CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítač TPmini v netradičním designu s FullHD webkamerou a Androidem

TP-Link TPmini - úvodní foto
Výrobce síťových zařízení TP-Link představuje tuto přídavnou lištu (multimediální TV box) TPmini na horní hranu vaší televize, ukrývající plnohodnotný hardware spolu s operačním systémem Android. Navíc za solidní cenu...

Čínský výrobce TP-Link, v jehož nabídce produktů nalezneme například síťové routery, switche či modemy, přichází se zařízením, které bychom právě od něj asi jen tak nečekali. Jedná se o přídavnou krabičku či spíše lištu pro vaši televizi s názvem TPmini, vlastnící celkem výkonný hardware v čele s ARMovým procesorem. K tomu má také několik konektorů pro připojení přídavných zařízení, podporuje připojení k Wi-Fi, a v jejím středu se leskne výrazná čočka webkamery, která snímá v maximálním rozlišení 1080p a umí fotit i jednotlivé snímky.

TP-Link TPmini - img2

Osobně chválím výrobce za podařený design oblého tvaru, snadno padnoucí k televizi s černým rámečkem. Díky nastavitelnému držáku ho pak upevníte na téměř jakoukoli plochou televizi, která ale musí vlastnit grafický HDMI výstup, skrz který se TPmini připojuje. Po tomto úkonu máte k dispozici multimediální centrum s podporou androidích aplikací či her a zobrazovat můžete i obsah z vašeho telefonu nebo tabletu propojeného skrz bezdrátovou Wi-Fi. Telefon pak může zároveň sloužit i jako bezdrátový ovladač.

TP-Link TPmini - img3TP-Link TPmini - img5

Pod leštěným černým plastem TPmini běží již výše zmiňovaný dvoujádrový ARMový procesor Cortex-A9 s frekvencí 1,6 GHz a grafikou Mali 400. O svižný chod aplikací či přehrávaného obsahu se stará také 1 GB operační paměti. Úložiště nabízí prostor s kapacitou 4 GB, který je navýšitelný díky slotu na MicroSD karty až o dalších 32 GB. Konkrétní verze operačního systému Android je 4.1 Jelly Bean.

Přední viditelná strana TPmini nabídne kromě zapínacího tlačítka již zmiňovanou FullHD webkamerku, vedle ní zdířku mikrofonu, čtečku paměťových karet a jeden USB 2.0 konektor. Na zadní straně se nachází napájecí konektor adaptéru, Ethernetová zdířka pro připojení síťového kabelu, druhý USB 2.0 port a HDMI 1.3 výstup. Pomocí USB můžete k televizi připojit i jakýkoliv herní gamepad a více si tak užít hraní her.

TP-Link TPmini - img4

Samotné rozměry TP mini se mi vypátrat nepodařilo, podle fotografií bude ale délka zařízení přibližně 20 cm. Zařízení bude dostupné primárně v Číně a je docela pravděpodobné, že se dostane i na americký trh. Evropu bohužel jeho prodej mine, takže nezbyde nic jiného, než si TPmini objednat buďto právě z USA, nebo přímo z Číny, například skrz server AliExpress. Cena TV boxu by měla být asi 95 dolarů, v přepočtu tedy asi 1900 Kč. Při objednávce z USA nebo Číny ale počítejte s dalšími náklady za clo nebo DPH.

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor ARM Cortex-A9, dvoujádrový
1,6 GHz
Operační paměť 1 GB
Grafická karta Mali 400
Úložiště 4 GB
+ MicroSD slot (až 32GB)
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
2x USB 2.0
HDMI 1.3
Ethernet
Podporované formáty Audio:
aac, amr, awb, flac, mp3, wav, wma
Video:
divx, h.263, h.264, mpeg-4, 3gp, avi, asf, flv, mvc
Webkamera 1080p
Cena asi 1900 Kč

Jak vypadá uživatelské rozhraní TV boxu nejlépe vystihnou následující fotografie:

TP-Link TPmini - UI1
TP-Link TPmini - UI2

TP-Link TPmini - UI3

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítač TPmini v netradičním designu s FullHD webkamerou a Androidem

Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:27 | Michal Vegas | A proc by jako neslo prehravat 1080p primo z nasu...
Středa, 1 Květen 2013 - 13:33 | Petr Blahak | i takove jsou, bez kamery s lan a SATA je...
Úterý, 30 Duben 2013 - 17:26 | Petr-II | A neco stejneho vykonu bez kamery s LAN by tam...
Úterý, 30 Duben 2013 - 15:16 | jaaara | Ethernet rozhodně potěšil, přehrávat 1080p video...
Úterý, 30 Duben 2013 - 10:30 | Petr Blahak | velmi podobne zarizeni mame skladem, mozna je...
Úterý, 30 Duben 2013 - 08:52 | Jiří Molnár | Díky za upozornění. Podíval jsem se na to a ta 56...
Úterý, 30 Duben 2013 - 07:31 | Misko Uško | super ze to ma konecne ethernet konektor...a...
Úterý, 30 Duben 2013 - 04:19 | trip x | za 1100,¨kupuju ihned jenze ona stoji 95 dolaru...

Zobrazit diskusi