CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX se dožaduje výjimky, aby mohli vypustit letos devět raket Starship

Zdroj: Shutterstock

SpaceX žádá o výjimku, aby mohla tento rok vypustit svou hvězdnou loď Starship "alespoň" devětkrát. Tlačí na regulační orgány, aby umožnily vyšší frekvenci letů, přičemž na zjednodušení procesu licencování pracuje federální úřad pro letectví (FAA).

Počet startů kosmických lodí vychází z ambiciózního plánu SpaceX, který zahrnuje alespoň devět letů během tohoto roku. Společnost se snaží přizpůsobit pětiletý limit pro lety ze svého zařízení v jižním Texasu, který stanovila FAA.

Starship, největší raketa v historii, podstoupil několik testovacích letů od svého prvního startu v roce 2023. Přestože některé lety neskončily úplně sukcesem a vyvolaly obavy o životní prostředí, SpaceX a FAA spolupracují na zajištění bezpečnosti a úspěšného provozu. SpaceX plánuje další start Starshipu v blízké budoucnosti, s nadějí na úspěch a dosažení oběžné dráhy. Tato časová osa je v souladu s regulačními požadavky a snaží se zajistit rychlý postup v přípravě na další lety.

Zdroj: Shutterstock

Kromě toho se FAA snaží posílit svůj tým, aby lépe zvládal rostoucí počet vesmírných aktivit v USA. Počet zaměstnanců v oddělení pro komerční vesmírnou přepravu se postupně zvyšuje, aby odpovídal stále se rozvíjejícímu odvětví vesmírné dopravy.

Není žádným tajemstvím, že Elon Musk chce dostat postupně své kosmické lodě až na Měsíc a v nedaleké budoucnosti i na Mars. Asi to vypadá, že ve vesmíru či na oběžné dráze začne být pořádně rušno, protože i vesmírná agentura NASA se aktivně chystá na své lety na Měsíc.

Diskuse ke článku SpaceX se dožaduje výjimky, aby mohli vypustit letos devět raket Starship

Žádné komentáře.