CDR.cz - Vybráno z IT

Stir Kinetic Desk: Pracovní stůl plný senzorů, který si můžete přizpůsobit podle potřeby

stir_kinetic_desk_ikona
Senzory tepla, Linux, dotykový displej, procesor ARM, WiFi, Bluetooth… Bavíme se vůbec o stole? Ano, tenhle to vše obsahuje. Navíc vám nabídne různé statistiky, např. jak dlouho sedíte u počítače nebo vás nutí měnit různé polohy při práci.

Práce u počítače je náročná. Ne že byste se museli nějak fyzicky namáhat, ale lidské tělo dostává zabrat. Je tedy nutné dodržovat pravidelné pauzy a některá ergonomická pravidla. Sedět celý den není dobré a člověk by měl měnit polohu. Na něco podobného se zaměřili tvůrci stolu Kinetic Desk ze společnosti Stir, kterou založil JP Labrosse. Tento pán byl také zaměstnancem Applu, kde pracoval na prvních zařízeních iPod.

stir_kinetic_desk_1

Co je Kinetic Desk? V podstatě obyčejný stůl. A pokud jej nenastavíte, tak i tak zůstane. Především ale má uživateli aktivně pomoci. Třeba tak, že jej donutí v pravidelných intervalech u stolu stát a ne sedět. To vše pomocí počítače a motorů, které jsou do stolu zabudovány. Škoda jen, že stůl nejde i naklopit, například pro ty, kteří občas kreslí.

stir_kinetic_desk_2stir_kinetic_desk_3

V levém dolním rohu je zabudovaný dotykový LCD panel, kterým se stůl ovládá a který také zobrazuje statistiky, jak dlouho u stolu sedíte, stojíte nebo vůbec jste. Ve stole jsou totiž také různé senzory, které umějí detekovat vaší přítomnost.

O provoz se stará 800MHz procesor ARM9 s 256MB operační pamětí. Najdete zde také Bluetooth 4.0 a WiFi. Pro co konkrétně zatím nevíme, ale prý by mělo být možné propojit stůl s chytrým telefonem, který bude zaznamenávat váš pohyb (stůl bude získávat data z vašich fitness aplikací) a třeba po dlouhém výletě vás nechá déle sedět nebo naopak stát.

stir_kinetic_desk_4

Ač to není na první pohled vidět, stůl je vyrobený ze dřeva a má několik povrchových úprav. Rozměry stolu jsou 148 × 75 × 8,9 cm a váží 68 kilogramů. Že je stůl primárně určen pro lidi pracující s počítači dokládá i fakt, že zde vedle 8 elektrických zásuvek schovaných pěkně pod úrovní desky, najdeme i čtveřici USB konektorů, ze kterých si můžete nabít chytrý telefon nebo další zařízení.

stir_kinetic_desk_5stir_kinetic_desk_6

Fotografie nejsou vše a tak přikládám i produktové video, které nejvíc ukáže, jak to celé funguje. Osobně se mi stůl líbí. Má moderní design a také zajímavé funkcionality. Připravte si ale pořádný balík peněz. Cena činí 3890 dolarů (95 000 Kč).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Stir Kinetic Desk: Pracovní stůl plný senzorů, který si můžete přizpůsobit podle potřeby

Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 14:41 | Tom27 | ze vy jste ten calnek necet vzdyt tam pisou ze tu...
Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 18:27 | BTJ | Tak schvalne, kolik?
Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 18:27 | BTJ | Jako chtit a mit na to, vyhodit kilo za stul, tak...
Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 14:57 | HKMaly | Pardon. Dva motory.
Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 14:56 | HKMaly | 95k? To si delaji srandu ne? I za desetinu by to...
Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 09:12 | Eduard Petrovsky | Uz ked ste spravili reklamu pridam aj ja, kedze...

Zobrazit diskusi