CDR.cz - Vybráno z IT

Vyhněte se přeplněnému MHD: Google Maps testují v Praze a Brně novou funkci

Praha i Brno se zařadilo mezi vybraných 200 měst po celém světě, kde společnost Google spustí novou funkcionalitu svých map. Uživatelé by měli vidět mimo stavu dopravy i stav zalidnění konkrétních MHD.

Společnost Google se zaměřila na palčivý problém, který trápí řadu obyvatel velkoměst, včetně Prahy a Brna. Přeplněné tramvaje dokáží naštvat, když spěcháte nebo se zkrátka jen nechcete mačkat v davech turistů ve špatně klimatizovaném prostředku, obzvláště v létě. Spustí proto novou funkci svých Google Maps, které doplní již funkční jízdní řády o vytíženost jednotlivých spojů. V případě nadměrně přeplněného MHD nabídne dokonce alternativní cestu. 

Počet vybraných měst, které dostanou do vínka tuto funkci, je přitom pouhých 200 z celého světa. S našimi dvěma největšími městy tedy tvoříme rovnou celé procento všech testovaných měst. 

Informace o obsazenosti se budou částečně zakládat na predikci a částečně na aktuálních zkušenostech. Již poměrně dlouhou dobu se uživatelům Google Maps objevuje dotazník na ohodnocení kvality cesty a vytíženosti MHD. Jsou zde i otázky na počet volných míst k sezení či stání.

S dostatečnou databází těchto názorů se pak dá předpokládat, které spoje budou mít vysoký stupeň vytíženosti v konkrétních časových intervalech. Dále má pak samozřejmě Google přehled o všech uživatelích, kteří mají během přepravy zapnuté sledování polohy, což by mohlo s predikcí také pomoci. 

V Praze již v současné době existuje systém na monitorování polohy MHD informující cestující o zpoždění daného spoje. Bohužel data z tohoto systému nejdou prozatím integrovat přímo do Google Maps. Je však dosti pravděpodobné, že při troše dobré vůle by se i tento problém dal překonat, a cestující by si tak ušetřili dlouhé popojíždění v přeplněné tramvaji.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Vyhněte se přeplněnému MHD: Google Maps testují v Praze a Brně novou funkci

Středa, 10 Červenec 2019 - 08:52 | petr ib | Lausanne není na kolo taky zrovna ideál, ale na...
Neděle, 7 Červenec 2019 - 21:51 | Jirka1 | Tohle není ani tolik o velikosti města jako o...
Pátek, 5 Červenec 2019 - 12:06 | xWing | Ak chodim do prace na 8:00, tak je mi asi jedno,...
Čtvrtek, 4 Červenec 2019 - 20:43 | RedMaX | V Praze ridi dopravu admiral Hrib, tudiz vsechno...

Zobrazit diskusi