CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme all-in-one HP ENVY Rove - jaký hardware skrývá + test rychlosti USB Ethernetu

HP-Envy-Rove-20
Další počítač ukrytý do obrazovky dorazí již brzy na trh a my jsme se vás nedávno zeptali, co bychom měli na novince vyzkoušet. Zajímal vás detailní pohled na hardwarovou konfiguraci, využití pro hry a test přibalené USB ethernetové redukce. Máte to mít!

Kapitoly článků

2.  Dojmy, hraní na dotykové obrazovce a test rychlosti USB Ethernetu

Hra na schovávanou se slotem na karty a chybějící HDMI

Pokud se podíváme na tovární zpracování samotné, není moc co vytknout. Vše působí kvalitně, nic nevrže, ale co se nám nelíbí, je špatně vyřešené umístění slotu pro paměťové karty. Při postavení počítače na vestavěný stojan totiž slot není dostupný, neboť se nachází na spodní hraně zařízení. Proč po tomto zvláštním řešení návrháři sáhli nevíme, ale na hranách přístroje zbývá obrovská spousta místa, kam mohl být 3v1 slot bez větších problémů zakomponován.

HP_Rove_ENVY_05

Ve výbavě bychom zase ocenili alespoň jeden HDMI výstup. Přestože ENVY oplývá poměrně příjemným displejem i pro sledování filmů, bylo by zařízení zajímavým společníkem například pro připojení k televizoru či projektoru. Takto se budeme muset spokojit pouze s nasazením technologie Intel WiDi, tedy wireless display. Pomocí ní lze streamovat obraz bezdrátově do kompatibilních zařízení, přičemž dosah může být i slušných 10 metrů. Ale ruku na srdce, kdo z nás má v tuto chvíli doma zobrazovací zařízení, které zvládá s WiDi pracovat? Nákup externího přijímače by byl v případě potřeby přenosu obrazu pro mnohé nutností, což jistě nepotěší.

INTEL_widi

Teploty a výdrž baterie

Při provozu jsme se snažili pomocí benchmarku v softwaru Aida 64 (dříve Everest) vytížit všechny komponenty a zjistit tak, jak moc se zařízení při náročnějším provozu zahřeje. I při dlouhodobém používání a více než hodinovém zatížení jednotlivých komponent nedošlo k nárůstu teploty za hranici 52 stupňů Celsia. Vzhledem k aktivnímu chladiči v horní části (viz fotografie níže s viditelným průducem) a úsporným komponentám to není takové překvapení. Otázkou zůstává, jak si s chlazením poradí vyšší konfigurace s výkonnějším hardwarem.

hp_envy_rove20_05

Šestičlánková 62 Wh baterie má podle slov výrobce poskytnout dostatek energie až na dvě hodiny provozu. Nám se překvapivě potvrdilo, že při prohlížení internetu, přehrávání videa a využívání kancelářského balíku nedojde k vybití dříve, než za necelé 3 hodiny. Pro ležení v posteli a nějaké to krátkodobé hraní s velkou obrazovkou tedy baterie bez problémů dostačuje.

HP_Rove_ENVY_08hp_envy_rove20_04

Otáčejte displejem stisknutím tlačítka a naklápějte jedním prstem

Na levé straně zařízení se těsně nad dvojicí USB portů nachází malé tlačítko, po jehož stisknutí dojde ke změně orientace obrazu. Při postavení na stojanu jej asi příliš nevyužijete, ale při úplném sklopení a případném hraní multiplayerových her může být užitečné.

HP_Rove_ENVY_03HP_Rove_ENVY_01
Vlevo stisk tlačítka pro otočení obrazu, vpravo vyklápěcí nožička

Odklopení stojanu je taktéž otázkou jednoho stisknutí a stejně tak není problém naklánět Rove mírným zatlačením na horní hranu. Vše jde plynule a to jak ve směru nahoru, tak i dolů. Při práci s dotykovou obrazovkou se nechtěného sklápění bát nemusíme, potřebný tlak je přeci jen o něco větší. Mechanismus nevrže a vše vypadá odolně. Jeden díl by však podle našeho mínění mohl časem způsobovat nemalé problémy. Po stisknutí odklápěcího tlačítka vyjede miniaturní plastová nožička, která stojan vystrkuje ven. My jen doufáme, že při častějším zaklápění nedojde k jejímu ulomení.

Hraní her: Dotyky u starších her příliš nepochodíte

Hry na dotykové obrazovce nabízí interakci, která dělá hraní o něco zábavnějším. Jednoduché a zábavné hříčky jsou pro dotýkání jako stvořené a dnes jich je poměrně slušná nabídka. Vyzkoušeli jsme si prsty zahrát na virtuální kytaru, strávili pár chvil hraním předinstalovaných Monopoly a došlo i na nějaké to RPG. Vše fungovalo jak mělo, ale zde se jednalo se o hry, které s dotykem přímo počítají.

Sáhli jsme proto po dvojici situací, které běžného uživatele potkají o něco častěji. Zahráli jsme si českou tahovou online strategii Darkelf a došlo i na starý dobrý Warcraft 3. V prvním případě problém nebyl, rozklikávání různých nabídek a psaní čísel pomocí dotykové obrazovky funguje na výbornou, horší to však je u běžných 3D her.

HP_Rove_ENVY_07hp_envy_rove20_07

Warcraft šel ovládat tak napůl. Při klepnutí na postavu a poté delším podržení na místě na mapě k pohybu postavy došlo, ale pohyb kamery bez myši byl nemalým problémem. Při použití dvojice prstů se měnila pouze perspektiva a s mapou se nedalo pohnout. Řešením se zdála být změna nastavení, která nakonec příliš nepomohla.

HP_Rove_ENVY_06HP_Rove_ENVY_12

Chvíli jsme pátrali a nejlepším řešením pro hry sázející na myš s klávesnicí se zdá být vynucení virtuálního gamepadu na obrazovce. Výběr těch nejlepších vám přineseme již brzy formou samostatného článku.

hp_envy_rove20_02

Test rychlosti USB Ethernetu

Jeden z testů, který čtenáře i nás velmi zajímal, bylo měření propustnosti USB redukce na Ethernet. Připojili jsme tedy Rove pomocí kabelu do domácí sítě a změřili, jak dobře si 100Mbit adaptér povede. Pro měření posloužil benchmark LAN Speed Test.

HP ENVY Rove - img12

Jak jsme si řekli dříve, all-in-one PC má po stranách USB 3.0 porty pro připojení periferií. Rychlost USB 3.0 se má pohybovat kolem 5Gbit/s, USB 2.0 poté teoreticky 480 Mbit/s. Jelikož je však dodávaný adaptér pouze 100Mbit (12,5 MB/s), dalo se očekávat, že rychlost bude někde pod touto hranicí. To se také potvrdilo a výsledek byl při maximálních hodnotách 82,5 Mb/s pro zápis a 90,3 pro čtení. Test jsme provedli pro jistotu hned několikrát, ale rozdíl byl minimální.

hp_envy_rove20_03hp_envy_rove20_06

Při pohledu na průměrné hodnoty jsou pak výsledky nižší, tedy 64,7 Mb/s pro upload a 85,4 Mb/s stahování. Gbit ethernet by sice nabídl rychlosti nepochybně lepší, ale pro naprostou většinu úkonů by měl dodávaný adaptér pohodlně dostačovat.

Závěrem

Jako náhrada stolního počítače, doplněná díky vestavěné baterii o možnost přenášení, se nám Rove 20 zalíbil. Uvidíme, jak na tom budou s cenou lépe vybavené varianty, ale ani nejnižší model svou hardwarovou výbavou neurazí. Potěší rychlost zařízení a plynulost systému, kvalitní zpracování a snadné ovládání v podobě kombinace dotyků s klasickým duem myš + klávesnice. Kvalitní a hlasité jsou i integrované stereo reproduktory Beats Audio se subwooferem.

HP_Rove_ENVY_10

Velkým záporem je absence HDMI konektoru společně s chybějícím Ethernetem, který je kompenzován alespoň USB adaptérem. Nebýt těchto zbytečných chyb, mohl být ENVY Rove opravdu atraktivní volbou. My si jej umíme představit jako náhradu stolního PC do domácnosti, ve vyšších variantách pak klidně jako pracovní stanici. Při výpadku proudu bychom alespoň nemuseli - jako je tomu doposud - spoléhat na záložní UPS a počítač by na baterii nějakou chvíli fungoval dál. Jak se líbí vám?

HP ENVY Rove 20 dorazí na český trh v průběhu tohoto měsíce. Ceny budou začínat na 18 299 Kč. 

Poděkování:

Za zapůjčení produktu pro účely testování děkujeme oficiálnímu zastoupení společnosti Hewlett-Packard:
hp_logo
hp_rove
HP ENVY Rove 20

 

Kapitoly článků
2.  Dojmy, hraní na dotykové obrazovce a test rychlosti USB Ethernetu

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Exkluzivně: Vyzkoušeli jsme netradiční all-in-one PC HP ENVY Rove 20, jaká je výbava a rychlost USB Ethernetu?

Úterý, 6 Srpen 2013 - 17:08 | petr ib | Lze k tomu použít nějaký stylus na Gimp/Photoshop...
Pondělí, 5 Srpen 2013 - 23:00 | Lukáš Voříšek | Děkujeme za zajímavé podněty, na rychlosti verzí...
Neděle, 4 Srpen 2013 - 22:46 | Lukáš Lavička | Vzhledem k tomu, že za 500Kč je v ČR dostupná USB...
Sobota, 3 Srpen 2013 - 04:14 | Alexandra Stanovska | Ďakujem za review. Chcem sa opýtať, subjektívne...

Zobrazit diskusi