CDR.cz - Vybráno z IT

V Kalifornii pomáhají drony s odhalováním požárů a s predikcí jejich postupu

Kalifornie se často potýká s problémem požárů. Nyní začali používat drony vybavené speciální technologií, díky které dokáží odhalovat požáry a predikovat směr postupu požáru.

V Kalifornii přišli na další způsob, jak využít drony. Nejedná se při tom o obrané či vojenské účely, nýbrž o humanitární. Na požární stanici v Menlo Parku v Kalifornii byla již před několika lety provedena první demonstrace, při které dron vybaven termální kamerou odhalil přítomnost dalších osob v hořící budově.

Tento pokus zaujal veřejnost i společnost Facebook natolik, že darovala této stanici finanční dar na nákup dalších dronů a termálních kamer. Nyní vlastní takový dron přes 180 protipožárních útvarů v celé zemi.

Dron se pohybuje ve výšce zhruba 600 metrů a ve vzduchu se udrží i několik hodin. Při tom dokáže zjistit, kde je epicentrum požáru, případně jakým směrem se šíří. Tuto funkčnost umožňuje technologie lidar, která díky dálkovému měření vzdálenosti na základě vyslání pulsu laserového paprsku a jeho následného odražení či odstínění sestaví 3D mapu celého požáru.

Další výhodou těchto dronů je možnost nést i 4,5 kg zátěž. To znamená, že jsou schopni dopravit potřebné suroviny, mobilní technologie nebo LED svítidla lidem, kteří to potřebují. Konkrétně Kalifornie je častou obětí rozsáhlých požárů, důkazem toho je území o velikost 423 000 akrů proměněné ve spáleniště. Proto se dá s přehledem tvrdit, že dron určitě najde své využití.

Díky všem těmto vlastnostem je v Menlo Parku budována řídící stanice pro tyto drony. V řídící stanici bude možné sledovat drony na více obrazovkách zároveň nebo překrývat 3D mapu požáru leteckými snímky. Tím bude centrum disponovat těmi nejaktuálnějšími informacemi, které může předávat dál veřejnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V Kalifornii pomáhají drony s odhalováním požárů a s predikcí jejich postupu

Žádné komentáře.