, při jejichž těžbě je do atmosféry uvolňováno kritické mnžoství oxidu uhličitého. Pokud si zakoupíte repasovaný iPhone, tak se přihlásíte k zodpovědné recyklaci a zodpovědnému zacházení s elektronickým odpadem.

Na co si dát pozor?

Jak jsme si představili výše, tak nákup repasovaných iPhonů může s sebou přinášet celou řadu výhod. Nesmíme ale zapomínat na to, že ne vše je růžové a proto bychom měli zůstat obezřetní. V následující kapitole vám tedy představíme, na co všechno byste si měli při výběru repasovaného iPhona dát pozor.

Repasovaný neznamená použitý

Dejte si velký pozor na rozlišení pojmů repasovaný a použitý. Použitý telefon je ten, který již vystřídal několik majitelů a nyní je opět v nabídce k prodeji. Nikdo ho ale nezkontroloval, nezrenovoval a ani mu nevyměnil použitou a starou baterii. Jde zkrátka o starý telefon, který má slabou baterii, zanešený nabíjecí port a může mít velké problémy s funkčností.

Zdroj: Shutterstock

Naproti tomu repasovaný telefon prošel rukama certifikované společnosti, která po odkupu použitého telefonu ho celý rozebrala, otestovala, vyčistila a případné slabé či nefunkční části a díly vyměnila. Zároveň tato společnost zaručuje i jejich původ, takže se nemusíte obávat, že se jedná o nějaké kradené zboží.

Baterie nevydrží dostatečně dlouho

Baterie s přibývajícím věkem ztrácí svou maximální kapacitu. Z 3 000 mAh se tak rázem stává třeba 1 000 mAh. Pokud si vyberete repasovaný iPhone od certifikované společnosti, měli byste dostat mobilní telefon, který má maximální kapacitu baterie alespoň 80 % z původní kapacity.

Po zakoupení si to můžete lehce ověřit. Existují nejrůznější aplikace, pomocí kterých si hravě zkontrolujete aktuální kapacitu. Někteří prodejci navíc nabízejí i možnost připlatit si za novou baterii. Znovu se ale dostáváme k rozdílu mezi použitým a repasovaným telefonem.

Výhodné nabídky bývají podezřelé

Princip repasovaných telefonů spočívá v tom, že technik uvede mobilní telefon do 100 % funkčního stavu s tím, že jediné vady mohou být na kráse. Nevyhnete se tak nějakému škrábanci či oděrce. Pokud je ale cena až příliš výhodná, měli byste zbystřit. Tato super výhodná cena totiž může znamenat příliš velké škrábance a vady na kráse nebo dokonce nějakou funkcionální vadu. Například chybějící baterie nebo nabíječka není součástí příslušenství.

Zdroj: Shuttestock

Prodejce vybírejte pečlivě

Určitě si případného prodejce prověřte, koukněte na jeho recenze i na hodnocení návštěvníků na Heureka nebo Google. Zjistěte si také, zda je tento obchod certifikovaný. Určitě je lepší zakoupit repasovaný telefon on-line i s rizikem, že ho nevidíte. V případě nákupu online totiž můžete odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů.

V případě nákupu v kamenné prodejně máte možnost maximálně využít reklamaci. Pokud ale zakoupíte mobilní telefon, který má sice výraznou vadu, ale ne takovou, aby byla uznána pro reklamaci, musíte si ho ponechat. U on-line nákupu ho jednoduše vrátíte.

Je iPhone určen pro český trh?

Poslední rada je spíše takové doporučení. Ujistěte se, že iPhone, který chcete zakoupit, je určený pro český trh. Tuto informaci vám musí na vyžádání poskytnout každý prodejce a pokud nechce, nejde o důvěryhodného obchodníka. Může se vám totiž stát, že vám přijde iPhone s americkou zásuvkou a lokalizovaný pro USA. S tím byste mohli mít i několik zbytečných komplikací.

Diskuse ke článku Vyplatí se koupit repasovaný iPhone? Na co se připravit a na co si dát pozor

Žádné komentáře.