CDR.cz - Vybráno z IT

Současné podvody na internetu, se kterými se snadno setkáte. Varujte své blízké

Zdroj: Shutterstock

Dalo by se s trochou nadsázky říci, že internet je pro dnešní život stejně důležitý jako vzduch nebo voda. Zkrátka si bez něho jen těžko umíme představit život. Není pak s podivem, že úměrně k rostoucí popularitě internetu narůstá i počet podvodníků, kteří nás chtějí okrást o peníze či naše osobní citlivé informace.

Tito podvodníci jsou pak velice vychytralí a důvěryhodní, takže lze jen těžko odhadnout, zda se skutečně jedná o podvod. Mezi nejčastější typy podvodů patří phishing, malware, falešné e-maily od bank či nejrůznější počítačové podvody.

Phishing

Mezi ty absolutně nejvíce rozšířené typy podvodů patří rozhodně phishing. V tomto případě se podvodníci snaží přesvědčit návštěvníky webu, že se jedná o zcela důvěryhodnou a legitimní společnost či organizaci, která se dotazuje na naše osobní údaje, jako jsou přihlašovací údaje k bankovnictví či číslo karty. Phishingové e-maily mohou být velmi sofistikované a často obsahují loga a grafiku známých společností, aby působily co nejvíce autenticky.

Malware

Dalším velmi častým typem podvodu je malware. Jedná se o škodlivý software, který se může dostat do našeho počítače například prostřednictvím nakažených příloh v e-mailech, falešných aktualizací softwaru nebo při návštěvě infikovaných webových stránek. Malware může zaznamenávat naše stisky kláves, sledovat naši online aktivitu nebo dokonce převzít kontrolu nad naším počítačem.

Zdroj: Shutterstock

Falešné e-maily od bank nebo institucí

V tomto případě se velice často jedná právě o výše zmíněný phishing. Podvodníci se totiž tváří, že jsou zaměstnanci banky či jiné instituce, ke které chováte důvěru, a žádají vás o kliknutí na odkaz a přihlášení do svého účtu pro provedení kontroly vašich osobních údajů. Po kliknutí na odkaz jste přesměrováni na internetovou stránku, která má sice jinou adresu než je adresa vaší banky, ale jinak je většinou totožná. Jedná se totiž o podvodnou stránku, kde podvodníci sbírají přihlašovací a osobní údaje. Tyto údaje pak zneužijí většinou k odcizení větších finančních obnosů z vašeho účtu.

Falešné soutěže a nabídky

Možná se i vám již stalo, že vám na počítači či na mobilu vyskočilo dialogové okno, které vás lákalo do soutěže pod záminkou výhry atraktivních cen nebo vám přímo oznamovalo, že jste takovou cenu vyhráli. Podvodníci často chtějí, aby si uživatelé pouze zaplatili symbolické poštovné v řádech desítek korun. Tím ale předáte údaje o své kartě a bydlišti těmto podvodníkům. Stejný případ je, když do e-mailu dostanete slevový kupón s odkazem na jeho uplatnění. Po kliknutí na odkaz jsou většinou uživatelé vyzváni k zadání osobních údajů, doručovací adresy nebo jsou přímo přesměrováni na platební bránu. Problém ale je, že za extrémně zvýhodněný produkt zaplatí, ale nikdy ho neobdrží.

Falešné stránky sociálních sítí

Ne zřídka se stává, že podvodníci vytvářejí i falešné profily na sociálních sítích, kde se snaží tvářit jako vaši dlouholetí známí, popřípadě i vzdálení příbuzní, kteří se ocitli ve finanční tísni. Zde je zapotřebí být obzvláště obezřetný, protože podvodníci mohou mít přístup ke skutečnému účtu vašeho známého nebo vytvořit jeho dokonalou kopii. V případě, že vás známí požádají o osobní informace či o finanční půjčku, je vždy lepší si tuto informaci ověřit přes jiný komunikační kanál, jako je telefon nebo chatovací služba.

Falešné webové stránky

Další na pořadí jsou falešné webové stránky, které se vydávají za nějakou notoricky známou společnost nebo e-shop. Zde je velice doporučováno zkontrolovat si, zda je web zabezpečený platným certifikátem SSL, což poznáte tak, že na počátku URL adresy je „https“ a ikonka zámku. Další možností je zkontrolovat v případě pochybností, zda se e-shop, kde chcete nakupovat, nenachází v databázi České obchodní inspekce, která zveřejňuje a neustále aktualizuje seznam podvodných webů a e-shopů.

Falešné inzeráty na online tržištích

Každý jistě zná velká online tržiště, jako je například eBay nebo Amazon. Na těchto tržištích pak může nabízet své zboží prakticky kdokoliv a není reálně v moci provozovatelů ověřit, zda daný prodejce své zboží skutečně má. Mnohdy se tak stane, že naleznete zboží za extrémně výhodnou cenu a zakoupíte ho. V praxi ale daný prodejce zboží vůbec nemá a vám žádné zboží ani nedorazí. Nakupování z ciziny s sebou vždy nese jistá rizika, ale v tomto konkrétním případě se můžete alespoň ujistit, že prodejce, který toto zboží nabízí, má určité množství pozitivních hodnocení a dostatečnou historii svých objednávek.

Zdroj: Shutterstock

Falešné investiční nabídky

Poslední z řady nejčastějších podvodů na internetu jsou falešné investiční nabídky. V dnešní době se lidé snaží své finanční úspory zhodnotit co nejlepším způsobem. Při troše neopatrnosti se pak může stát, že uživatel uvěří věrohodné nabídce podvodníka na výhodnou investici s vysokým výnosem a garantovaným ziskem.

V praxi to ale funguje spíše tak, že vy zasíláte dobrovolně podvodníkovi každý měsíc určitý finanční obnos s tím, že až přijde po pár letech čas na vyplacení zhodnoceného kapitálu, nedostanete vůbec nic a většinou již není možné ani jakýmkoliv způsobem znovu kontaktovat vašeho podvodníka. I zde je opatrnost na místě, a proto je více než vhodné si investiční společnost prověřit a zjistit, zda existuje. V druhém kroku tam můžete zavolat a ověřit si, zda konkrétní finanční poradce pro ně pracuje a zda jsou veškeré informace o výhodných ziscích a garantovaných výnosech pravdivé.

Prevence a ochrana

Stejně, jako si zamykáte svůj dům, když jdete pryč, aby vám někdo něco neukradl, je zapotřebí myslet i na digitální bezpečnost. Existuje několik kroků, které můžeme udělat, abychom případné riziko podvodů minimalizovali, jako například být obezřetný, používat silné heslo, pravidelně aktualizovat software či ověřovat e-mailové adresy, ze kterých chodí zajímavé nabídky.

Kromě základních bezpečnostních opatření je důležité i vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti. Informujte se o nejnovějších trendech v oblasti internetových podvodů a zabezpečení. Naučte se rozpoznávat podezřelé e-maily a webové stránky. Investujte do kvalitního antivirového programu a firewallu. Buďte vždy skeptičtí vůči příliš lákavým nabídkám a investicím s nerealistickými sliby.

Závěr

Závěrem je důležité znovu apelovat na obezřetnost a zdravý selský rozum každého uživatele. Na internetu se nyní ukrývá naše digitální identita stejně jako veškeré naše úspory. Neměli bychom tedy zběsile klikat na odkazy v e-mailech a nejrůznějších chatech, ale vždy bychom si měli stránku prověřit, zda je skutečně tím, za co se vydává. Zároveň byste si měli vždy prověřit jakéhokoliv prodejce či konzultanta, který vám nabízí až extrémně výhodné nabídky. Pokud si nejste jistí legitimitou daného produktu či služby, vždy se můžete obrátit na odborníky, kteří vám s volbou poradí.

Internet je mocný nástroj, který nám poskytuje nepřeberné množství informací a možností. Avšak stejně jako v reálném světě, i zde je důležité být obezřetný a chránit sebe a své blízké před možnými nebezpečími. Vaše digitální bezpečnost je v konečném důsledku ve vašich rukou.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Současné podvody na internetu, se kterými se snadno setkáte. Varujte své blízké

Žádné komentáře.