CDR.cz - Vybráno z IT

Tobii Eye-Tracking - Budoucnost ovládání očima přichází

Eye_Tracking_System_Tobii_X2-60
Blíží se nová revoluce ovládání. Už žádná myš a pohyb rukou, pouze vaše oči budou ovládat, co se bude dít na vašem monitoru. To vše má přijít ještě tento rok a za přijatelnou cenu.

Již před rokem jsme vás informovali o novém revolučním ovládání Eye-Tracking švédské společnosti Tobii, jež by mohlo nahradit zaběhnuté ovládání myší. V té době firma Tobii zpřístupnila své zařízení pouze vývojářům za 20 000 korun. Nyní doba postoupila a na probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES 2014 v Las Vegas jsou vidět pokroky.

Eye_Tracking_System_Tobii

Tobii ukazuje vylepšenou praktickou periferii Tobii X2 Eye Tracker, která by mohla zaujmout řadu nadšenců nejen kvůli pracovním účelům, ale také pro získání nového zážitku v herním světě. Určitě si umíte představit, jak by se nové ovládání mohlo hodit zarputilým hráčům, kteří tak budou schopni ovládat klávesnici oběma rukama. Názornou demonstraci hraní s tímto ovládáním si můžete prohlédnout na videu níže. Užitečnější využití by se samozřejmě také našlo, například u jedinců se zdravotním postižením.

Systém Eye Tracker funguje na obrazovkách do velikosti úhlopříčky 25" s poměrem stran 16:9. Vzdálenost uživatele od ovládacího zařízení by měla být v ideálním případě 60 - 65 cm, provozní vzdálenost zařízení je 40 až 90 centimetrů. U každého se může tato hodnota lišit v závislosti na povislosti víček nebo dalších vlastností očí dotyčného. Eye Tracker dovoluje člověku hýbat hlavou na ploše o velikosti 50 x 36 cm. Aby bylo sledování očí korektní, je nutné aby měl uživatel ve vymezeném obdélníkovém poli vždy alespoň jedno oko. Zpoždění příkazů je v řádu milisekund. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách Tobii.com.

Příklad ovládání v praxi předvedl serveru J Technology Carl Korobkin, viceprezident pro rozvoj podnikání Tobii. Kvalita zvuku není příliš přívětivá, ale aspoň je vidět demonstrace nového ovládání přímo od někoho z týmu Tobii.

Spotřební elektronika s ovládáním Tobii Eye Tracker by se měla objevit na pultech obchodů v polovině roku 2014 za cenu kolem 100 dolarů (přibližně 2000 korun bez daně). Jak by mohl vypadat takový život s ovládáním Tobii si můžete představit na následujícím videu.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tobii Eye-Tracking - Budoucnost ovládání očima přichází

Úterý, 7 Leden 2014 - 17:28 | Jiří Molnár | +1 :)
Úterý, 7 Leden 2014 - 16:27 | HKMaly | Jaky access denied? Psovi to ma vynadat at jde...

Zobrazit diskusi