CDR.cz - Vybráno z IT

CheapCast: Android aplikace na způsob Google ChromeCast pro ovládání online obsahu TV

Cheapcast - úvodní foto
Docela nedávno odhalil Google svoji šikovnou miniPC krabičku ChromeCast, která dovoluje bezdrátově ovládat internetový obsah na vaší televizi. Dnes vám ale představujeme bezplatnou aplikaci CheapCast, snažící se o nahrazení tohoto šikovného pomocníka.

Myšlenka Google ChromeCastu zřejmě zaujala vývojáře Sebastiana Mauera natolik, že se rozhodl vytvořit vlastní aplikaci pro Androidí zařízení, která se jej snaží nahradit, aniž bychom si museli k televizi kupovat další přídavné zařízení. Avšak je třeba přiznat, že zatím jeho podpora není stoprocentní a funkce nedosahují takových možností, jako právě u ChromeCastu.

Aplikace pracuje i na stejném principu jako ChromeCast a odesílá tedy vámi zvolený obsah přes domácí Wi-Fi síť do televize, která si jej následně sama načte a přehraje. Pro bezdrátové ovládání poslouží jakékoli přenosné zařízení s Androidem a pokud má váš tablet a televize HDMI konektor, pak obě zařízení můžete kablíkem propojit skrze něj. Po odeslání zdrojové adresy do televize lze rovněž aplikaci na telefonu či tabletu vypnout a provádět běžné funkce bez toho, aniž byste ovlivnili přehrávaný obsah. Vše nejlépe popíše níže uvedené video tvůrce.

Cheapcast - logo

Podmínkou televize je ale operační systém Android a pokud jej nemá přímo nainstalovaný od výrobce, pak bude stejně nejvhodnější sáhnout po některém z přídavných mini počítačů, ze kterých můžeme namátkou zmínit například elegantní lištu TPmini, Pandora TV Box s herním ovladačem nebo malý a cenově dostupný Minix NEO 7. Tato aplikace je tedy nejvhodnější pro už stávající majitele nějakého TV boxu s Androidem, jehož streamovaný obsah můžeme s její pomocí ovládat, jelikož samotných televizí s Androidem zatím mnoho nenalezneme.

Stejně jako krabička od Googlu je i CheapCast určen především pro používání aplikace YouTube, avšak měla by ve finále podporovat i služby jako Netflix, Hulu, Cracker nebo Google Video/Music. K dispozici jsou i zdrojové otevřené kódy a je tak pouze na vývojářích, jaké aplikace budou tuto utilitku podporovat. Prozatimní zkušenosti s její alpha verzí ale poukazují na bezproblémový chod právě aplikace od YouTube, zatímco podpora těch ostatních zatím pokulhává. Než bude ale k dispizici verze finální, budou jistě všechny pomyslné mouchy aplikace vychytány.

Cheapcast - img4

Velkým nedostatkem oproti vzorovému zařízení je ale to, že aplikace nepodporuje přenášení prohlíženého internetového obsahu – ChromeCast dovoluje znovuzobrazení obsahu z Google Chrome na televizi, která jej načte po kliknutí na speciální tlačítko v prohlížeči tabletu. Aplikace CheapCast je ale stále ve vývoji a když se její tvůrce dokáže rozumně domluvit se samotným Googlem, pak třeba v budoucnu nabídne i tuto užitečnou funkci.

Cheapcast - img3

Prozatimní alpha verzi aplikace CheapCast si můžete zdarma stáhnout přímo z Play Storu a pokud vlastníte televizi (či připojené HTPC) s operačním systémem Android, neváhejte ji vyzkoušet na vaší přenosné placce. I když zatím není podpora ostatních aplikací mimo YouTube plně vyladěna, má aplikace slušně vykročeno. Jestliže pak ve výsledku nabídne i stejné funkce jako vzorový ChromeCast, stane se jistě i jednou z velmi oblíbených bezplatných aplikací.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CheapCast: Android aplikace na způsob Google ChromeCast pro ovládání online obsahu TV

Úterý, 13 Srpen 2013 - 12:24 | ne ne | Jezinku, to bude super appka, aneb oslavujeme...

Zobrazit diskusi