CDR.cz - Vybráno z IT

Tip na víkend: Jak pohnout budovou bez buldozeru? Třeba za pomoci světel

signal_logo
Procházka noční metropolí kolem památek, galerií a muzeí nemusí brát každého. Co kdyby se ale najednou budovy začaly pohybovat, rozpadat a vytvářet nejrůznější optické iluze? Signal, největší festival světla v české metropoli, je v plném proudu a až do neděle 20. října budou moci návštěvníci zdarma obdivovat desítky světelných instalací.

Stalo se nepsaným pravidlem, že alespoň jednou ročně dojde k video-mappingu na Staroměstský orloj. Od prvních projekcí na budovy uplynulo v ČR několik let a pokaždé se jedná o akce, které lákají davy našinců i turistů. Aby také ne, stačí přijít na veřejné prostranství, najít si dobré místo a už jen pozorovat, jak se budova rozhýbe, zmizí, objeví se a nebo třeba postupně projde několika historickými dobami.

Signal festival světla: Trasu si naplánujte sami, vstup je zdarma

Na projekce v podobném stylu a další světelné instalaci se mohou těšit i případní návštěvníci probíhajícího festivalu světla s názvem Signal. Za akcí stojí nemalý počet umělců a technických realizátorů, mezi nimiž nechybí ani borci z The Macula, kteří stáli mj. za populární projekcí na Staroměstskou radnici, ale jejich reference již čítají i četné zahraniční projekty.

Tentokrát se však nebude jednat o projekci či instalaci a jedinou budovu. Světelná show naráz probíhá na několika místech, kde je dostupná od zapnutí do ukončení, přičemž mapping se většinou opakuje každých 15 minut. Všechny lokality jsou rozprostřené v centru hlavního města a komu by se nechtělo chodit pěšky, může bez problémů sáhnout po městské dopravě.

svetlo_budova

Aby bylo vše pořádně vidět, je pro světelné instalace a projekci nutná také tma. Metropole se tak díky instalacím rozsvítí každý den v 19:30 a zhasne až půl hodiny před půlnocí. Program je v plném proudu a probíhá od 17. října až do této neděle, tedy 20. října 2013.

Zajděte si na koncert, nebo se naučte tvořit mappingové projekce

Součástí festivalu jsou vedle běžného programu také nejrůznější semináře a workshopy. Případní zájemci se mohou těšit na základy tvorby video-mappingu, light painting a další.

Detailní rozpis programu, včetně popisů jednotlivých workshopů naleznete zde.

Jak vzniká projekce na budovy?

Při podobných mappingových událostech mají tvůrci promítaného obrazu opravdu nelehkou práci. Musí budovu (případně jiný objekt) detailně zmapovat, ideálně nasnímat její reálný 3D model, a poté na něj za pomoci speciálního softwaru vytvořit promítané obrázky a animace. Ty musí přesně kopírovat jednotlivé konstrukční prvky, ať už se jedná o okna či nejrůznější záhyby.
makula_radnice
Následné promítání také není jednoduchou záležitostí. Zapotřebí jsou extrémně silné projektory, které u větších projektů mívají velikost domácích chladniček na jídlo. Jejich umístění pak musí být na milimetry přesné, aby projekce bezvadně seděla na objekt a vytvořila požadovaný dojem.
 
Jak se možnosti mappingu projekcí neustále mění, se můžete podívat v našem nedávném článku - Projection mapping, robotika a nádherné efekty.

Znovu až za rok

Vezměte svou drahou polovičku, kamarády či rodinu a vyrazte se podívat na něco, co každý den neuvidíte. Čas máte do nedělní půlnoci.

program-0

Aktualizace 21.10 2013:

Akce již sice skončila, ale na oficiálních stránkách se objevila informace o chystaném druhém ročníku. Nevšední festival tedy v roce 2014 opět zavítá do pražských ulic!

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tip na víkend: Jak pohnout budovou bez buldozeru? Třeba za pomoci světel

Žádné komentáře.