CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX vypouští do vesmíru desetkrát tolik raket co hlavní konkurence

Společnost SpaceX se v posledních letech rozrostla a počet startů jejich vesmírných raket dosahuje rekordních čísel. Zatímco v minulosti byl start raketu událost, u SpaceX se to tak neřeší, protože jde o běžnou věc. Na každý jeden start hlavního konkurenta připadá deset startů SpaceX.

Zdroj

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska je známá po celém světě nejen tím, že se snaží přijít na způsob, jak dostat lidstvo na Mars, ale také vypuštěním automobilu Tesla volně do vesmíru. Pravdou je, že tato společnost dokázala posunout cestování do vesmíru z jakýchkoliv důvodů na zcela jinou úroveň.

V dřívějších dobách se jednalo o prakticky historickou událost, když měla nějaká raketa vzlétnout na naši oběžnou dráhu. Nyní se ale díky společnosti SpaceX stala celkem běžným jevem, a to díky množství raket, které společnost SpaceX pravidelně vypouští do vesmíru.

Zdroj

SpaceX do vesmíru vynáší své satelity Starlink pro posílení svého internetového připojení, zásobuje mezinárodní vesmírnou stanici nebo naplňuje dohody a smlouvy uzavřené s různými institucemi a vládními agenturami. Jen pro představu vynesly rakety SpaceX na oběžnou dráhu již více než 2 500 funkčních satelitů.

Jen za letošní rok si pak Spacex připsalo 31 úspěšných startů, což je zhruba stejný počet jako za celý loňský rok. Jedním z důvodů, co umožnilo SpaceX takto často létat do vesmíru, je fakt, že jako prakticky jediná společnost recykluje použité komponenty z raket k opětovným startům, čímž dokáže výrazně snížit náklady na start.

Asi největším konkurentem SpaceX je United Launch Alliance (ULA), která od 19. března 2017 vypustila celkem 31 raket. To znamená, že u SpaceX vychází 10 úspěšných startů v poměru k jednomu startu u jejich hlavního amerického konkurenta. Konkurenční boj bude v budoucnu ještě velice zajímavý, protože obě společnosti plánují s rozšířením své nabídky a zvýšení počtu leté.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku SpaceX vypouští do vesmíru desetkrát tolik raket co hlavní konkurence

Úterý, 19 Červenec 2022 - 18:41 | Renier X | Když čtu ten sloh, tak brečím. A to jsem z...

Zobrazit diskusi