CDR.cz - Vybráno z IT

WordPad se po 30 letech loučí s operačním systémem Microsoft Windows

Zdroj: Shutterstock

Microsoft se loučí s WordPadem, svou dlouho podporovanou aplikací ve formátu RTF, která od 1. září již nedostane aktualizace. Tento krok představuje konec éry pro tento jednoduchý textový editor, který byl po mnoho let součástí operačního systému Windows.

WordPad byl poprvé uveden Microsoftem ve Windows 95 jako nástupce aplikace Write. Byl to rychlý a snadno dostupný nástroj pro vytváření a editaci dokumentů, zejména pro ty uživatele, kteří neměli placený Microsoft Office. S průběhem let se však technologie a potřeby uživatelů změnily, a tak WordPad postupně ztrácel na svém významu.

Microsoft nyní označil WordPad jako "zastaralý," což znamená, že přestane aktivně vyvíjet a aktualizovat tuto aplikaci. To neznamená, že WordPad zmizí okamžitě ze všech počítačů s operačním systémem Windows. Zdrojový kód WordPadu je stále dostupný, a tak ho uživatelé mohou stáhnout z externích zdrojů, pokud si přejí pokračovat v jeho používání.

Přestože WordPad byl v minulosti vítaným nástrojem, zejména pro ty, kteří potřebovali jednoduchý textový editor, jeho ztráta nemusí mnoho uživatelů bolet. Existují totiž alternativy, které nabízejí více funkcí a jsou stále aktivně vyvíjeny. Mezi ně patří kvalitní kancelářské balíečky jako LibreOffice a OpenOffice, které lze zdarma stáhnout a používat.

Microsoft navrhl také alternativy pro ty, kteří potřebují upravovat formátovaný text. Microsoft Word, který je zpoplatněn, nabízí bohatší funkčnost pro úpravu dokumentů ve formátech .doc a .rtf. Pro prostý text pak lze využít Poznámkový blok Windows, který pracuje s formátem .txt.

Zdroj: Shutterstock

Je důležité rozlišit mezi ukončením podpory a odstraněním funkce. Ukončení podpory znamená, že daná funkce již není aktivně vyvíjena, ale stále zůstává dostupná. Odstranění funkce pak přichází poté, co byla označena za zastaralou, a je odstraněna z operačního systému. WordPad by pak měl z operačního systému Windows zmizet v některé z budoucích aktualizací.

Tato změna je součástí širšího trendu, kdy Microsoft postupně vyřazuje některé své starší aplikace a nahrazuje je novějšími a více výkonnými alternativami. Podobně jako byl vyřazen prohlížeč Internet Explorer, který byl nahrazen Microsoft Edge, i WordPad bude nahrazen modernějšími nástroji pro práci s textem.

V rámci této změny však Microsoft také aktualizoval Poznámkový blok, který je stále součástí Windows. Tato aktualizace zahrnuje automatické ukládání a obnovení karet, což zvyšuje jeho použitelnost pro uživatele, kteří pracují s prostým textem.

I přesto, že se WordPad stává minulostí, Microsoft plánuje nadále podporovat některé z jeho technologií minimálně do roku 2029. To znamená, že některé základní technologie, na kterých WordPad běžel, budou stále součástí operačního systému Windows i po jeho oficiálním ukončení.

Celkově lze říci, že ukončení podpory pro WordPad signalizuje konec éry jednoduchých textových editorů ve prospěch modernějších a výkonnějších nástrojů, které jsou k dispozici pro uživatele Windows. Microsoft tak jde s dobou a reaguje na změněné potřeby uživatelů v oblasti úpravy a zpracování textu.

Diskuse ke článku WordPad se po 30 letech loučí s operačním systémem Microsoft Windows

Žádné komentáře.