CDR.cz - Vybráno z IT

TV dongle Asus Chromebit - lepší konkurence minipočítače Chromecast

Chromebit
Výkonný počítač s Chrome OS o velikosti flash disku umožní prohlížet obsah na televizi nebo monitoru. Co všechno nabídne?

Společnost Asus představila dvě zajímavé novinky a to konvertibilní notebook Asus Chromebook a minipočítač Asus Chromebit, který si nyní blíže představíme.

Chromebit je výsledkem spojení dvou společností Asus a Google. Jedná se o miniaturní počítač určený ke streamování multimediálního obsahu z chytrého telefonu na televizi. Zařízení je vybaveno čtyřjádrovým ARM procesorem Rockchip 3288, grafikou ARM Mali 760, 2 GB RAM a vnitřním úložištěm o kapacitě 16 GB. Další rozšíření paměti bohužel není možné, Chromebit nepodporuje paměťové karty.

Chromebit Stick

Pro přenos dat slouží technologie Wi-Fi 802.11 ac a Bluetooth 4.0. Ve výbavě je i plnohodnotný konektor USB 2.0, který se může hodit pro zapojení klávesnice nebo myši. Zprovoznění přístroje probíhá klasicky připojením do televize přes konektor HDMI. Napájení mini PC je přes microUSB port. Pokud byste chtěli, přístroj je možné připojit také k monitoru a získat tak fungující počítač s Chrome OS.

Chromebit Sticks

Produkt můžeme považovat za konkurenci Google Chromecast. Oba přístroje se zapojují stejným způsobem a nabízí stejný operační systém Chrome OS. Nicméně Chromecast má jen jednojádrový procesor SoC Marvell 88DE3005, 512 MB RAM a interní úložiště o velikosti 2 GB.

Asus Chromebit se má začít prodávat letos v létě v několika veselých barvách. Cena by neměla přesáhnout 100 dolarů, což je přibližně 2500 korun bez daně. Můžeme očekávat, že se novinka ukáže i na českém trhu, jelikož se u nás již prodává konkurenční Chromecast. Ten má cenu nastavenou podstatně níže, seženete jej za cca 1200 korun.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TV dongle Asus Chromebit - lepší konkurence minipočítače Chromecast

Pátek, 3 Duben 2015 - 16:13 | qsk | Prepáčte ale takéto bludy nepíšu ani kremľom...

Zobrazit diskusi