CDR.cz - Vybráno z IT

Tobii a ovládání počítače očima: Pomocník nebo nástupce počítačové myši?

tobii-rex
Způsobů, jakými můžeme komunikovat s počítačem, je na výběr spousta. Na prvním místě však stále vede koncept počítačové myši. Tobii má ale ambice se mezi ně také zařadit, a to díky své technologii Eye-Tracking, tedy ovládání počítače očima. Má podle vás naději a může Eye-Tracking zcela nahradit myš?

Nejpoužívanější a nejpřesnější periferií pro ovládání počítače je bezesporu počítačová myš. V posledních letech se sice objevily nové možnosti, jako je například ovládání dotykem, hlasem či gesty rukama před obrazovkou. To vše ale potřebuje vykonat fyzickou práci a i hlasová gesta mohou být časem unavující. A právě to by mohla z části vyřešit nová technologie od Tobii, která sází na Eye-Tracking, neboli ovládání počítače pomocí pohybu očí. Zda-li dokáže zcela nahradit počítačovou myš nebo se stane jen výborným pomocníkem při některých činnostech, to už ukáže čas.

Tobii_REX-close-up-on-Win-8-desktop

V praxi bychom mohli tuto technologii využít například pro scrollování nebo zoomování stránky internetového prohlížeče, k přesunutí samotného kurzoru myši nebo k výběru dané položky či složky. Pro výběr se ale zatím používá tlačítko na klávesnici, aby se zamezilo nechtěným gestům (zavření okna apod.). Při čtení textu by pak zařízení rozpoznalo, že pohled vašich očí směřuje na spod stránky a ta by se automaticky posouvala. No, nezní to skvěle? Tězko říci, kam až dosahují možnosti ovládání počítače očima, jistě nám je ale výrobci dříve či později předvedou.

Samotné zařízení pak vypadá spíše jako dlouhé a elegantní pouzdro na propisku, které se připevní na dolní okraj monitoru nebo pod displej notebooku a propojí se s počítačem pomocí rozhraní USB. Podporuje ale jen operační systém Windows 8 a "vyšší". Teoreticky by mohla tato technologie fungovat i na tabletech nebo chytrých telefonech, realizace v těchto přístrojích je ale zatím otázkou budoucnosti.

Tobii_REX-on-Win-8-desktop-screenTobii-REX-Developer-Edition-on-notebook
Umístění Tobii na LCD monitoru a notebooku

Sečteno podtrženo – Tobii by mohlo rozhodně usnadnit některé činnosti s počítačem a v některých případech dokonce počítačovou myš zcela nahradit.

Osobně si myslím, že tato technologie nebude asi nikdy tak dokonalá, abychom mohli myš při celodenním používání PC zcela vypustit a využívat ke komunikaci pouze pohyb očí. I když kdo ví, v dnešní době nás stále překvapují novinky, které bychom před několika lety jen těžko čekali. Jsem na vývoj této technologie velmi zvědav a uvítal bych i názory vás čtenářů v diskuzi pod článkem.

Tobii_rex_023

K závěru se ještě sluší podotknout, že není zatím bohužel známo, kolik bude tato periferie k PC stát. Zatím je k dispozici pouze vývojářům a to za cenu necelých $1000 (cca 20 000 CZK). Samotný prodej by měl pak začít někdy ke konci tohoto roku.

Pokud jste ale nedočkaví, můžete se zaregistrovat zde, čímž získáte předběžnou VIP pozvánku (je jich pouze 5000), se kterou by měl jít Tobii získat již v březnu tohoto roku.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tobii a ovládání počítače očima: Pomocník nebo nástupce počítačové myši?

Středa, 16 Leden 2013 - 00:01 | pub | dvojklik = dvojmrk ;;) \
Úterý, 15 Leden 2013 - 20:20 | Petr Kodl | Ano, s tím souhlasím. Ve článku polemizuji o tom...
Úterý, 15 Leden 2013 - 19:30 | Mi Chal | Je to tak, prostě místo aby člověk hýbal myší,...
Úterý, 15 Leden 2013 - 19:14 | petr ib | lepší je asi psát o něčem viděném na vlastní oči...
Úterý, 15 Leden 2013 - 15:57 | HKMaly | Tězko říci, kam až dosahují možnosti ovládání...
Úterý, 15 Leden 2013 - 09:40 | Alexandra Stanovska | LOL :-) Ako sa skuli od seba? Ak by to bol dalsi...
Úterý, 15 Leden 2013 - 09:17 | Rydal Nehro | Áno! škúlením očí od seba: zoom in, škúlením k...

Zobrazit diskusi