CDR.cz - Vybráno z IT

Levný minipočítač Google Chromecast zklamal: Klíčence do TV chybí v ČR služby

nepřehlédněte
Chromecast Google Minipc 12
Usadíte se k televizoru, zapnete chytrý telefon a pár kliknutími přehrajete na velké obrazovce jakýkoliv obsah dostupný na internetu. Levná krabička Google Chromecast si skvěle poradí se streamováním obsahu ze služeb jako YouTube. Má co nabídnout i u nás?

Google s myšlenkou zařízení připojitelných k televizoru koketuje poměrně dlouhou dobu. Za tu dobu jsme zde měli několik různorodých konceptů zařízení, z nichž se zatím žádné příliš neujalo. Napravit se to internetový gigant snaží s miniaturním streamovacím zařízením Chromecast.

Chromecast Google Minipc 4

Miniaturní "počítač" o velikosti většího flashdisku má na jednom konci HDMI konektor pro snadné připojení k TV. Pokud uživatel vlastní starší televizor bez podpory internetových služeb, může být právě toto řešení zajímavou volbou, jak levně a rychle přidat nové funkce. 

Chromecast Tv

Do těla o rozměrech 72 × 35 × 12 mm výrobce vtěsnal jednojádrové SoC Marvell 88DE3005 s maximální frekvencí 1,6 GHz, podporou Full HD rozlišení a dekódování kompresních formátů VP8 a H.264. Dále uvnitř nalezneme 512 MB RAM a 2GB vestavěné úložiště. Nad vším běží operační systém Chrome OS v upravené podobě, nad nímž běží nezbytná softwarová výbava. Pro připojení k TV zařízení výrobce vybavil HDMI konektorem.

Chromecast Google Minipc 1

Obsah balení

V balení Chromecastu toho příliš nehledejme. Vedle samotného minipočítače je zde HDMI kabel pro situace, kdy budou okolní konektory bránit přímému zapojení. Dále nechybí microUSB kabel pro připojení k napájení a nechybí ani stručný manuál. Obsahu balení není vzhledem k nízké ceně zařízení co vytknout.

Chromecast Google Minipc 10

Bez WiFi to nepůjde, k ovládání stačí prohlížeč Chrome i telefon

Chromecast má ve svých útrobách připravený čip AzureWave NH–387 Wi-Fi s podporou 802.11b/g/n (2,4 GHz) sítí. Jedná se o jedinou možnost, jak se k zařízení připojit a je tedy zřejmé, že je nutné připojit krabičku do stejné sítě jako ovládací zařízení.

wifi-humor

První navázání a vůbec to, abyste do zařízení dostali heslo k WiFi, vyřeší nezbytná Chromecast aplikace, která vše provede za uživatele. Pro následné spárování se zařízením v síti je používán tzv. DIAL protokol (DIscovery And Launch), na jehož vývoji se podíly vedle Google společnosti jako Netflix, Panasonic, Samsung apod.

Chromecast 1Chromecast 8

Instalace je snadná. Nejprve je nutné připojit HDMI dongle do televize. Přestože jsou jeho rozměry kompaktní, může u některých modelů TV přijít vhod přibalená HDMI prodlužka. Poté už jen stačí sáhnout po vhodném USB konektoru k napájení a vše může odstartovat. Doporučováno je stále napájení, což umí jen některé současné televizory. V opačném případě je kvůli funkci automatického startu TV lepší sáhnout po externí nabíječce, což ale znamená další investici.

Chromecast Google Minipc 11 

Jakmile je Chromeast připojený k napájení, rozsvítí se modrá dioda informující o stavu zařízení. Překvapivě vedle napájecí zdířky nechybí ani vypínací/zapínací tlačítko, což chválíme - u levných minipočítačů je to častý nedostatek. Následně už stačí přejít ke konfiguraci.

Chromecast Google Minipc 6

Stačí vlastnit chytrý telefon s Androidem či prohlížeč Chrome a proces je otázkou několika kliknutí. My jsme konfiguraci provedli přímo z prohlížeče Chrome. Do adresního řádku stačí napsat adresu cast.google.com/chromecast/setup/, potvrdit instalaci speciálního konfigurační aplikace a poté chvíli počkat na navázání spojení se streamovací krabičkou.

Chromecast 3Chromecast 5

Nechybí tradiční legislativní souhlas s podmínkami užívání, po němž následuje vyplnění přístupových údajů k WiFi síti. Posledním krokem je instalace rozšíření Cast, díky němuž vám v prohlížeči přibude tlačítko pro odeslání aktuálně otevřené stránky do Chromecastu.

V USA jej využijí více, u nás chybí služby. Potěší však YouTube

Po úspěšné konfiguraci se vám na televizoru objeví jakásí plocha s pozadím, která je zobrazována pouze tehdy, nezasílá-li uživatel jiný obsah k přehrání. V nakonfigurovaném PC či telefonu se toho na první pohled příliš nezměnilo, ale všimnout si lze nových prvků v prohlížeči. Tlačítko Google Cast umožní jedním kliknutím přenést obraz aktuální záložky prohlížeče na obrazovku televizoru, v našem případě projektoru.

Chromecast Google Minipc 8

Přehrávat tímto způsobem není problém seriály, online filmy a další obsah. Bohužel je zde uživatel limitován kvalitou připojení a také rozlišením 720p. Pro základní úkony to stačí, ale i přes nižší rozlišení apod. se nám občas stalo, že došlo k sekání obrazu.

Chromecast 11Chromecast 14

Lepší variantou je přímý stream, který je nezávislý na lokálním PC či telefonu. Podporováno je v tuto chvíli jen několik služeb, ale nechybí Netflix, Google Play Music a především YouTube. Při prohlížení webových stránek YouTube přibude u každého videa nově ikonka s možností přehrání pomocí Chromecastu. Stačí tak kliknout a krabička si vše sama načte z internetu. Není tedy závislá na zdroji vysílání a stačí vždy jen určit, jaké video má přehrát. Umět tuto funkci i pro další (české) portály, bylo by miniaturní streamovací zařízení skvělou volbou. 

Chromecast 10

TIP: Streamování lokálního videa? Jen s placenou aplikací, nebo chytrým trikem

Absence funkce pro streamování lokálních multimediálních souborů bohužel stále chybí a vyřešit tyto neduhy lze jen se speciálními aplikacemi, které se nám bohužel podařilo nalézt jen v placené formě. Zajímavý je třeba Avia Media Player (Chromecast) pro Android, který stojí kolem 60 Kč.

Chromecast Google Minipc 14Chromecast Google Minipc 13

Dostat do zařízení lokální soubory však lze i jinou cestou a to poměrně jednoduchou. Bohužel však funguje jen někdy a u určitých typů souborů. V adresním řádku zkuste namapovat lokální soubor a stiskněte enter. Pokud se vše povede jak má, začne se soubor přehrávat uvnitř prohlížeče a vy poté jen kliknutím na tlačítko Google Cast spustíte přehrávání v TV. Často ale dojde k tomu, že se soubor začne v prohlížeči stahovat a nikoliv přehrávat. V takovém případě nezbývá než sáhnout po placených aplikacích.

Je škoda, že u krabičky nenalezneme podobnou vývojářskou komunitu, jakou si kolem sebe vybudovaly některé minipočítače. Způsobené to ale může být i tím, že finální verze SDK vyšla teprve v únoru tohoto roku a vývojáři tak měli velmi omezené možnosti.

Chromecast 7

Co by měl umět a neumí?

Googlu se na poli řešení pro televize zatím příliš nedaří. Důkazem může být projekt kulatého multimediálního centra Nexus Q, po kterém se slehla zem již krátce po uvedení na trh. ChromeCast však potenciál má a je škoda, že jej tvůrci aplikací zatím nedokázali využít. Zde je pár bodů, které bychom od zařízení očekávali a zatím je stále neumí:

  • Streamování dění z prostředí systému mimo prohlížeč Chrome
  • Přehrávání souborů uložených na lokálních a síťových discích
  • Více aplikací a podpora dalších služeb
  • Více možností nastavení

Chromecast Google Minipc 2

Konkurence nespí, zkuste Raspberry Pi nebo chytrý HDMI dongle

Nutno podotknout, že za 35 dolarů je Chromecast i přes nedostatky zajímavým společníkem do obýváku. Nebýt nedostatku aplikací, nebylo by o čem spekulovat. Těžko však hodnotit, zda se tento stav ještě někdy zlepší, když k pozitivnímu posunu nedošlo ani po více než roce od uvedení na trh. Více se nám v tomto ohledu líbí třeba minipočítač Raspberry Pi, který ve výsledku zvládne prakticky to samé. Stojí také 35 dolarů (cca 700 Kč) a pokud si s technikou rádi hrajete a vše nastavujete či štelujete, určitě bude lepší volbou.

kano_raspberry

Při troše pátrání jsme však našli dokonce nepřímého konkurenta, který je ve výsledku levnější a Chromecastu v mnoha ohledech vytřel zrak. Jmenuje se Tronsmart T1000 Mirror2TV a jeho funkce si ukážeme ještě tento týden, takže se máte na co těšit!

Pokud se situace kolem podpory Google Chromecast v budoucnu zlepší, určitě dáme zařízení rádi ještě šanci. Koncept je vymyšlený dobře, jen ta podpora služeb je bídná...

Poděkování

Za poskytnutí produktu Google Chromecast děkujeme Alza.cz:
Alza
Chromecast Hdmi Tv 1
Google Chromecast

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levný minipočítač Google Chromecast zklamal: Klíčence do TV chybí v ČR služby

Pondělí, 26 Květen 2014 - 13:06 | Šimon Tóth | Používám s PLEX a zatím je to zcela dokonalé...
Středa, 21 Květen 2014 - 02:18 | Zipiik | Ty budes podle slovniku i obsahu prispevku asi...
Středa, 21 Květen 2014 - 01:57 | Zipiik | Chromecast jsem si koupil primarne jako prehravac...
Středa, 21 Květen 2014 - 01:35 | BTJ | Jako, kdyz to neumi ani takovy krucialni zaklad...
Úterý, 20 Květen 2014 - 18:24 | rapman | Recenze mi moc nepresvedcila. Sam jsem ted...
Úterý, 20 Květen 2014 - 17:40 | Jirka H | Báječná věc. Ale v tomto stavu je to drahé i...

Zobrazit diskusi