CDR.cz - Vybráno z IT

YouTube pomocí AI obejde autorská práva ve spolupráci s Universal Music

Zdroj: Shutterstock

YouTube se rozhodl využít sílu umělé inteligence k vytváření hudby a to bez komplikací ohledně autorských práv. Společně s partnerem, firmou Universal, představili směrnice pro práci s touto nově vznikající oblastí.

V rámci svého nového projektu spustil videopřehrávač YouTube hudební inkubátor, jehož cílem je zkoumat možnosti integrace umělé inteligence (AI) do tvorby hudby ve spolupráci s umělci a hudebníky. Tento krok byl oznámen společností, která náleží pod skupinu Alphabet, prostřednictvím svého oficiálního blogu.

V rámci tohoto projektu se prvním partnerem stává Universal Music. Mezi zúčastněnými umělci se objeví jména jako brazilská zpěvačka Anitta, Björn Ulvaeus ze skupiny Abba a britsko-německý skladatel moderní vážné hudby Max Richter. Neal Mohan, výkonný ředitel společnosti, uvedl, že tento hudební inkubátor povede k rozšíření znalostí o spolupráci YouTube s některými z nejnovátorčtějších umělců, skladatelů a producentů z celého hudebního průmyslu.

Zdroj: Shutterstock

Mohan zdůraznil, že tento projekt bude sloužit k dokumentování postupů a výzkumů generativní umělé inteligence, která se na platformě YouTube rozvíjejí. Součástí plánu je také začlenění dalších partnerů do projektu v budoucnu.

Termín "generativní umělá inteligence" označuje systémy, které jsou schopny na základě rozsáhlého tréninkového datasetu vytvářet zdánlivě originální obsahy, jako jsou texty, obrázky nebo hudba, na základě zadání uživatele. Tato technologie získala širší pozornost, zejména díky předchozímu uvedení chatovacího programu ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI s podporou Microsoftu. YouTube plánuje nadále investovat do technologií poháněných umělou inteligencí, včetně rozvoje svého nástroje pro správu autorských práv známého jako Content ID.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku YouTube pomocí AI obejde autorská práva ve spolupráci s Universal Music

Žádné komentáře.