CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusové chtějí na Měsíci postavit důlní kolonii

já bych toho chtěl.....
otázka je, jestli na to mají - o čemž upřímě pochybuju

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

tohle by mohlo zase rozhýbat mnoho ekonomik. Lepší zaměstnat statisíce lidí, než jim vyplácet nějaké podpory (aktuálně Rusko vyplácí podporu v nezaměstnanosti cirka 0,8M obyvatel). Rozhýbe to i ekonomiky ostatních zemí - od dovozu/vývozu surovin, přes elektroniku, dílčí celky atp.
Rusáky nemám moc v lásce, ale v tomhle jim fandím.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Bez obav - na tenhle projekt Rusko nema. Leda ze by to financoval ze sveho nejaky ten oligarcha.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko za Putina dokazuje nejen schopnost ekonomické konsolidace a úspěšný boj se zadlužeností, ale také znašnou flexibilitu v rychlých reakcích na politicky motivované spin-off sankce. Do roka bude dolarový finanční systém v kolapsu, zatímco nedolarové aktivně podporované a vyjednávané Ruskem budou plně funkční a pro členzké země i levnější. Proto lze důvodně očekávat, že Rusko ve spolupráci s partnery v EAEU a BRICS i mimo bude na tom se zdroji mnohem lépe než současné USA a dolarový finanční systém. Strategie využití Měsice pro mírové ekonomické a výzkumné účely dává hluboký perspektivní smysl vzhledem k vyčerpávání neobnovitelných pozemských přírodních zdrojů. Svět chce být klamán a tak je klamán...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Lépe by to nenapsala ani ПРАВДА :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko za Putina dokazuje nejen schopnost ekonomické konsolidace a úspěšný boj se zadlužeností, ale také znašnou flexibilitu v rychlých reakcích na politicky motivované spin-off sankce."

Totální blbost, ruská ekonomika je natolik spjatá s cenami ropy, že nějaké sankce proti tomu jsou plivnutí do obličeje. "Značná flexibilita", hehehe... :-p

http://blogs.reuters.com/globalinvesting/files/2012/05/oil-and-russia.jpg

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a fasistickych americanov ano? :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jděte někam s tím fašismem. Je typické, že rusáci opět označují všechny své odpůrce za fašisty, přitom fašistický režim Mussoliniho typu sami budují.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak byste nazval vládu vysílající ozbrojence proti svým občanům, kteří touží z pochopitelných důvodů po nezávislosti? Jak byste nazval občany, kteří, když jejich spoluobčané neprojeví znaky "příslušnosti ke klanu" je mlátí a urážejí jejich lidskou důstojnost? Jak byste nazval oligarchy, kteří místo podpory do propasti se řítící domácí ekonomiky financují vlastní ozbrojence a vysílají je kam je napadne, zákony nezákony? Prosím, zdržte se jakýchkoli mezinárodně politických komentářů, když o tom nic nevíte. Ruská vláda z pochopitelných důvodů omezuje vše, co hrozí invazí lupičů všeho, co je v Rusku hodnotné. Brání se bezprecedentnímu obklíčení základnami NATO a zcela demokraticky odmítá na základě občanských preferencí drogový, pornografický a sexuální byznys. Současně trvale omezuje pozice oligarchů, kteří neprojeví ochotu pracovat pro svou vlast. Srovnejte si, prosím, celkové zadlužení RF a USA (oficiální zadlužení USA je oproti skutečnému cca dvoupětinové vlivem zkreslující metodiky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Současně trvale omezuje pozici oligarchů, neboť je třeba udělat místo oligarchovi nejvyššímu. Jak za Mussoliniho, nic nového. Ale je hezké, že článek týden po zveřejnění zaujme i kremrole :-)
Ovšem nejlepší ze všeho je ta soudružská rada: "Prosím, zdržte se jakýchkoli mezinárodně politických komentářů, když o tom nic nevíte." Samozřejmě, jen kovaný a hlavně prověřený soudruh může komentovat mezinárodně politickou situaci, neboť jen takový zná momentálně správný výklad stranické politiky.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Potírání pluralitní politické soutěže, podpora nacionalistických hnutí, xenofobie, homofobie, kriminalizace politické opozice, to je současná vnitropolitická situace Ruska. V Německu taky měli zákony: Norimberské.
Ta vnější zahraničněpolitická situace Ruska je charakterizována porušením Budapešťského memoranda garantujícího Ukrajině hranice a územní celistvost výměnou za odevzdání zděděného po SSSR jaderného arzenálu Rusku. Dále vojenskou anexí Krymu a agresivní imperialistickou válkou proti Ukrajině maskovanou jako "povstání", ovšem inicializované, řízené a logisticky materiálem i personálně zabezpečované ruskými zpravodajskými a vojenskými složkami.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S prispevkom sa da viac menej suhlasit, akurat ste si zamenili USA za Rusko :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jak USA porušilo Budapešťské memorandum?!
ps: netvrdím, že USA jsou nějaký ideál a vzor, ale musel jsem reagovat na adoraci a omlouvání politiky Ruska
realita: http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/rusko-a-fasismus-zlodej-vola-chytte...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo, jak to chteji udelat - Putinovo zbozne prani na to stacit nebude.

Rusko neumi tezit ani nerosty ktere maji na svem uzemi - museli si na to najmout americke spolecnosti. A to jim na to staci muzici s lopatama a krumpacema.

Jedna vec je tam doletet - prvni a posledni pokus SSSR o to skoncil opravdu velkou explozi na startovaci rampe - a druha je tam vyvijet nejakou cinnost, coz znamena desitky startu neceho co je podstatne vetsi nez Saturn V. Onu tu zakladnu bude treba neustale zasobovat.

Jestli tohle nekdo dokaze, tak to bude spis Cina nez Rusko ktere pres svou velikost ma ekonomiku srovnatelnou s Holandskem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

>prvni a posledni pokus SSSR
Ty pokusy byly čtyři, ale N-1 bouchla na všech. Viz osobní konflikty dvou největších sovětských konstruktérů a smutný osud motoru RD-270.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jste dodat, že N1 postavili 12 kusů (součástky vyrobeny na 17 ks a teprve 13 start měl být s posádku, neb motory se odlaďovaly až pokusy a omyly na startovní rampě, ne dříve...!) a že "něco" vyneslo v tajných misích dva lurnární moduly k testům na oběžnou dráhu a dokud jeden z nich nezanikl s velkým popraskem v atmosféře nad Austrálií o desetiletí později, tak Sověti tvrdili, že žádný Měsíční program neměli...

Takže Ruský N1 měsíční projekt oficiálně neexistoval, a přesto že CIA měla fotky N1 raket na rampách (ono taková věc se těžko dá utajit...), tak v tom SSSR podrželi a nepráskli to na ně... Krajně zajímavé, že?
http://postimg.org/image/7tm206c03/

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Už zas ta vaše konspirace a uvádění nesmyslů. To "něco", co vyneslo dva lunární moduly (nekompletní, schopné jen oběhu Měsíce), byl Proton. O 12 postavených kusech N1 lze s úspěchem pochybovat, spousta z toho jsou jen prototypy částí. Pokusy o start byly 4, mezi nimi dlouhé pauzy, plánovaný a neprovedený start měl být ještě jeden. Stejně tak bylo vyneseno několik neúplných kabin Apolla, což ale neznamená, že je možné je počítat jako kompletně sestavené lodi.
To, že až 13. start měl být s posádkou, snad ani nemůžete myslet vážně. Chruščov se sice chlubil, že vyrábí rakety jak v americe párky, ale realita ruského kosmického programu byla zcela jiná a tolik zkušebních startů extrémně drahé N1 si nemohl dovolit. To nebyla R7, která byla zajímavá i pro vojáky.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Podle linku http://www.astronautix.com/lvs/n1.htm který trodas postnul v jiném komentáři tohoto článku, byly krom 4 odstartovaných N1 ještě další 2 kompletně sestavené a 4 částečně rozestavěné kusy rakety - t.j. v době zrušení programu. Podle toho, co tam píšou (moje spekulace!), by další start byl pravděpodobně úspěšný, a tak by cca 7. raketa už teoreticky mohla být pilotovaná.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je přesně ono. 5. připravovaná na zkušební start, který se už neuskutečnil, 6 ještě ve výstavbě. Ale ne, že jich 12 postavili (a ještě mlžit, co že vyneslo ty Sojuzy k Měsíci). Spekuluje se o tom, že 5. start mohl být úspěšný, protože to byla konečně kombinace digitálního řízení + upravených motorů, tedy stav po všech nutných změnách. I tak si nemyslím, že by to šlo tak hladce, aby byla 7. už použitelná. Navíc by to bylo někdy v roce 1976, takže 7 let po Američanech.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych uvedl údaj o sovětských modulech na pravou míru:
1. Na oběžnou dráhu Země byly ty moduly vyneseny tři.
2. Vynášely je nosné rakety Sojuz.

Jejich lety byly celkem úspěšné: Podle pozemních pozorování nasimulovaly všechny manévry, potřebné k přistání na Měsíci.

Popis třeba zde (parametry dráhy tam jsou ale bohužel jen u jednoho):
http://www.lib.cas.cz/space.40/1970/099A.HTM
http://www.lib.cas.cz/space.40/1971/016A.HTM
http://www.lib.cas.cz/space.40/1971/069A.HTM

Zajímavé je, že poslední z modulů spadl až téměř čtvrtstoletí od vypuštění.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to ještě složitější. V rámci lunárního programu proběhlo víc testů. Ty, co uvádíte, byly testy na oběžné dráze Země, ty vynesl Sojuz. Ale byly provedeny také zkušební oblety Měsíce i se simulací komunikace označené jako Zond 5-8. Na ty Sojuz nestačil, to vynášel Proton. V každém případě ani na jedno nebyla potřeba N1.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To sice máte pravdu, ale ty další testy (program Zond, ale nejen on) byly prováděny s upraveným Sojuzem (kosmickou lodí, nikoliv nosnou raketou). Tyhle Sojuzy skutečně vynášel Proton.

Předchozí diskuse se ale vedla o lunárních modulech, proto jsem se soustředil jen na ně. A všechny tři provedené testy lunárního modulu proběhly po vynesení Sojuzem (nosnou raketou)

Stejnojmenné označení lodi a rakety do toho vnáší trochu zmatek.

A máte samozřejmě naprostou pravdu, že na nic z těchto dílčích testů nebyla třeba N-1. Ta by byla potřeba až na kompletní let všeho najednou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomiku srovnatelnou s Holandskem ? To jsou teda kydy.
Možná to platí při srovnání HDP v dolarech, ale to jsou úplně falešná čísla. Holanďani do HDP počítají i kurvy a prodej trávy. Jo, a tulipány.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co se vam nelibi na tulipanech? Pokud jeden prodany tulipan vydela tolik, kolik hodina kopani v dole na Uralu, tak proc by se to nemelo pocitat? Nebo porovnavate praci jen podle toho, jak se u toho clovek zapoti?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý postřeh. HDP je dost obskurní a metodicky nepřesný ekonomický indikátor, který hlupáci používají jako tvrdé kritérium. Stačí se zamyslet nad všemi třemi metodami a možností jejich umělého nafukování.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy skorej Rusko, ako USA kt. ma celkovy dlh 79 bilionov USD (feder. vlada, obyvat. jednot. staty, podniky a banky)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Netušíte jaký kosmický výzkum Rusko od doby rozpadu sovětského bloku vůbec provádělo (využívání starých sovětských Sojuzů za výzkum opravdu nepovažuji)? Mě se věci jeví tak, že co se výzkumu vesmíru týče, tak Rusko během posledních cca. 20-25 let hodilo ručník do ringu. Sověti kdysi měli zajímavý program výzkumu vesmíru - např. jejich družice Veněra určené na průzkum Venuše. Ale dnešní Rusko? Se mě zdá, že ta země po rozpadu SSSR technologicky naprosto zakrněla a dnes nemá ani prostředky ani lidi aby výzkum vesmíru mohla reálně provádět.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Po dlouhých dohadech o koncepci a totálním podfinancování civilního programu se v posledních letech dokázali shodnout a nyní vyvinout novou raketu Angara http://russianspaceweb.com/angara.html. Zatím proběhl v létě první test, kompletní Angara 5 by měla být testována teď v zimě: http://russianspaceweb.com/angara5_flight1.html.
Budují nový kosmodrom na východě Ruska, aby se zbavili závislosti na Kazachstánu. K tomu připravují novou loď jako náhradu Sojuzu, tam se ale vývoj protahuje: http://russianspaceweb.com/ptk_2014.html

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Označit vývoj Angary za "kosmický výzkum" mi přijde značně optimistické. Nejsme v 50. letech, nosič na oběžnou dráhu by touhle dobou měl být normální inženýrský projekt, ne výzkum vesmíru.

Navíc s tím kosmodromem to tak žhavé taky nebude: http://siberiantimes.com/other/others/news/n0184-dear-mr-president-pleas...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podnikli dva neúspěšné pokusy o let sond k Marsu (1996 a 2011).

Je ale asi fakt, že jejich kosmickému výzkumu chybí jak prostředky, tak jasná koncepce. S tím samozřejmě pak chybí i lidé a hlavně se ztrácí zkušenosti, takže výsledky jsou jaké jsou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Novým technologiím a průzkumu vesmíru fandím, ale ještě jsme se jako lidstvo nenaučili chovat slušně k matičce Zemi a už se chystáme plundrovat objekty ve vesmíru. Doufám, že to nepozemšťané zatrhnou.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumim tomu proc tomu vubec nekdo venuje pozornost. GDP Ruska je je stejne jako GDP Italie, po sankcich a padu ceny ropy ted uz spis Spanelska. Neprijde vam absurdni, ze by se Italie nebo Spanelsko mely poustet do kolonizace Mesice? Pristi mesic TR oznami tunel stredem Zeme, antigravitacni generator napajeny baterkou do hodinek. Prozatim nejsou schopni vyrabet ani auta na urovni byvaleho Ost bloku.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

HDP nazyvaju v CR nejaky ekonomovia "hle dalsi podvod" a nieco na to bude. Chyba merania narodneho HDP je niekde medzi 10-30%, cize je uplne absurdne videt ekonomov ako sa hadaju o 0,1% HDP. To len tak na okraj. A toto sa podiela tiez vo velkej miere na HDP USA, to racej ani nechci vediet priemerne naklady na 1 vezna http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bze%C5%88sko-pr%C5%AFmyslov%C3%BD_kom... Proste je to biznis jak svina a este sa to zapocitava do HDP peknou cifrou. A to uz ani nehovorim o farma priemysle spojenom s celym zdrav. to uz prekrocilo aj zbroj. priemysel.
A vacsina dobrych motorv vznikla v byv. SSSR a Rusku, potrvdzuje to ze sa ich aj zopar pouziva v USA. A fakt je ze SSSR zacinalo od nuly a USA od Wernher von Brauna, co je nezanedbatelny doping

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

SSSR nezačínalo od nuly. Připoměl bych minimálně Ciolkovského, který praoval ještě před vznikem SSSR. Výzkum raketových motorů tam šířeji probíhal ve 30. letech - před válkou.

USA také nezačaly až von Braunem. Robert Goddard odpaloval své kapalinové rakety už ve 20. letech. Mnohá jeho řešení později okopíroval i von Braun v Německu.

SSSR i USA si po válce stáhly spoustu Němců, kteří pracovali na raketovém výzkumu. A obě strany měly také své, na Němcích nezávislé, týmy.

Oběma stranám ale samozřejmě dost pomohlo využití německých zkušeností.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že většina dobrých motorů vznikla v Rusku. Obě strany měly svůj vývoj a obě dokázaly vyvinout dobré motory, ovšem ne vždy je dokázaly používat. Viz N1 - samotné motory byly dobré tak, že je zájem je používat i dnes, ovšem nedokázali to uřídit. Proti tomu Braun Saturn 5 zvládnul. Možná byl o něco míň efektivní, ale fungoval, spolehlivě a v termínu.
Taky není pravda, že SSSR začínal od nuly. Zajali dost Němců, postavili také kopii V2. Ovšem Stalinův režim byl podezřívavý - Němce po čase poslali domů, trvali na vlastním vývoji.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

je zajem je pouzivat dnes? pouzivaju sa dnes, lebo su to motory s uzavretym cyklom, su zlozitejsie na konstrukciu a preto sa kedysi a casto aj dnes pouzivaju motory s otvorenym cyklom, cize v tej dobe NK-33 boli pokrokove ale aj dost poruchove, naproti tomu F-1 mali otvoreny cyklus (cast paliva sa spali na chod turbocerpadiel). Mozno keby NK-33 mali otvoreny cyklus nikdy by N-1 nemala problem, kdovie. Napr. take RD-180 (Atlas V) maju uzavrety cyklus vychadzaju z RD-170 (Energia). RD-180 ma spec. impulz. 311-338s , NK-33 ma 297-331s a u Saturn V F-1 malo 265-304s. MerlinD (falcon9) ma 282-311

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tím je zájem je používat i dnes jsem myslel přímo NK33 a projekt Antares. Ale jak to vypadá, nejspíš došlo k přehodnocení: "As announced on the 5th November 2014, and due to the recent October 28 launch failure, Orbital will drop the AJ-26 first stage from the Antares and source an alternative engine."

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som Rusov tak nepodcenoval. Ked sa do niecoho fakt zakusnu tak to zvyknu zvladnut . Akym stylom to je uz vedlajsie ... Technologia je v podstate dostupna uz teraz a ked si to dobre zdovodnia tak najdu aj prostriedky v rozpocte .

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Rusko vypustilo první satelit, 4. 10. 1957. (Sputnik)
Rusko vypustilo první zvíře do vesmíru, 3. 11. 1957. (Lajka)
Rusko vypustilo první automat k Měsíci, 2. 1. 1957. (Luna 1)
Rusko dostalo prvního muže do vesmíru, 12. 4. 1961. (Jurij Gagarin)
Rusko dostalo první ženu do vesmíru, 16. 6. 1963. (Valentina Těreškovová)
Rusko dostalo poprvé do vesmíru tři kosmonauty najednou, 12. 10. 1964. (V. Komarov, K. Feoktistov, B. Jegorov)
Rusko vypustilo poprvé dvě souběžné mise na orbitálni dráze.
Rusové vyšli první jen ve skafandru do vesmíru, 18. 3. 1965. (Alexej Leonov)
Rusko vypustilo první stálou orbitální stanici do vesmíru, 1986 - 2001. (Mir)
Rusko dovezlo první automaticky sebrané vzorky sondou z Měsíce na Zemi, 24. 9. 1970 (Luna 16)
Rusko dopravilo prvni sondu na Venusi, 15. 12. 1970 (Veněra 7)
Rusko dopravilo na Měsíc první pojízdnou sondu 10. 11. 1970 (Lunochod) - Amici prý Rover dostali na Měsíc až 26. 7. 1971 s Apollo 15 misí...
...a pak zrušilo svůj měsíční program ( http://www.astronautix.com/lvs/n1.htm ) a nechali Američany dostat prvního člověka na Měsíc?!

Tomu může věřit jen naivka.
Ale lidi věří i tomu, že tohle je Slunce: http://s14.postimage.org/44u1twzcx/lightbulb_anim.gif
Originál: http://www.lpi.usra.edu/resources/apollopanoramas/images/print/original/...

Že Rover jezdí po Měsíci bez stop: http://spaceflight1.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo17/hires/as17-1...

Že stopy na Měsíci vydrží jen 5 min: http://pictureshack.ru/images/58358_as15-82-11140-1_busted_badly.gif
AS15-82-11140 - time 165:39:51 - http://www.hq.nasa.gov/alsj/a15/AS15-82-11140HR.jpg
AS15-82-11141 - time 165:44:46 - http://www.hq.nasa.gov/alsj/a15/AS15-82-11141HR.jpg
time: http://www.hq.nasa.gov/alsj/a15/images15.html (time: mission hours:min:sec)

...a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho :)

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková technická.
Ten vámi popisovaný výzkum neprovádělo Rusko, alébrž Sovětský svaz, což zdaleka není totéž. Sovětský svaz zahrnoval také i např. Ukrajinu se kterou je současné Rusko aktuálně v nepřátelském vztahu. Na Ukrajině se dokonce odehrávala podstatná část sovětského vesmírného výzkumu a např. nejslavnější sovětský raketový konstruktér Koroljov byl Ukrajinec, nikoliv Rus. Pokud tedy už nutně chcete sovětský vesmírný program ztotožnit s nějakou konkrétní v současnosti existující postsovětskou zemí, tak realitě by víc odpovídalo hovořit o vesmírném programu Ukrajiny, než Ruska. :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A už to žačíná. Koroljov byl Ukrajinec, Chruščov byl Ukrajinec, Stalin byl Gruzinec a jediný Lenin byl Rus :D. To, že kdysi kdosi byl odkudsi neznamená, že jedině ta země ze které pocházel byla ta pravá.
Mimochodem. Nebýt Wernher von Brauna, tak by američané nevynesli na oběžnou dráhu ani plechový kastrol. Samo, přeháním, ale dokumentů k tomu, že bez Brauna by nebyla amerika tam kde je dnes je více než jasné. Takže nakonec to byl vesmírný program Německa co vynesl američany na měsíc? :D
To je zase diskuze....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale když ono se opravdu nejednalo o vesmírný program Ruska, alébrž SSSR. A Rusko není totéž co SSSR.
Takže hovořit o vesmírném programu starším než cca. 25 let jako o vesmírném programu Ruska je mimo mísu. To se holt nedá nic dělat. :p

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Rusko například vybudovalo Glonass nebo se významně podílelo na ISS.

Okolo vesmírného výzkumu nedělají takovou show jako USA, neprovádí tak mediálně zajimavé věci a naše média stejně propagují jen úspěchy USA (obdobně za minulého režimu člověk naopak neslyšel o jiných úspěších ve vesmíru, než od SSSR).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Glonass nevybudovalo Rusko, jen ho po letech degradace znovu doplnilo. Glonass je stejně jako GPS vojenský navigační systém z 80. let, takže další pohrobek SSSR.
Mediálně zajímavé věci jsou výstupy vědeckého průzkumu. Ten je v Rusku minimální, protože na to nejsou peníze, vojáci mají přednost. Když už se nějaké najdou, tak se moc nedaří - viz Fobos-Grunt.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budete zkoumat hlouběji, zjistíte, že Glonass byl vyvíjen sice v SSSR, ale dominantně Rusy a v Ruských výzkumných, vývojových a výrobních zařízeních. O ukrajinském podílu na technologickém vývoji v SSSR hovoří stav ukrajinských zařízení po 23 letech tzv. samostatnosti. Zkuste se seznámit např. s produkcí Antonovu 2014 a letošním financováním kosmického výzkumu a porovnejte to s obdobnými ruskými podniky a zařízeními.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ty záměry mi svou realizovatelností připomínají jednu písničku:
https://www.youtube.com/watch?v=YoBUNZJdxzc
"Před nedávnem vypustily Slušovice zcela tajnej a novej typ výkonný družice
prej už jezdí Slušochod po povrchu Měsíce a kolíkuje parcely pro nový Slušovice"

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To: trodas
ad slunce: To velké bílé není slunce. Ale bloom efekt objektivu nasměrovaného na Slunce. Vám očividně nedošlo, že na Měsíci je obraz Slunce tak velký jako na Zemi. To co považujete za žárovku uvnitř reflektoru je ve skutečnosti teprve ono Slunce.
Originál: http://history.nasa.gov/alsj/a17/AS17-134-20411.jpg
Analýza: http://i142.photobucket.com/albums/r81/headlikearock/flare-1.jpg
Je to i dobře vidět, když je Slunce přicloněné nějakým objektem, třeba modulem Apolla:
http://history.nasa.gov/alsj/a14/AS14-66-9282.jpg
http://history.nasa.gov/alsj/a14/AS14-66-9304.jpg
http://history.nasa.gov/alsj/a14/AS14-66-9305.jpg
http://history.nasa.gov/alsj/a14/AS14-66-9306.jpg

ad stopy od astronautů a roveru: Práší se tam. Každý pohyb vynese nad povrch značné množství měsíčního prachu, který pak jak dopadá zpět na povrch, tak zakrývá ony stopy.
http://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/a17v.1672622.mpg
http://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/a17v.1653558.mpg

A dost už! Přestaňte defekovat všude možně ty své fantasmagorie! Přijměte svět takový jaký je a nevymýšlejte si nesmyslné teorie. Jste usvědčený nedouk a ignorant Pavle Nárožný. Zamýšlejte se nad skutečnými věcmi a neutíkejte realitě, stejně vás vždy dožene. Mimochodem jak se má tatínek a jeho žena? Odpočívají v pokoji? A ve kterém? http://www.krimionline.cz/index.php?id=190

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víte, že Vaše argumenty pomocí obrazových zdrojů NASA jsou metodicky stejné vypovídací úrovně jako argumenty Vámi kritizovaného předdiskutéra? Co opravňuje k nekritické důvěře k NASA, když jde o politicky kontrolovanou vládní agenturu? A k elementární optice: Jaké faktory ovlivňují velikost obrazu hmotného osvětlujícícho tělesa na povrchu jiného tělesa? Děkuji za odborné zamyšlení.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Předmětem sporu ale nebyl zdroj obrazových materiálů, ale výklad toho co je na nich zobrazeno. Tedy je zcela jedno jak důvěryhodné tyto materiály jsou, protože to nemá vliv na průběh ani zánik sporu. Vliv to má pouze na vznik sporu, protože "hentento předdiskutér" podezírá tento zdroj informací z konspirací. Komické na tom celém je, že ve skutečnosti konspiruje on, což bylo opět prokázáno (konspiroval, že na fotografiích jsou reflektory, k čemuž došel nepochopením co vlastně je Slunce a co je na těch fotografiích jen bloom a dále konspiroval, že lunar rover jezdil po Měsíci bez stop a tak dále).

Úhlový průměr Slunce pozorovatelný ze Země je stejný jako z Měsíce - cca půl stupně. Vliv atmosféry je marginální, což si můžete ověřit srovnáním velikostí Slunce v zenitu a nad obzorem, kdy je vliv atmosféry největší a přesto je Slunce o cca 1,7% menší (vlivem větší vzdálenosti zapadajícího Slunce od pozorovatele). Při srovnání velikostí Slunce pozorovaného z povrchu Země a Měsíce dominuje jen jeden faktor, a to vzdálenost od zdroje světla, tedy Slunce, která se mění jen o ±0,25% dle fáze Měsíce. Obraz Slunce na Měsíci tedy není 10x-20x větší než na Zemi, jak chybně naznačovala trodasova úvaha.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Me by jenom zajimalo, na kolik vyjde jedno kilo vytezenych surovin se zapocitanim dopravy zpet na Zem. Nebo co se vytezi na Mesici zustane na Mesici? :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dopravovat to na Zem je asi nesmysl. Pokud by se ale ty materiály daly použít na Měsíci nebo někde na vysoké oběžné dráze Země, mohlo by to už být ekonomicky zajímavější.

Osobně bych spíš odhadoval že:
1. Rusové představují jen koncept, na který ekonomicky nemají
2. Kdyby na to měli, jde jim nejspíš především o claim území na pólu, který je nejlukrativnější z celého měsíčního povrchu. Je tam totiž voda, která se dá těžit na chladivo a palivo. Litr vody má na Měsíci cenu řádově 100 000 dolarů, které by jinak stálo jeho dopravení ze Země.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vysoce obohacený uran, vzácné kovy, helium-3...
Navíc start z měsíce není tak náročný jako ze země.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Kde se tam ten vysoce obohacený uran vezme?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Že by obohacovacím zařízením?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde se tam vezme to zařízení?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Na dopravu Mesic - Zeme staci prak, viz "Mesic je drsna milenka" od R.A.Heinleina :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak, a při protisměrné rotaci, když to hezky vyjde, Měsíc sám ten modul docela dobře zbrzdí a zrovna tak při opouštění oběžné dráhy stačí vlastně sníižit rychlost vzhledem k Zemi, aby pak její gravitace plavidlo zachytila. Při pečlivém plánování není ani třeba dosahovat stabilní orbity, ale stačí od Měsíce navést modul rovnou do atmosféry. Stačí to hezky propočítat a není třeba zrovna nějak moc paliva.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

S rotací i katapultem máte pravdu.
Místo paliva je ale potřeba pro každou dodávku tepelný štít.

Na druhou stranu: dopravu z Měsíce pak prodraží počáteční investice do dopravy potřebného vybavení (katapult, štíty, rřídící moduly) na ten Měsíc.

Stejně tak prodraží těžbu doprava těžních zařízrení. Nemluvím ani o vývoji toho zařízení.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Spousta věcí se časem dá vyrábět přímo na místě, nemusí se stále tahat tam a zpátky.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale v tom přípdě tam bude třeba nejprve dopravit a pa provozovat výrobní technologie.Je otázkou, od jakého objemu dopravy se to vyplatí.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se to tam i zpracuje a doveze se sem čistý prvek, tak u vzácnějších věcí to nakonec může být levnější. Hlavně si vemte, že je ještě obrovská úspora v ceně startů, však se stačí jen podívat, jak to stlačuje Space-X a ještě je tam spousta prostoru…

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ono na obohacovani uranu je zapotrebi celkem slusna fabrika, rekl bych... Nez ji tam nekdo postavi, tak budou Cinani sekat thoriove reaktory s kapalnym palivem jako Bata cvicky :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nač zrovna uran, toho máme ještě dost. Spíš třeba ten titan, diamanty atd.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý postřeh, thoriové reaktory jsou rozhodně řešením do doby produkčního stádia vývoje fúzních reaktorů.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce fuze, jsem cim dal tim vic skeptickej. Pres vsechny prachy, co se do ni sypou, jsme porad vicemene ve stadiu experimentu. Tam jsme byli s MSR nekdy v sedesatych letech, nez se vyvoj zastavil. Vrazit do vyvoje MSR desetinu penez, co se narvalo do tokamaku, tak dneska mame thoriove elektrarnicky v kazdem notebooku :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

na to nelze rici nic jineho nez http://goo.gl/mEPsI

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.