CDR.cz - Vybráno z IT

Google ChromeCast: Ovládejte streamovaný obsah vaší televize bezdrátově

Google ChromeCast - úvodní foto
Google na své středeční konferenci mimo tabletu Nexus 7 II představil i několik dalších novinek. Šikovnou a levnou krabičku ChromeCast, s jejíž pomocí můžete vaším tabletem či telefonem ovládat streamovaný obsah na televizi, zejména videa z YouTube.

Namátkou z dalších novinek zmiňme například novou technologii Bluetooth Smart, doplňující funkce map či herní platformy Play Game services, která je podobná dnešnímu Steamu. O novém Androidu 4.3 sice mnoho slov nepadlo, je ale jasné, že se objeví v nových zařízeních - stávajícím top modelům s Androidem bude umožněn upgrade (například u telefonu Samsung Galaxy S4). Textový přepis konference naleznete v našem středečním článku.

Google ChromeCast - img1Google ChromeCast - img3

Zajímavým překvapením bylo uvedení dnes popisovaného mini počítače ChromeCast. Jedná se o zařízení velikosti flash disku, které se připojí k jakékoli televizi skrze HDMI konektor (popřípadě přes USB kablík podpořený napájecím adaptérem). Po tomto úkonu se z vašeho tabletu či telefonu stane jakýsi bezdrátový ovladač, na kterém si vyhledáte dané video a jeho zdroj odešlete do televize. Ta ho z internetu načte a přehraje na celou obrazovku. Má to ale jeden háček – jedná se především o přehrávání obsahu z YouTube. K dispozici ale budou i další kanály jako je Netflix, Google Play Movies či jiné služby se streamovaným obsahem. Jejich vývojářům dává Google k dispozici multiplatformní SDK pro přidání podpory ChromeCastu ve stávajících aplikacích.

Google ChromeCast - img2

S tím souvisí i nová funkce pro prohlížeč Google Chrome, která jedním kliknutím přenese aktuální internetový obsah na televizi a to bez prvků operačního systému či adresního řádku prohlížeče. Na televizi tedy vidíte opravdu jen to, co v prohlížeči právě sledujete, a nejedná se o žádné zrcadlení jedné obrazovky na druhou.

Google ChromeCast - img4

A jak to vlastně celé funguje? ChromeCast je založen na operačním systému Chrome OS a k internetu se připojuje přes Wi-Fi. V tabletu či telefonu pak máte speciální aplikaci dané služby (například YouTube), která krabičce vyšle zdrojovou url adresu přehrávaného obsahu a ta si jej sama načte. Zařízení mezi sebou komunikují pouze přes internet a poté, co odešlete obsah do televize, můžete aplikaci v telefonu s klidem vypnout a odpovědět například na textové zprávy. ;) V podstatě se tedy jedná o jakousi náhražku Google TV Boxu (či Apple TV) se streamovaným online videem a zároveň o odpověď na službu AirPlay od Applu, která umožňuje přenášet obsah z iOS či OS X na televizní obrazovku.

Google ChromeCast - img5
Obsah balení: ChromeCast, napájecí adaptér + kablík a redukce z HDMI na USB

Mimo streamovaného videa podporuje ChromeCast také přehrávání internetové hudby - Google na konferenci předvedl propojení se službou Pandora či se svým Google Play Music.

Jelikož je počítač vázán především na prohlížeč Google Chrome, podporuje také stejné platformy. S bezproblémovým chodem ChromeCastu tedy můžete počítat jak na operačním systému Android, tak i na jablečných zařízeních či počítačích s Windows. Záleží tedy pouze na vývojářích, jaké aplikace a služby bude tento miniaturní počítač podporovat.

Krabička byla ohodnocena na pouhých 35 dolarů - v přepoštu tedy za zhruba 700 korun dostanete velmi šikovného pomocníka pro přehrávání streamovaného obsahu na televizi, navíc bezdrátově ovládaného z pohodlí vašeho gauče. ChromeCast je už nyní dostupný na internetových obchodech Amazon či BestBuy a stejně tak i na samotném Play Storu (neplatí pro ČR). Jako bonus při jeho koupi dostanete navíc tříměsíční bezplatnou verzi služby Netflix.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google ChromeCast: Ovládejte streamovaný obsah vaší televize bezdrátově

Neděle, 28 Červenec 2013 - 17:46 | Mrkvonaut | Tyto informace bych bral s rezervou. Z principu a...
Neděle, 28 Červenec 2013 - 17:31 | Mrkvonaut | Ano, taky nechápu tu mánii cpát všude bezdrát i u...
Neděle, 28 Červenec 2013 - 17:29 | Mrkvonaut | Na tom už se dělá. Uvnitř je procesor od Marwellu...
Pátek, 26 Červenec 2013 - 12:41 | Max Power | Mě to zařízení příjde dost omezené v použití a...
Pátek, 26 Červenec 2013 - 11:54 | peca | Škoda, že to nemá UTP přípojku (holt by to bylo...
Pátek, 26 Červenec 2013 - 11:11 | mixal 11 | Ktovie aky to ma HW. Mozno by nebolo zle to...

Zobrazit diskusi